Foto: DELFI

"Nav pārliecības, ka no astoņiem EP deputātiem visi strādā Latvijas labā," saka viens no "Jaunās Vienotības" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu saraksta līderiem Valdis Dombrovskis. Piedāvājam apskatīt būtiskākos fragmentus no "Jaunās Vienotības" pārstāvju teiktā, viesojoties "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā.

Delfi jau ziņoja, ka nesens virsraksts žurnālā "Privātā Dzīve", kuru papildina Sandras Kalnietes bildes, vēsta — "Sadedzina kolorādo kleitu". Plašu ažiotāžu izraisījušais notikums ir daļa no viņas privātās kampaņas, viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, atzina viņas partijas biedri. Vai šāda rīcība uzskatāma par pareizu, viņi gan nekomentēja.

EP vēlēšanas notiks 25. maijā.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā būs skatāmi EP vēlēšanu tematikai veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs

Vīķe-Freiberga partijas reklāmā


Viena no partijas kampaņas sastāvdaļām ir plakāti sociālajos tīklos, kuros deputāta amata kandidāti redzami tagad un jaunībā. Atšķirīgi no pārējiem Ints Dālderis (JV) savas jaunības bildes vietā izvēlējies senu bildi ar bijušo prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Partijas biedri nezināja teikt, vai politiķis saskaņojis, ka Vīķe-Freiberga parādās reklāmas materiālos.

Pēc raidījuma sociālajā tīklā Twitter Dālderis skaidroja: "Jaunības foto ar Vairu Vīķi-Freibergu man saistās ar patīkamām atmiņām par manu darbu Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī. Ļoti augstu vērtēju prezidenti, un nedomāju, ka viņa iebilstu, ja dalos ar šo attēlu ar saviem draugiem FB." Atbildi parādā nepalika arī Vīķe-Freiberga, kura norādīja: "Sveiki, Int! Savā jaunības foto izskatāties ļoti labi un es - arī. Viss kārtībā!"

Pie labajiem darbiem uzskaita vēl nepaveikto


"Jaunā Vienotība" vērsīsies pret Austrumeiropas patērētāju diskrimināciju jeb preču tā saukto "duālo" kvalitāti," teikts partijas priekšvēlēšanu programmā. Citā reklāmā Inese Vaidere (JV) pie labajiem darbiem uzskaita, ka jau panākti "vienādas kvalitātes produkti visā Eiropas Savienībā". Rodas pretrunas starp partijas solījumu strādāt pie šī un pausto, ka it kā jau viss izdarīts.

EP aprīlī apstiprināja ziņojumu par Eiropas Savienības patērētāju tiesību aizsardzības noteikumu uzlabošanu, tai skaitā – divējādas kvalitātes produktu aizliegšanu ES vienotajā tirgū, taču apgalvot, ka nu visā ES ir vienādas kvalitātes produkti, ir pāragri. Dombrovskis skaidro, ka Vaidere gribējusi pateikt, ka pie šī jautājuma aktīvi strādā. "Vaidere nesaka, mēs esam pirmie, kas iekustināja," uz pretrunām politiķiem norādīja raidījuma vadītājs Jānis Domburs.

Atbalsta ‘Eiropas FIB’, neatbalsta atteikšanos no veto


JV EP darbojas Eiropas Tautas partijas grupā, un tās izvirzītais kandidāts Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam Manfrēds Vēbers debatēs paudis, ka atbalsta likumdošanas iniciatīvas tiesību došanu EP, Eiropas analoga izveidi ASV Federālās izmeklēšanas birojam (FIB), kā arī atteikšanos no dalībvalstu veto tiesībām, lemjot par ES ārpolitikas jautājumiem.

Dombrovskis atzina, ka par to, vai ļaut EP pašam nākt klajā ar jauniem likumiem, JV nav konkrēta viedokļa. Savukārt, runājot par "Eiropas FIB", Dombrovskis uzsvēra, ka ciešāku Eiropas sadarbību noziegumu izmeklēšanā viņa partija "pilnīgi noteikti atbalsta".

Savukārt Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka atteikšanās no dalībvalstu veto tiesībām pār ES ārpolitiku esot apspriežams jautājums, bet strauja virzīšanās uz to neesot atbalstāma. Tā vietā no veto tiesībām varētu pakāpeniski atteikties atsevišķos ārpolitikas jautājumos.

Viendzimuma pāru tiesības Latvijai jāatzīst


Eiropas Tautas partija iestājas arī par LGBT tiesībām, bet JV EP vēlēšanu programmā tās nav minētas. Kalniņa-Lukaševica gan norādīja, ka partijas Saeimas vēlēšanu programmā bijis skaidri pateikts, ka tā atbalsta kopdzīves jeb partnerattiecību regulējumu, un tas attiektos arī uz viendzimuma pāriem.

Tomēr partija uzskata, ka šo jautājumu regulēšana jāatstāj nacionālajām valstīm, bet Eiropas līmenī jārisina tikai atsevišķi jautājumi, kam ir pārrobežu dimensija. "Piemēram, šeit Latvijā atbrauc no citas dalībvalsts šāds reģistrēts pāris, viens no viņiem nokļūst slimnīcā, vai otrs saņems informāciju par sava partnera veselības stāvokli? Tā ir tā debate Eiropas līmenī," skaidroja Kalniņa-Lukaševica.

Polijas un Eiropas strīdā nostājas Eiropas pusē


20. maijā Nacionālās apvienības EP deputāts Roberts Zīle "DELFI TV ar Jāni Domburu studijā" apgalvoja, ka ES vēršanās ar sankcijām pret Poliju un Ungāriju esot politiska izrēķināšanās. Šīs valstis pēdējos gados vainotas mēģinājumos politiski ietekmēt tiesu varu vai arī ierobežot mediju brīvību.

Dombrovskis norādīja, ka šis Zīles izteikums esot nekorekts, jo ES ievēro likuma varas procedūru, un vēršanās pret Poliju notikusi tikai pēc ilga dialoga. Viņš skaidroja, ka visā savienībā ir jāspēj paļauties uz tiesu varas neatkarību, tostarp starpvalstu strīdu gadījumos. Ja šī neatkarība tiek ierobežota, tā ir problēma arī Eiropas mērogā.

Dombrovski grib atkal sūtīt uz Eiropas Komisiju


Ašeradens norādīja, ka JV nekad neesot slēpusi vēlmi Dombrovski virzīt darbam arī nākamajā Eiropas Komisijā (EK). Kalniņa-Lukaševica gan atzina, ka katrā EK sastāvā komisāru portfeļi mainās atkarībā no EK prezidenta prioritātēm, bet arī nākamos piecus gadus viņam būtu jāstrādā finanšu un ekonomikas jomā. Viņa uzsvēra, ka Dombrovska virzīšana palielinātu Latvijas izredzes iegūt ietekmīgu komisāra portfeli: "Tas, ka Valdis būtu otro reizi kā komisārs, ir liela priekšrocība, jo mēs redzam, ka tie komisāri, kas ir bijuši premjeri ir viceprezidenti, tie komisāri, kas ir atkārtoti, ir ieguvuši ietekmīgākos portfeļus."

Ašeradens savukārt norādīja, ka par šo jautājumu notiekot diskusijas arī dalībvalstu vidū, un Dombrovska kandidatūrai esot liels atbalsts. Pats Dombrovskis tikai pateicās kolēģiem par atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!