Patlaban ieplānoto satiksmes "mierināšanas" un drošības uzlabošanas darbu īstenošanu varētu "iepauzēt", lai dotu sabiedrībai laiku iepazīties ar ieplānotajiem projektiem un tos apspriest, ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā pauda par satiksmes jomu atbildīgais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV).

Šopēcpusdien Rīgas dome pulcējas uz pēc opozīcijas deputātu ierosinājuma sasauktu ārkārtas sēdi, kurā plānots apspriest šovasar ieviestos satiksmes “mierināšanas” pasākumus, ko oponenti iedēvējuši par stabiņu invāziju.

Līgums, kuru Rīgas Domes Satiksmes departaments ir noslēdzis ar uzņēmumu “AVS Latvija” paredz galvaspilsētā uzstādīt provizoriski 3500 lokanus stabiņus, kā arī 300 gumijas atdures, kas kopā ar uzstādīšanas darbiem izmaksā attiecīgi 28,88 eiro par vienu stabiņu un 46,51 eiro par vienu atduri. Stabiņi uzstādīti gan projekta “Rīgas vasara 2021” ietvaros, gan drošības uzlabošanas nolūkos.

Diskusijā “Stabiņi Rīgā: invāzija vai rūpes par drošību?” atklājās, ka uzstādāmo stabiņu provizorisko apjomu aprēķinājuši Rīgas Domes Satiksmes departamenta speciālisti. Departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods skaidroja, ka “mazie uzlabojumi” jeb satiksmes organizācijas izmaiņas netiek saskaņoti ar domes politisko vadību vai sabiedriskajām organizācijām. “Mēs arī ceļazīmes neskaņojam ne ar “Pilsēta cilvēkiem”, ne ar politiķiem,” pauda Satiksmes departamenta amatpersona.

Biedrības “Pilsēta cilvēkiem” valdes loceklis Oto Ozols, atbildot uz šo repliku norādīja, ka stabiņu un atduru uzstādīšana tomēr ir nozīmīgs projekts, ko nevar pielīdzināt ceļazīmju nomaiņai. “Šie tomēr ir uzlabojumi, būtiski uzlabojumi, ilgi gaidīti uzlabojumi. Tas nozīmē, ka ir tomēr jābūt ar jēgu tos darīt. Ja, piemēram, veido uzlabojumus, nevis “randomā” pa visu pilsētu, bet varbūt sakārtojot to drošību vienā apkaimē, otrā, trešajā, ka tas ir tāds mērķtiecīgs darbs,” viņš teica.

Savukārt Ķirsis norādīja, ka pērnā gada augusta nogalē ievēlētā Rīgas dome ir uzdevusi Rīgas Domes Satiksmes departamentam publicēt visus projektus un iecerēto izmaiņu shēmas. Idejiski tās ikviens interesents var apskatīt departamenta mājaslapā. “Nekas netiek slēpts, tā ir tāda sava veida pasīvā saskaņošana,” sacīja galvaspilsētas vicemērs. Ķirsis arī piebilst, ka tā kā stabiņi un atdures ir pārvietojami, gadījumos, ja izrādās, ka tie uzstādīti vietās, kur traucē, tos ir iespējams demontēt un kļūdas izlabot.

Savukārt Rīgas domes opozīcijā esošo “Saskaņu” pārstāvošais Vadims Faļkovs, kas iepriekšējā domes sasaukumā vadīja Satiksmes un transporta lietu komiteju, atzina, ka “parastais cilvēks” noteikti nevar izsekot visam, kas tiek publicēts dažādu Rīgas domes departamentu mājaslapās un noorientēties iecerētajās satiksmes organizācijas izmaiņās.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Stabiņi Rīgā: invāzija vai rūpes par drošību?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!