embedded_article_video:51949387
"Slēpošana nav to vērta, lai atvestu vecvecākiem nevis Šveices šokolādi, bet koronavīrusu," tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" otrdienas rītā izteicās veselības ministre Ilze Viņķele (AP), aicinot Latvijas iedzīvotājus tuvākajās nedēļās lieku reizi apdomāties pirms doties atpūtas braucienos ārpus valsts. Viņa un veselības jomas speciālisti skaidroja Latvijas gatavību cīņai ar jauno koronavīrusu "Covid-19" un dalījās padomiem, kā cilvēkiem šajā situācijā rīkoties, lai samazinātu iespēju inficēties pašiem vai inficēt savus tuvākos.

Jau vēstīts, ka kopumā līdz otrdienas rītam, kad notika diskusija, Latvijā bija konstatēti astoņi saslimšanas ar “Covid-19” gadījumi – visi sasirgušie bija atgriezušies no Itālijas ziemeļiem. Kaimiņvalstī Igaunijā bija apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi, kamēr Lietuvā – viens.

Studijas viesi bija Viņķele, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā infektoloģijas speciāliste Ludmila Vīksna.

Jau vēstījām, ka neviens no astoņiem līdz otrdienai Latvijā laboratoriski apstiprinātajiem “Covid-19” slimniekiem neesot piedzīvojis smagus simptomus un tikai viens no pacientiem tika ārstēts slimnīcā.

Tāpat vēstījām, ka Latvija negrasās sekot kaimiņvalstu piemēram un ieviest pasažieru temperatūras mērīšanu lidostās. Ministre un speciālisti šo risinājumu noraidīja, kā neefektīvu un viltus drošības sajūtu radošu.

Ziņojām arī, ka raidījumā infektoloģe Vīksna atzina - tuvākajā laikā plānotajos masu pasākumos skatītāju rindās visticamāk būs arī kāds inficētais. Tomēr diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka šobrīd vēl nav pamata "slēgt kinoteātrus".

Pasaules veselības organizācija jauno korona vīrusu nosaukusi par “Covid-19”. Vīruss aizvadītā gada nogalē uzliesmoja Ķīnā, Hubei provinces centrā Uhaņā, kur kopš 23. janvāra īstenoti stingri karantīnas pasākumi. Pēdējās dienās jaunu saslimšanas gadījumu pieauguma temps Ķīnā samazinājies, taču arvien jauni un jauni saslimšanas gadījumi fiksēti Dienvidkorejā, Itālijā, Irānā un daudzās citās pasaules valstīs. Patlaban saslimšana ar “Covid-19” jau apstiprināta pacientiem sešos pasaules kontinentos.

Piedāvājam noskatīties spilgtākās epizodes no raidījuma:


Jautāti par to, cik cilvēku šobrīd Latvijā varētu būt pakļauti inficēšanās riskam, veselības jomas eksperti atteicās “zīlēt kristāla bumbā”. Aptuvenais skaits Itālijā pabijušo latviešu gan ir zināms – 02:14.

Infektoloģe Vīksna norādīja – jo vairāk cilvēku nonāks kontaktā ar šo vīrusu, jo vairāk cilvēkiem izstrādāsies antivielas pret to. Vēl gan ir pāragri spriest, cik noturīgas šīs antivielas būs – 04:30.

Amatpersonas bija piesardzīgas, izvairoties atklāt daudz detaļu par šobrīd slimajiem Latvijas iedzīvotājiem, jo pirmā paciente esot “izskaitļota”, un tas radījis viņai kaitējumu – 08:03.

Studijas viesi ieskicēja, kā tiek veidots to valstu saraksts, uz kurām Latvijas Ārlietu ministrija vīrusa dēļ aicina nebraukt, un kā tas atšķiras no veselības speciālistu metodēm – 19:55.

Infektoloģe Vīksna, kura ir arī Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēks, atzina, ka pēc Lieldienu brīvdienām nepatīkamus pārsteigumus uz Latviju var atvest universitātes ārvalstu studenti – 25:05.

Latvija līdz šim nav ar likumu ierobežojusi aviosatiksmi starp mūsu valsti un infekcijas skartajām teritorijām, aviosabiedrības reisus ir atcēlušas pašas. Amatpersonas paskaidroja, kādēļ tā – 26:22.

Ieteikumi, kā labāk izvairīties no saskarsmes ar iespējams inficētiem cilvēkiem, izskanēja arī attiecībā uz senioriem – 35:03.

Mediķi ieskicēja arī to, kāda terapija izmantota, ārstējot “Covid-19” pacientus. Zāļu, kas pret to iedarbotos tiešā veidā gan pagaidām nav – 37:38.

Valdība jau piešķīrusi papildus finansējumu, lai varētu iepirkt dažādas aprīkojumu un zāles, kas varētu būt noderīgas vīrusam izplatoties. Viņķele skaidroja, kā tiek rēķināts nepieciešamais apjoms – 43:44.

Atklāts jautājums ir, cik gultasvietu “Covid-19” pacientiem šobrīd var izveidot Latvijas slimnīcās – 50:45.

Raidījuma noslēgumā Viņķele solīja, ka mediķi savu darbu izdarīs labi, bet atzīmēja, ka viņiem šo darbu būs paveikt vieglāk, ja Latvijas iedzīvotājus izdarīs “savu daļu” – 01:00:28.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!