Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nepakļausies politiskajam spiedienam un nedomā atkāpties no amata, trešdien tiešraidē "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā uzsvēra Kalnmeiers. Viņš arī bija skarbs šīs lietas vērtējumā - "tā nav ne juridiskās, ne politiskās diskusijas kultūra" un "katrs disputu risina pēc sava intelekta līmeņa".

Ceturtdien Saeimā gaidāms balsojums par deputāta Jura Juraša (JKP) izdošanu kriminālvajāšanai un pie parlamenta tiks rīkots protesta pasākums, prasot arī ģenerālprokura atkāpšanos.

"Es nesaskatu pamatu atkāpties tikai tāpēc, ka viens politiskais spēks to iniciē. Ja viens politiskais spēks var monopolizēt, privatizē taisnīgumu valstī, vai neveidosies situācija kā Padomju savienībā, kad arī bija viens politiskais spēks," sacīja Kalnmeiers.

"Es ļoti cenšos neiet politikā, bet monopolizēt taisnīgumu nedrīkst. Visa šī situācija par to liecina," viņš turpināja.

Kalnmeiers ir pārliecināts, ka ar šo protesta akciju tiek mēģināts īstenot spiedienu uz parlamentu. Demokrātiskā valstī protestēt neesot aizliegts, bet šajos apstākļos šis ir spiediens uz parlamentu. Tas ir nekorekts un nesamērīgs, uzsvēra ģenerālprokurors.

Komentējot Juraša pēdējā laika izteikumus, viņš norādīja, ka šīs nav normāls demokrātijas process. Kā patreiz tiekot risināts šis jautājums.

"Šī ažiotāža, gānīšanās, nozākāšana, ka es esot ieliktenis, izpildām oligarhu intereses. Katrs disputu risina pēc sava intelekta līmeņa. Man tas neatstāj labu iespaidu," sacīja Kalnmeiers.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra nosūtījusi uz Saeimu dokumentus, kurā par valsts noslēpuma izpaušanu lūdz izdot kriminālvajāšanai Jurašu. Atbildīgā Saeimas komisija otrdien nolēma virzīt šo jautājumu izskatīšanai Saeimā.

Jurašs pēc komisijas sēdes atkārtoti pauda, ka Ģenerālprokuratūra šajā lietā maldina, bet lieta tiekot būvēta uz meliem un puspatiesībām. Deputāts ir pārliecināts, ka konkrētā lieta ir politiski motivēta, savukārt ģenerālprokurors Kalnmeiers darbojoties kā "oligarhu advokāts".

Ģenerālprokuratūra gan jau publiski centusies atspēkot Juraša izteikumus un skaidrot, kāpēc tiek lūgta deputāta izdošana kriminālvajāšanai. Ar ģenerālprokuratūras skaidrojumu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!