Veselības aprūpes nozares iepirkumos ir iespējama sistēmiska korupcija, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica veselības ministre Anda Čakša (ZZS). Viņas aizdomas visvairāk saistās ar medikamentu iepirkumiem veselības aprūpes iestādēs.

Attiecībā uz korupciju veselības aprūpē Čakša pieļauj, ka ir "daudz neapjaustā", tādēļ ir grūti novērtēt korupcijas apmērus. "Ir iepirkumi, kur droši vien kaut kādas intereses tiek pārstāvētas."

Viņasprāt, būvniecībā korupcija "varbūt šobrīd ir mazāk", savukārt tehnikas iepirkumiem ministrija cenšoties sekot līdzi. "Zālēm ne tik daudz, bet, skatoties, kā slimnīcas neizpilda finanšu disciplīnu un cik ļoti daudz aiziet medikamentos… Man nav skaidru pierādījumu, lai es teiktu, ka tas tā ir, bet sajūta ir, ka [korupcija ir] sistēmiska."

Ministre gan uzsver, ka par sistēmisku korupciju nevar runāt attiecībā uz kompensējamo zāļu sarakstiem, bet iepirkumos ir katras ārstniecības iestādes valdes kontrole.

Iepriekšējā nedēļā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume veselības nozares iepirkumus izcēla kā vienus no tiem, kur pastāv korupcija. Tiesa gan, viņš arī uzvēra, ka koruptīvas situācijas iepirkumos vērojamas visās nozarēs.

Pašlaik starp references medikamentu un pārējiem tirgū esošajiem ir ļoti liela pieļaujamā cenu atšķirība. Mērķis ir radīt "cenu koridoru", kā tas jau esot kaimiņvalstīs, tādējādi ierobežojot zāļu cenu kāpumu.

"Kā valsts mēs neesam bijuši ar pietiekami stipru mugurkaulu cīnīties par zemākām cenām," teica ministre. Viņa teic, ka 2017. gadā cenu pieaugums turpinājies, bet cer, ka turpmāk to izdosies apturēt.

Viņa atzīst, ka attiecībā uz zāļu cenu nav izpildījusi mājasdarbu. Pavasarī izveidotā Veselības ministrijas darba grupa par Farmācijas likuma grozījumiem pašlaik savu darbu beigusi. Grupā piedalījās arī farmācijas nozares pārstāvji, tādēļ "tādi labi lēmumi daudz tur neiznāca ārā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!