"Mēs diskutējām un atgriezāmies pie pavasara modeļa "divi reiz divi", kas bija domāts, ja notiek eksāmeni. Un tajā brīdī uzreiz tika konstatēts, ka, diemžēl epidemiologi saka: "Vismaz trīs kvadrātmetri"," stāstot, kā valdībā tika nolemts, ka sākumskolas klasēs, kur mācības arvien tiks turpinātas klātienē, uz katru skolēnu ir jānodrošina vismaz 3 kvadrātmetrus liela platība, "Delfi TV ar Jāni Domburu" piektdien atklāja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. "Delfi TV ar Jāni Domburu" publicē ministrijas apkopotos datus par skolu gatavību nodrošināt 1.- 6. klašu mācības klātienē, ievērojot jaunos drošības noteikumus.

Šuplinska atzina, ka 24. novembrī Krīzes vadības padomē ir izskatīti divi iespējamie modeļi, kā reaģēt uz Covid-19 izplatības pieaugumu – vērtēts "piespiedu brīvlaiks visiem" un iespēja, ka 1.- 6. klases turpina mācības klātienē, taču pastiprinātas drošības apstākļos, proti, paģērot, ka pedagogiem mācību stundas ir jāvada maksās un skolām jānodrošina, lai mācības notiktu telpās, kur uz katru skolēnu ir vismaz 3 kvadrātmetrus liela platība.

"Jā, precīzas statistikas man uz to brīdi nebija," jautāta, vai Izglītības un zinātnes ministrija uz valdības sēdes brīdi jau bija apkopojusi datus par to, cik daudzas skolas nespēs izpildīt prasības par vismaz 3 kvadrātmetrus lielas platības nodrošināšanu katram skolēnam, kas turpina mācības klātienē, sacīja Šuplinska. Ministre neslēpj – sarežģītākā situācija jauno prasību dēļ izveidojusies lielajās pilsētās un sākumskolās.

Publicējam ministrijas piektdien veikto apkopojumu par skolu gatavību distancēšanās prasību ieviešanai, kurus ministre raidījuma laikā nosūtīja Jānim Domburam.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga diskusijā pauda neizpratni par to, kādēļ brīdī, kad sāka apsvērt šādu priekšlikumu, ministres biroja darbinieki nav sazinājušies ar skolu direktoriem un pašvaldību vadītājiem, lai noskaidrotu, kāda ir reālā situācija skolās. "Par pēdējiem lēmumiem jūs vispār neko neprasījāt ne LIVA (Latvijas Izglītības vadītāju asociācijai – red.), ne LIZDA," norādīja Vanaga.

"Mēs droši vien nesaskaņojām ar jums pēdējo versiju, kas radās nakts laikā," atbildot uz šo piezīmi, sacīja Šuplinska. Viņa arīdzan uzsvēra, ka prasība pedagogiem izmantot tieši sejas maskas, nevis sejas vairogus, kas būtu ērtāki, tapusi pēc epidemiologu ieteikuma.

Ministrijas līdz šim apkopotā informācija liecina, ka Pierīgā liela daļa skolu mācības 1.-6. klašu skolēniem organizēs daļēji attālināti. Piemēram, Mārupes ģimnāzijā un Jaunmārupes pamatskolā klātienē mācīsies tikai 1. un 2. klašu skolēni, bet Ādažos daļēji attālināti mācīsies jau sākot no 2. klases, savukārt Babītē - sākot no 4. klases. Uz daļēji vai pilnībā attālinātām mācībām plānots pāriet arī vairākās lielajās pilsētās. Daugavpilī un Rēzeknē klātienē mācīsies tikai 1.-4. klašu skolēni, savukārt 5. un 6. klašu skolēni mācīsies attālināti. Liepājā 5. un 6. klašu skolēni mācīsies daļēji attālināti, taču daļa no viņiem - pilnībā attālināti. Informācija par situāciju galvaspilsētā līdz piektdienai vēl nebija apkopota, taču zināms, ka 1.-3. klašu skolēniem iespēju robežās plānots nodrošināt mācības klātienē.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju "Pedagogi pret ministri: demisija un Covid-19 ierobežojumi – par un pret" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!