Jau nākamnedēļ kā vienu no risinājumiem ekonomikas atlabšanai pēc Covid-19 krīzes valdība varētu atbalstīt tā sauktās "garās naudas" jeb kredītu ar atmaksas termiņu līdz 25 gadiem programmas izveidi. Tā diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirmdien izteicās ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV). Uz šādu risinājumu uzstāj Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), bet Latvijas Banka (LB) ir noskaņota ļoti skeptiski. "Cik daudz šobrīd Latvijā ir uzņēmumu, kas ir pārdzīvojuši 25 gadus?" diskusijā retoriski vaicāja LB Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis diskusijā uzsvēra, ka uzņēmēji cer uz aizdevumiem ar ļoti garu atmaksas termiņu un nelieliem procentiem, lai palīdzētu pārvarēt šo krīzi. "Ja es ticu savam biznesam, ok, kaut vai man ir gadu krīze, es "iekonservējos" un es ilgtermiņā izvelku," viņš skaidroja. Rostovskis arī norādīja, ka šādi ilgtermiņa aizdevumi esot labāki par grantiem, jo tādā veidā netiek kropļots tirgus un ir mazāks korupcijas risks.

LB savukārt šādu risinājumu uzskata par pārlieku riskantu. "Grūti iedomāties no projekta viedokļa, kas būs tie projekti, kur tas lietderīgais realizācijas termiņš ir 25 gadi," pauda Rutkaste. Viņš arī norādīja, ka ekonomika mainās strauji gan Latvijā, gan pasaulē, un nozares, kas pirms 25 gadiem ir bijušas ekonomikas flagmaņi, tagad ir sabrukušas. "Jārēķinās, ka 20-25 gadi noteikti ietvers kādas trīs ekonomikas krīzes, un ir jautājums, vai šie uzņēmumi, kam ir izsniegti šie 25 gadu aizdevumi, pārdzīvos šīs krīzes," brīdināja ekonomists.

Arī Saeimas opozīcijas deputāte, bijusī ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka, ja ir runa par 20 vai 25 gadu atmaksas termiņu, granti ir "jēdzīgāki".

Šobrīd Ekonomikas ministrijas sagatavotajā ekonomikas atveseļošanas plānā nav iekļauti konkrēti plāni šādu "garās naudas" aizdevumu izsniegšanai, bet ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) atzina, ka par to varētu lemt jau nākamajā valdības sēdē. "Mēs neņēmām vērā Latvijas Bankas ieteikumu un gājām uz to, ko uzņēmēji atzina. To apliecina arī manas pēdējās tikšanās ar lieliem uzņēmumiem, kuri saka – mums nevajag grantus, mums vajag reālus finanšu instrumentus, šīs "garās naudas" garantijas, ko Rietumeiropā uzņēmēji var saņemt," teica Vitenbergs. Viņš norādīja, ka iekārtu iegādei "garās naudas" aizdevumu termiņi varētu būt līdz 15 gadiem, bet infrastruktūrai – pat 25.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusiju "Kurp vedīs un cik izmaksās stratēģija Covid-19 krīzes seku mazināšanai var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!