Pirms došanās pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa partiju pozīcija vēl joprojām ir neskaidra, tiek turpināts spēlēt politisko šahu un noklusēt, iespējams, būtisko aiz vārdiem "notiek konstruktīvas sarunas". Tiesa, premjera amata kandidāti var jau nosaukt savu iespējamo valdību "atslēgas ministrus" arī no šā brīža konkurentu partijām.

Otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās trīs Ministru prezidenta amata kandidāti, kurus Vējonis turpina izvērtēt – Aldis Gobzems (KPV LV), Jānis Bordāns (JKP) un Artis Pabriks (AP). Sarunā politiķiem tika jautāts, ar kādu mājas darbu politiķi pēcpusdienā dosies pie Vējoņa un ko viņam piedāvās.

Pabriks atzina, ka viņam ir savi vēlamie atslēgas ministri. Ārlietu ministra amatā viņš arī turpmāk redzētu līdzšinējo ministru no "Jaunās Vienotības" Edgaru Rinkēviču, bet aizsardzības ministra krēslā - Raimondu Bergmani no Zaļo un zemnieku savienības. Viņš redzot arī citus kandidātus, kuri esot eksperti savās jomās, tomēr tos pagaidām nenosauca.

Tikmēr Bordāns bija kritisks, jo viņa partija "izslēdzot Bergmani", kurš esot ZZS pārstāvis. Ar šo spēku Jaunā konservatīvā partija (JKP) nesadarbošoties. Tāpat viņam esot zināmas pretenzijas par Aizsardzības ministrijas līdzšinējo darbību atsevišķu iepirkumu jomā.

"Mēs redzam Iekšlietu ministriju, ko vada Juris Jurašs vai Juta Strīķe, Tieslietu ministriju varētu vadīt Inese Lībiņa Egnere no "Jaunās Vienotības". Tālis Linkaits un Gatis Eglītis var pildīt finanšu vai ekonomikas ministra pienākumus. Par ārlietu ministru gaidījām piedāvājumus, nesagaidījām," sacīja Bordāns.

Savukārt Gobzems vairākkārtīgi uzsvēra, ka ir konsekvents. "Mēs esam konsekventi, mēs ministru vārdus sauksim brīdī, kad premjera nominācija būs "KPV LV"," sacīja politiķis.

Kas azotē, dodoties pie prezidenta


Jau ziņots, ka pēcpusdienā visiem trim kandidātiem, lai atskaitītos par līdz šim panākto un turpmāko valdības veidošanas procesu, ieplānotas individuālas sarunas ar prezidentu. Šo uzaicinājumu uz Rīgas pili pagājušās darba nedēļas izskaņā pavadīja Vējoņa novērtējums par ievēlēto partiju līdz šim paveikto: "13. Saeimā ievēlēto partiju īstenotās konsultācijas un tajās panāktais progress par iespējamo koalīciju un jaunās valdības vadītāja kandidatūru vērtējams kā neapmierinošs. Šobrīd nav panāktas vienošanās ne tikai par nākamās koalīcijas aprisēm, bet arī vērojama nespēja vienoties par darāmajiem darbiem. Tas ne tikai apdraud iespējas panākt vairākuma atbalstu vienam no šiem Ministru prezidenta kandidātiem, bet rada riskus, ka jaunā Saeima 6. novembrī nespēs vienoties par 13.Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju."

Gobzems raidījuma laikā atklāja, ka pie prezidenta dosies ar "Alda Gobzema valdības deklarācijas projektu". Pabriks piebilda, ka šo etapu izgājis jau iepriekšējā tikšanās reizē, tāpēc šodien jau piedāvās "ieskicētu programmu zem kuras var parakstīties vairāk nekā viena partija". Savukārt Bordāns uzsvēra, ka pie prezidenta ies "ar pārliecību, ka mēs spēsim izklāstīt prezidentam to situāciju, ka šobrīd JKP izvirzītais valdības piedāvājums ir tas, kas Latvijai ir visizdevīgākais".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!