Foto: DELFI

"Liberālā doma lielāko akcentu Eiropas Savienībā (ES) un vispār liek uz labklājības un drošības nostiprināšanu, mēs sakām: nē, nē – ir vēl citas lietas! Ir nāciju identitāte, ir kultūras attīstība," – tā 15. maijā, viesojoties "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā, norādīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) saraksta līderis Andis Kudors. Sarunā viņš un pārējie partijas pārstāvji iepazīstināja ar savu redzējumu, ka ES atsevišķās jomās, kā noziedzības apkarošana, jāsadarbojas ciešāk, bet ir arī virkne jomu, kuras jāatstāj dalībvalstu pārziņā.

Sarunai ar Domburu JKP bija deleģējusi politologu, Krievijas izplatītās dezinformācijas pētnieku Kudoru un Saeimas deputātus Gati Eglīti un Lindu Ozolu. Par savas programmas saukli viņi izvēlējušies "Drošība, identitāte, tiesiskums!".

Intervijā Kudors norādīja, ka Eiropas Parlamentā (EP) aktīvāk jāizvērš cīņa pret Krievijas propagandu, tostarp liedzot Latvijā translēt to izplatošiem televīzijas kanāliem. Kudors precizēja, ka necentīsies panākt visu Krievijas televīzijas kanālu aizliegumu Latvijā, runa esot tikai par tiem, kuri izplata dezinformāciju. Uz Dombura jautājumu, cik tādu ir, viņš pēc īsa pārdomu brīža norādīja: apmēram četri. Konkrētus kanālus viņš gan nenosauca, bet uzsvēra, ka tie visi tiek translēti Latvijā.

"Latvijas faktu" aprīļa vidū veiktā aptaujā JKP savu balsi atdot solīja 4,9% vēlētāju, bet SKDS maija sākumā publicētā aptaujā atbalsts bija zemāks – 3,2%.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks 25. maijā.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā būs skatāmi Eiropas Parlamenta vēlēšanu tematikai veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs.

Skaidras atbildes par sponsoru ‘Panamas papīros’ joprojām nav

Līdz maija sākumam JKP deklarējusi visnotaļ pieticīgus izdevumus priekšvēlēšanu kampaņai – aptuveni 11 000 eiro apjomā. Kudors skaidroja, ka tas tādēļ, ka "lielie naudas maisi zina, ka ar mums nekādas rebes sarunāt nevarēs", un partiju pārsvarā sponsorējot tās biedri.

Domburs gan aizrādīja, ka aptuveni puse no partijas šogad saņemtajiem ziedojumiem nākusi no viena ziedotāja – uzņēmēja Ginta Dandzberga, kura uzvārds, kā jau izskanēja pirms 13. Saeimas vēlēšanām, atrodams bēdīgi slavenajos "Panamas papīros", kuros izlasāmi ārzonās noslēptu uzņēmumu patiesie īpašnieki. Toreiz partija noraidīja bažas par šo ziedotāju, un arī tagad politiķu domas nebija mainījušās. "Ofšors kā tāds ir pieļauta juridiska forma, līdz šim vismaz ir bijusi un tie "Panamas papīri" desmit gadi atpakaļ es pieļauju, ka tur ir, iespējams," teica Eglītis.

Domburs beigu beigās secināja, ka partijai nav skaidras atbildes uz šo jautājumu.

Atbalsta ziedotāja ieceri celt dabasgāzes termināli Skultē

JKP savā programmā norāda: "Latvijā jāstrādā pie sava sašķidrinātās gāzes termināļa izveides, piesaistot ES līdzekļus." Kandidāts Eglītis savā reklāmas klipā turklāt konkretizē – terminālis ir jāceļ Skultes ostā. Eiropas Komisijas interneta vietnē atrodamā informācija liecina, ka šāda termināļa celtniecība izmaksātu 150 miljonus eiro. Projektu iecerējusī privātā akciju sabiedrība "Skulte LNG terminal" pamatojumā min, ka tas būšot ekonomiski izdevīgs projekts, jo tā vietā, lai būvētu gāzes uzglabāšanas iekārtas, atvesto dabasgāzi pa cauruļvadiem varētu uzreiz pārsūknēt uz netālo Inčukalna krātuvi.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pagājušā gada novembrī ziņoja, ka Skultes termināļa attīstītājs ir ASV latvietis Pēteris Aloizs Ragaušs, kurš JKP ziedojis 10 000 eiro. Eglītis gan norādīja, ka Skultes terminālis izmaksātu stipri mazāk nekā 150 miljonus eiro, jo publiskie skaitļi esot novecojuši. Viņš arī norādīja, ka tas būtu privāti finansēts projekts, kurā Eiropas Savienības līdzfinansējums varētu sasniegt vien 10-15% no kopējās summas.

Liberāļi izņirgā konservatīvas vērtības

JKP savā kampaņa pozicionējas pret liberālismu. "Liberāļi augstprātīgi izņirgā konservatīvas idejas," intervijā Latvijas radio teica Kudors. Jautāts, kuri liberāļi, kuras idejas izņirgā, Kudors kā piemēru minēja tagadējo veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP), kura esot kristīgo pārliecību nosaukusi par tumsonību.

Īsi pēc raidījuma Viņķele savā sociālā tīkla Twitter profilā gan publicēja ierakstu, kurā noliedz, ka tā būtu teikusi. "Jautājums @AndisKudors - kādēļ jūs paužat nepatiesus apgalvojumus? Apmelojošus. Nekad kristīgu pārliecību kā tādu neesmu dēvējusi par 'tumsonību'. Esmu katoliete, mana vīra ģimene ir ticīgi, bērni kristīti. Jums kauna nemaz nav? Priekšvēlēšanu cīņa nenozīmē netīrību. Izmisums?" raksta Viņķele. Kudors, atbildot uz ministres teikto, norāda: "Iespējams, ka nevis burtiski "kristīgu pārliecību", bet tādu, kura balstās kristīgā pārliecībā un Jums toreiz nepieņemamu. Piedodiet par neprecizitāti vārdu izvēlē! Tomēr, lietas būtību tas nemaina. P.S. Nav nekāda "izmisuma"."

Eiropas armijai 'nē', bet prokuratūrai 'jā'


"Jāpaplašina jaunizveidotās ES Prokuratūras mandāts cīņai ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Eiropas līmenī, lai nepieļautu šo līdzekļu nonākšanu dažādu ekonomisku un politisku grupējumu rokās," teikts JKP priekšvēlēšanu programmā. Savukārt EP kandidātu līderu debatēs "DELFI TV ar Jāni Domburu" studijā Kudors pauda, ka partija iebilst pret Eiropas armijas izveidi.

Jautāti, kāpēc vienu struktūru vajag, bet otru nē, JKP paskaidro: "Atšķirība ir tāda, ka nav alternatīvas pašlaik prokuratūrai, bet tai vienotas armijas izveidei ir alternatīva, un tas ir NATO."

Kudoram ‘īstenāka latvieša miesasbūve’

"Savu sportisko formu gadu gaitā esmu zaudējis par labu īstenāka latvieša miesasbūvei," JKP avīzē stāsta Kudors. Jautāts, lai paskaidro, kas tad ir īstenāks latvietis, viņš atbild, ka "jokot taču arī drīkst". Ozola kolēģi papildina, ka šie vārdi esot apliecinājums – konservatīvajiem ar humora izjūtu viss ir kārtībā.

Kudors ir pārliecināts, ka "Latvijas politikā vispār par maz humora ir". Par piemēru viņš min ASV, kur politiķi savās runās humoru iekļaujot krietni biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!