Foto: DELFI
Nav nevienas jomas, kurā Latvijai vajadzētu mazāk Eiropas – tā 14. maijā, viesojoties "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā, norādīja partijas "Progresīvie" vadītājs Roberts Putnis. Sarunā viņš un pārējie partijas līderi iepazīstināja ar savu redzējumu, ka Eiropas Savienībai jākļūst arvien ciešākai un no Briseles daudzas jomas varētu noregulēt labāk nekā tepat Latvijā.

Sarunai ar Domburu partija bija deleģējusi cilvēku ar invaliditāti tiesību aizstāvi Guntu Anču, partijas vadītāju Putni un "Vides izglītības fonda" projektu vadītāju Edmundu Cepurīti. "Pogresīvie" par savas priekšvēlēšanu programmas saukli izvēlējušies "Vairāk Eiropas", uzsvaru īpaši liekot uz sociālajiem jautājumiem un vides aizsardzību.

Intervijā Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidāti pieturējās pie partijas nostādnēm, tostarp norādot, ka viendzimuma laulības jāpielīdzina laulības institūtam. Jāpiebilst, ka vēl pirms aptuveni gada partijai nebija skaidrības, par atsevišķiem šādu tiesību aspektiem, piemēram, vai viendzimuma pāriem ļaut adoptēt bērnus. Kopš tā laika šis jautājums atrisināts ar apstiprinošu partijas kongresa lēmumu. Partijas vadītājs Putnis norādīja, ka šim jābūt Eiropas Savienības līmeņa jautājumam, proti, konkrētās tiesības jāaizstāv un jānoregulē visā savienībā.

Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidāte Gunta Anča (Progresīvie) papildināja kolēģi, ka ir svarīgi runāt ne tikai par "LGBT kopienām, bet par atšķirīgo kopumā". Viņasprāt, sabiedrība tiek sadalīta: "Mums ir gabaliņš ar gejiem un lesbietēm, gabaliņš ar cilvēkiem ar invaliditāti. Mums ir gabaliņš varbūt ar tumšādainajiem vai varbūt ar musulmaņiem. Tad mēs tos gabaliņus sadalām, un vidū stāv baltais vīrietis, un viņš ir tas, kas saka: mēs esam pareizi, mēs esam tie, kas var noteikt, kas notiek šai valstī, un man, piedodiet, šķaudīt uz to, ko vajag jums."

Tāpat atgādinām, ka partijas ''Progresīvie'' priekšsēdētājs Putnis ir pirmais politiskā spēka vadītājs Latvijā, kurš oficiāli savā amatpersonas deklarācija norādījis, ka ir laulājies ar vīrieti.

"Latvijas faktu" aprīļa vidū veiktajā aptaujā par "Progresīvajiem" savu balsi atdot solīja 1,4% vēlētāju, bet SKDS maija sākumā publicētā aptaujā atbalsts bija krietni augstāks – 4,3%

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks 25. maijā.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā skatāmi Eiropas Parlamenta vēlēšanu tematikai veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs.

Konkurenti esot bezatbildīgi nacionālisti un tuvredzīgi populisti


Eiropas idejai kaitē bezatbildīgs nacionālisms, tuvredzīgs populisms (..)," teikts partijas priekšvēlēšanu programmā. Jautāti, kuri no konkurentiem tādi ir, Putnis saka, ka Latvijas Krievu savienība un Nacionālā apvienība ierindojamas pie nacionālistiem, daļēji šai flangā liekama arī "Saskaņa". Visas trīs nosauktās partijas esot bezatbildīgi nacionālisti, savukārt "Progresīvie" ir atbildīgi sociāldemokrāti.

Lielākos populistus vārdā viņš nesauc, bet saka, ka visas partijas pirms Saeimas vēlēšanām devušas "falšus solījumus". "Bērnība, ja man stāsta pasaku par lielu, baltu zirgu, kurā atjās mans princis, es taču noģībšu sajūsmā. Partijas dara to pašu," piebilst Anča, skaidrojot cilvēku uzķeršanos uz populistu solījumiem.

Atvadījušies no ‘ģenerālsponsora’

Partija pēdējā laikā arvien aktīvāk aicina cilvēkus ziedot savai kampaņai. Viena no kampaņas redzamākajām sastāvdaļām ir reklāma uz autobusiem, tajā attēloti divi vēlēšanu saraksta pirmie numuri — Anča un Putnis — , kā arī trešā persona, kas sarakstā ierindojas vien sestajā vietā — Uldis Šalajevs. Taujāti, kā nākas, ka mazpazīstama persona nonākusi šai reklāmā, partija atzīst, ka tieši Šalajevs sponsorējis šo kampaņas daļu.

Delfi pirms Saeimas vēlēšanām ziņoja, ka "Progresīvo" ģenerālsponsori bija Draugiem.lv īpašnieks un 4. maija bērns jeb Agris Tamanis un Dmitrijs Fjodorovs. Jāatzīmē, ka Fjodorovs partijas ziedotāju rindās vairs nav atrodams, viņš arīdzan izstājies no "Progresīvo" rindām. Ar paziņojumu, ka pamet partiju, Fjodorovs nāca klajā šā gada februāri, pāris dienas pēc tam, kad Putnis savā sociālā tīkla Instagram profilā bija publicējis provokatīvu sava vīra fotogrāfiju. Tieši šo faktu Fjodorovs minēja par iemeslu partijas atstāšanai.

