Jau 8. jūlijā Saeimā iecerēts lemt par līdzšinējā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Pētera Putniņa un viņa vietnieces Guntas Razānes atbrīvošanu no ieņemamā amata. Putniņš, kurš februāra nogalē intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" noraidīja FKTK vadībai un padomei adresētos premjera Krišjāņa Kariņa pārmetumus par nepietiekami aktīvu cīņu pret netīro naudu Latvijas bankās, ceturtdien iesniedza atlūgumu finanšu ministram Jānim Reiram.

Toreiz Putniņš izteicās, ka "personiski nejūtos, ka es būtu tikai sienas špaktelējis un krāsojis."

Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludināja FKTK darbību regulējošā likuma grozījumus, kas paredz būtiskas izmaiņas FKTK padomes locekļu apstiprināšanas kārtībā. Atbilstoši šīm izmaiņām, jau šoruden plānots iecelt jaunu FKTK padomi, kuru atklātā konkursā izraudzīsies Valsts kancelejas direktora vadīta pretendentu atlases un atbilstības izvērtēšanas komisija.

Tāpat likums paredz Putniņam un Razānei izmaksāt kompensāciju 80% apmērā no gada algas, ja viņi atkāpsies no amata līdz šā gada 1. augustam.

Iepriekš FKTK vadība par šiem grozījumiem izteicās ļoti kritiski. Dienu pirms Saeima lēma par izmaiņu apstiprināšanu galīgajā lasījumā FKTK pat izplatīja paziņojumu, kurā Putniņš pauda pārliecību, ka iecere mainīt FKTK padomes apstiprināšanas kārtību ir ārēja politiskā spiediena radīta.

"Runa ir par politisku neatkarīgas iestādes ietekmēšanu un vadītāju piespiedu nomaiņu, kurus amatā taču iecēlis Latvijas Republikas parlaments un kuru mandāts ir spēkā līdz 2022. gadam," pirms dažām nedēļām tapušajā paziņojumā vēstīja Putniņš.

Putniņš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja amatu ieņem kopš 2016. gada februāra. Viņš šajā amatā tika apstiprināts pēc tam, kad, kā iemeslu minot aizdomu un šaubu ēnu pār FKTK, no FKTK priekšsēža amata atkāpās Kristaps Zakulis. Pirms tam Putniņš bija Zakuļa vietnieks. Apstiprināšanai FKTK priekšsēža amatā Putniņu virzīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un toreizējā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pilnu Jāņa Dombura interviju ar Putniņu varat noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!