2011. gada vēlā pavasarī notikusī saruna, kurā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers informēja toreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru par tā dēvētās oligarhu lietas izstrādes gaitā noskaidroto, noteikti nav bijusi par iemeslu 10. Saeimas atlaišanai. Lēmumu par tolaik nepilnu gadu nostrādājušās Saeimas atlaišanu Zatlers bija pieņēmis jau pirms tam. Šādu pārliecību, atskatoties uz desmit gadiem ģenerālprokurora amatā, ceturtdien intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” pauda Kalnmeiers. Viņa pilnvaru termiņš beidzas 11. jūlijā.

Jāatgādina, ka 2011. gada maijā, neilgi pēc tam, kad 10. Saeima 26. maijā nobalsoja “pret” atļauju veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera ( ievēlēts no “Par labu Latviju”) dzīvesvietā, Zatlers paziņoja par lēmumu ierosināt referendumu par 10. Saeimas atlaišanu. Kā vienu no iemesliem viņš minēja sarunu ar ģenerālprokuroru Kalnmeieru, kurš viņam esot atklājis informāciju, kas liecina, ka situācija ar korupciju valstī ir daudz nopietnāka, nekā zināms publiski.

Intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” Kalnmeiers skaidroja, ka pieminētajā sarunā, kas notikusi dienā, kuras vakarā Zatlers paziņoja par 10. Saeimas atlaišanu, sniedzis toreizējam prezidentam tobrīd zināmo informāciju par tā dēvētās oligarhu lietas izmeklēšanas gaitu. Lietu izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Tās ietvaros KNAB ilgāku laiku noklausījās Šlesera sarunas, kuras notika viesnīcā “Rīdzene”. 2017. gadā daļu no šīm sarunām, kurās Šlesers ar dažādiem cilvēkiem, tostarp ietekmīgiem politiķiem, piemēram, zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS), Jāni Urbanoviču (“Saskaņa”) un citiem apsprieda gan politiskos procesus, gan dažādus darījumus, publicēja žurnāls "Ir".

Kalnmeiers īsi pirms pilnvaru termiņa beigām sniegtajā intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” arvien aizstāv pozīciju, ka ar noklausīšanās laikā iegūto informāciju tomēr bijis par maz kriminālvajāšanas uzsākšanai pret tā dēvētajiem oligarhiem. Aicināts vērtēt, cik daudz pie oligarhu lietas izgāšanās vainojams pierādījumu trūkums un cik – nozieguma sastāva trūkums, Kalnmeiers teica: “Es to nevaru tā nodalīt.”

“Tad, kad lieta tika nodota prokuratūrai, šī lieta vēl pirms oficiālās nodošanas tika dota četriem vienam no otra neatkarīgiem prokuroriem izvērtēšanai ar jautājumu: “Iepazīsties, vai esi gatavs uzsākt kriminālvajāšanu?” Un visi četri pateica, ka tur nekā nav,” apgalvoja aizejošais ģenerālprokurors.

Vērtējot sadarbību ar bijušajiem Valsts prezidentiem, Kalnmeiers izteicās, ka ar Zalteru, kam bijusi raksturīga rūpīga gatavošanās sarunām ar ģenerālprokuroru, viņam bijušas diskusijas par dažādiem jautājumiem. Tomēr Kalnmeiera vērtējumā, viņa sniegtā informācija par oligarhu lietas izmeklēšanā noskaidroto noteikti nav bijusi galvenais iemesls, kādēļ Zatlers nolēmis ierosināt parlamenta atlaišanu.

“Vēl pirms es iegāju pie prezidenta, man jau pateica, ka vakarā būs ļoti interesants paziņojums,” stāstīja Kalnmeiers, piebilstot, ka vēl pirms tam saruna ar Zatleru bijusi arī toreizējam Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V).

Visu sarunu ar Kalnmeieru var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!