Vairāk Eiropas visās jomās

Es domāju, ka mēs nevelkam tik ļoti uz riktīgu Eiropas federāciju" saka Anča, taču nenoliedz, ka "Progresīvie" tomēr "velk uz federalizāciju". Šāda nostāja gan Ančai, gan partijai esot, jo "ir daudzas lietas, kuras diemžēl, kā rāda man dzīves pieredze diezgan garā šajā valstī, mēs Latvijā nevaram atrisināt." Par piemēru viņa min minimālās pensijas, iztikas minimumu un citas lietas, "kas saistītas ar cilvēkiem". Viņasprāt, būtu daudz vienkāršāk panākt izmaiņas Eiropas līmenī, nekā nacionālā.

Vairāk Eiropas" ir "Progresīvo" kampaņas pamatsauklis, kas vijas cauri visai priekšvēlēšanu programmai. Partijas vadītājs Putnis, viesojoties "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, arīdzan norādīja, ka neesot nevienas jomas Latvijā, kurā vajadzētu mazāk Eiropas.

Eiropa pret itāļu mafiju

Domburs jautāja, kādēļ "Progresīvie" savā programmā norāda, ka Eiropai jākļūst neatkarīgākai no noziedzīgām interesēm un kur tieši šādas intereses parādās?

Putnis skaidroja, ka Eiropas tiesībsargājošo iestāžu sadarbība nav gana intensīva, un to izmantojot, piemēram, Itālijas mafija izplešoties uz citām valstīm kā Vācija. Tiesībsargu sadarbību savukārt daļēji bloķējot nacionālās valdības, tāpēc, ka to ieinteresētība apkarot noziedzību nereti esot pakļauta pašiem noziedzniekiem. Viņš Latviju minēja kā piemēru šim apgalvojumam, konkrēti nosaucot Valsts ieņēmumu dienestu.

Uz Dombura jautājumu, kura no Itālijas mafijām ir spēcīgākā, Putnis gan nemācēja atbildēt, bet uzsvēra, ka katrai no tām esot "mājas uz ziemeļiem no Alpiem".

Vai Briselei jānosaka invalīdu kvotas iestādēs un uzņēmumos?

Domburs uzdeva jautājumu par Ančas izteikumu kādā intervijā, kad viņa norādīja, ka uzņēmumos būtu jānosaka minimālās kvotas, cik cilvēkus ar īpašām vajadzībām jānodarbina. Domburs jautāja - vai tas nozīmē, ka Progresīvie vēlas, lai Brisele nosaka katrā valstī katram uzņēmumam cik un kādus cilvēkus nodarbināt?

Anča gan iebilda, ka šie vārdi esot izrauti no konteksta, no kādas intervijas aģentūrai LETA, kurā viņa runājusi par Latviju, un konkrētāk par Latvijas valsts un pašvaldību iestādēm un kapitālsabiedrībān. Viņa arī norādīja, ka šāda kvotu sistēma šobrīd nepastāvot tikai četrās Eiropas valstīs, no kurām viena ir Latvija. Viņasprāt, Brisele, nosakot šādu prasību, uzlabotu situāciju.

Jānorāda, ka Domburs šajā gadījumā gan atsaucās nevis uz Ančas interviju aģentūrai LETA, bet Eiropas Parlamenta vēlēšanu tematam veltītu interviju Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" 7. maijā. Tās laikā Anča atbildēja uz klausītāju jautājumiem, un viens no tiem bija, vai valsts institūcijām, pašvaldībām, arī lieliem uzņēmumiem būtu ar likumu jāievieš kvotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un vai šiem uzņēmumiem par mazāk aizsargātu cilvēku grupu nodarbināšanu jāpiedāvā kādi īpaši bonusi?

Šajā intervijā Anča atbildēja apstiprinoši uz abām jautājuma daļām – kvotas esot nepieciešamas, un pirmkārt tās nepieciešamas valsts un pašvaldību uzņēmumos. Anča nenorādīja, ka šis, viņasprāt, būtu tikai Latvijas valsts, nevis Eiropas Savienības (ES) ietvaros risināms jautājums. Viņa arī piebilda, ka mazi un vidēji uzņēmumi Latvijā šādus cilvēkus nodarbināt nevarēs atļauties, tādēļ gan Latvijas, gan visas ES līmenī esot jāveido atbalsta sistēmas šādiem darba devējiem.

Citas partijas kaitinot runas par nabadzību

Progresīvo Twitter kontā Anča citēta, sakot: "Dažreiz redzu, kā manas atbildes tracina citu partiju pārstāvjus, jo īpaši, ja savās programmās viņi ir domājuši tikai par bagāto interesēm." Domburs jautāja, kas tieši tracina un kuras partijas ar to domātas?

Anča skaidroja, ka citiem politiķiem nepatīkot viņas izteikumi par sabiedrības nabadzīgāko daļu, jo daudzi deputāti ilgstoši bijuši tālu no Latvijas vai ir atrauti no tautas. Lūgta konkretizēt, viņa minēja konkurentus "Vienotību" un "Attīstībai/Par!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!