Kādreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers ir mainījis savas domas un nu ir pārliecināts, ka tā dēvētie "čekas maisi" ir jāatver un jāpadara publiski. To viņš atzina raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu", atklājot, ka ir "apmetis kažoku" šajā jautājumā, jo vēl pirms desmit gadiem bijis pret dokumentu publiskošanu.

Vēl būdams Valsts prezidents Zatlers medijiem sacīja, ka maisu atvēršana ir nokavēta, jo to vajadzējis darīt uzreiz pēc neatkarības atgūšanas. Šonedēļ, viesojoties pie Dombura, eksprezidents atzina - "šis ir viens no tiem jautājumiem, kurā es esmu apmetis kažoku uz otru pusi!"

Zatlers skaidroja, ka valstij bija vairākas iespējas, vai nu uzreiz atvērt, vai nevērt maisus vaļā, "kamēr šīs paaudzes nav aizgājušas, lai nekaitinātu sabiedrību". Viņam viedokli likusi mainīt ažiotāža ap šo jautājumu un izpētes komisijas nepārliecinošā darbība. "Manī iestājās nogurums, sāku vēsu prātu domāt. Jauniešiem tas neinteresē, pusmūža cilvēkiem arī vairs neinteresē, Interesē manas paaudzes cilvēkiem. Principā, mēs par daudziem to zinām. Un ja sākusies šāda ažiotāža – raujiet viņus vaļā. Nekas ļauns nenotiks," sacīja Zatlers.

Viņš arī norādīja, ka čekas aģenti noveco, daudzi jau devušies aizsaulē, tāpēc maisu atvēršanai vairs nekādus šķēršļus neredzot.

Pilna intervija ar eksprezidentu aplūkojama šeit.

Portāla "Delfi" arhīvs liecina, ka 2010. gadā, vēl būdams Valsts prezidents, Zatlers medijiem atzina, ka "čekas maisu" atvēršana jau ir nokavēta, jo to vajadzēja darīt uzreiz pēc neatkarības atgūšanas, tāpēc būtu "skaļi jāpaziņo", ka tos arī vairs neatvērs, tomēr deputātu kandidātu iespējamā sadarbība ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK) pirms vēlēšanām ir jāpārbauda arī turpmāk.

Prezidents tolaik norādīja, ka katru gadu diskutēt par to, vai "čekas maisi" būtu atverami, "nav saprātīgi". Uz jautājumu, ko darīt deputātu kandidātiem, kas uzskata, ka paziņojumi par viņu iespējamo sadarbību ar "čeku" ir apmelojoši, Zatlers norādīja, ka "katram cilvēkam pašam ir pietiekami laba atmiņa, lai viņš zinātu, ko savā dzīvē ir darījis un ko nav darījis". "Tas varbūt ir bijis noslēpts no sabiedrības, bet no viņa paša atmiņas tas nezudīs nekad," tolaik sacīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!