“Viņš zin, kas ir pie varas Latvijā, kā šeit viss notiek. Viņš nejūt šeit Republikāņu atbalstu, viņš nejūt šeit atbalstu konservatīvām vērtībām,” tā iemeslus, kādēļ ASV prezidenta Donalda Trampa prioritāšu skalā Latvija un Baltijas valstis līdz šim bijušas visai zemu, skaidro Oregonas Latviešu biedrības vadītāja Ilva Metlāne.

“Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “Tramps vai Baidens – kurš ASV prezidents labāk Amerikai, Eiropai, Latvijai?” dienā, kad ASV pilsoņi izraugās valsts prezidentu, tikās bijušais Latvijas vēstnieks ASV, Valsts prezidenta Egila Levita kancelejas vadītājs Andris Teikmanis un trīs latvieši, kas ir arī ASV pilsoņi – žurnālists, “RīgaTV” raidījumu vadītājs Kārlis Streips, Oregonas Latviešu biedrības vadītāja Ilva Metlāne un Latvijas Amerikas komerckameras viceprezidents, jurists Ivars Slokenbergs.

Metlāne sevi atzīst par Republikāņu partijas kandidāta, līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju, kamēr Streips atbalsta viņa konkurentu, Demokrātu partijas kandidātu un bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu. Metlāne un Streips vairākkārt iesaistījās asās vārdu pārmaiņās.
Metlāne uzsvēra, ka Latvijas presē teju nekad neparādās raksti, kuros Trampa veikums atspoguļots pozitīvi. “Parādās tikai raksti, kas nomelno Trampu,” tā Metlāne.

“Jūs esat visizteiktākais Trampa nomelnotājs. Jūs domājat, ka viņi nezin,” vēršoties pie sava oponenta Streipa, norādīja Metlāne.

Tikmēr Streips, reaģējot uz viņas piezīmi, ka Tramps ir ticies gan ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu, gan ar Ungārijas valdības vadītāju Viktoru Orbanu, retoriski atbildēja: “Varbūt Latvijā nav tik autoritāri noskaņotu politiķu!”

Metlāne arīdzan pieļāva, ka, ja 2016. gada prezidenta vēlēšanu rezultātā pie varas būtu nākusi Hilarija Klintone, “konservatīvā doma” būtu daudz vairāk apspiesta. Viņa paskaidroja, ka ar to saprot ģimenes vērtības, kas ir “noformējušās gadu garumā”. Metlāne uzsvēra, ka atbalsta Republikāņus, jo viņi “neatbalsta džendera ideoloģiju” un “to, ko Obama izdarīja, ka viņš ielika vīriešus sieviešu tualetēs”.

“Nu gan jūs vienkāršojat,” reaģējot uz oponentes skaidrojumu, pauda Streips.

Abu viedokļi atšķiras arī ASV iekšpolitikai jūtīgos jautājumos, tādos, kā, piemēram, sistēmiskais rasisms. Metlāne uzskata, ka problēma, kas izraisījusi tā dēvētos “Black lives matter” protestus daudzās ASV pilsētās, patiesībā nemaz nepastāv. “Sistemātiskais rasisms Amerikā nav,” viņa teica.

“Šo saka baltādaina imigrante no Eiropas. Tumšādainās ģimenēs būs ļoti cita saruna attiecībā uz šo “tu vari savā dzīvē darīt visu, ko tu vēlies”,” viņai iebilda Streips.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Tramps vai Baidens – kurš ASV prezidents labāk Amerikai, Eiropai un Latvijai?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!