Politiskajos vējos vispieredzējušākais premjera amata kandidāts — Artis Pabriks (AP) ir pārliecināts, ka aiz katra 13. Saeimā ievēlētā politiskā spēka slēpjas "bagātu onkuļu" intereses. Politiskās spēles valdības veidošanas procesā kandidāti, kas joprojām spēkojas par valdības vadītāja vietu, salīdzina gan ar šahu, gan ar puzles likšanu jeb lauzīšiem, taču ir pārliecināti, ka ar tām tiks galā.

Otrdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās trīs Ministru prezidenta amata kandidāti, kurus Valsts prezidents Raimonds Vējonis joprojām turpina izvērtēt – Aldis Gobzems (KPV LV), Jānis Bordāns (JKP) un Artis Pabriks (AP).

Sarunā politiķiem tika jautāts raksturot līdzšinējo valdības veidošanas procesu, kā arī oligarhu un citu ietekmīgu ļaužu ietekmi uz gaidāmajiem lēmumiem. "Ietekme ir aiz jebkura politiskā spēka. Mūsu, politiķu, uzdevums ir, lai šī ietekme mūs neiespaidotu," sacīja Pabriks, vienlaikus gan piemetinot, ka viņa paša politiskos lēmumus līdz šim neviens oligarhs vai bagāts cilvēks ietekmējis nav.

Taujāts, vai aiz visiem septiņiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem ir bagātu cilvēku intereses, Pabriks turpināja: "Es esmu pietiekami ilgi politikā, lai uzskatītu ka pastāv pietiekami daudz bažu, ka katrai partijai ir kādi, viņiem zinot, vai viņiem nezinot, kas arī cenšas viņu politiku ietekmēt." Gobzems gan viņam iebilda, norādot, ka neklājas mērīt citus pēc savas līdzības. ""KPV LV" mums nav nekāda bagātu onkuļu ietekme bijusi un nav joprojām. Problēma nav tajā, ka ir bagātu onkuļu ietekme, problēma ir tā, ka ir cilvēki, kas grib un pakļaujas šādiem bagātiem onkuļiem, kas vēlas ietekmēt politisko procesu," sacīja Gobzems.

Viņš ir pārliecināts, ka "KPV LV" ir parādījuši, ka spēj patstāvīgi pieņemt lēmumus. Arī raidījuma vadītāja Jāņa Dombura norādes par iepriekš izskanējušam bažām par Rūdolfa Meroni saistību ar "KPV LV" un aizdomīgo laikraksta "Dienas Bizness" atbalstu Gobzemu neizbrīnīja: "Jā, runā, protams, ka runā. Apskatieties, kas mums ziedotāju sarakstā. Jautājums, vai ir pamatojoši fakti. Lielākais fakts mēs esam partija, kurai ziedojuši 1300 cilvēki ar maziem ienākumiem."

Sarunā premjera kandidāti diskutēja arī par to, kāds tad īsti ir līdzšinējais sarunu cikls. Pabriks to salīdzināja ar šahu, kur spēle notiek vienlaicīgi ar pieciem partneriem uz pieciem galdiņiem, kur atšķirībā no šaha, katrs no šiem gājieniem uz katra no dēlīšiem ietekmē viens otru visās partijās.

Savukārt Bordāns norādīja, ka esošā situācija esot diezgan paredzama. "Mums ir skaidrs, kas notiek uz galda un aiz galda. Mūsu trumpis ir spēles atklātība, tas iedzinis ķīli sarunās. Mēs spēlējam lauzīšus jeb puzli, mēs visi liekam kopā, tur nesacenšas, mēs aicinām spēlēt šo spēli. Tā arī būs, mēs vinnēsim," sacīja premjera amata kandidāts.

"Delfi" jau vēstīja, ka otrdien Vējonis tikās ar Gobzemu, Bordānu un Pabriku. Iespējamie Ministru prezidenta amata kandidāti informēja Valsts prezidentu par līdzšinējās partiju sarunās sasniegto, turpmāko valdības veidošanas procesu un darāmajiem darbiem. Visi apliecināja vēlmi vadīt valdību, tāpēc sarunas turpinās.

Savukārt Vējonis paziņojumā medijiem sacīja: "Potenciālie Ministru prezidenta amata kandidāti nenoraidīja iespēju strādāt koalīcijā arī tad, ja konkrētais politiķis personīgi nebūs Ministru prezidents."

Jau ceturto nedēļu partijas turpina valdības veidošanas sarunas. Līdz šim aizvadītas vairāk nekā 30 tikšanās reizes, kurās ir piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji. Šobrīd sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs jaunievēlētie politiskie spēki: "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un JKP. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!