"Grigules kundzes faktors nav mums palīdzošs šajās vēlēšanās," intervijā "DELFI TV ar Jāni Domburu" 16. maijā pauda Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu saraksta līdere Dana Reizniece-Ozola. Viņa skaidroja, ka vienīgā līdzšinējā ZZS pārstāve Briselē un Strasbūrā Iveta Grigule-Pēterse saikni ar partiju zaudējusi jau drīz pēc ievēlēšanas.

Līdz šim vienīgā ZZS pārstāve EP bijusi Grigule-Pēterse, kura tika ievēlēta 2014. gadā pēc intensīvas priekšvēlēšanu kampaņas. Kopš tā laika Grigule-Pēterse vairākkārt kritizēta par neaktīvo darbu parlamentā. 2017. gada sākumā pēc balsojuma, kurā viņa kopā ar Andreju Mamikinu (LKS, tolaik - "Saskaņa") un Tatjanu Ždanoku (LKS) iestājās pret EP rezolūciju, kas nosodīja Krievijas propagandu, partijas valde Griguli-Pētersi izslēdza no Latvijas Zemnieku savienības biedru rindām. 2019. gada sākumā politiķe paziņoja, ka EP vēlēšanās vairs nekandidēs, jo tur esot "bezjēdzīga pļāpātuve".

Reizniece-Ozola norādīja, ka partijai par Grigules-Pēterses gadījumu "vienmēr atgādina", un tas arī esot pareizi. Viņa gan solīja, ka nekas tamlīdzīgs vairs nevarot atkārtoties. "Man ir prieks, ka šajā sarakstā, es varu galvot, ka neviens no ievēlētajiem kandidātiem nezaudēs saikni ar ZZS, un tieši otrādi - mēs jūtamies kā laba komanda un, ja kāds no mums tiks ievēlēts, tad arī pārējie ar savu pieredzi un padomu palīdzēs," uzstāja Reizniece-Ozola.

Viņa arī atzina, ka esot grūti pateikt, ko tieši Grigule-Pēterse parlamentā darījusi, lai pārstāvētu ZZS intereses, jo, piemēram, politiskās grupas, kurā darboties, izvēli Grigule ar partiju Latvijā neesot saskaņojusi. Jāatgādina, ka Grigule EP sākotnēji pieslējās Brexit aizstāvja Naidžela Farāža vadītajam eiroskeptiķu grupējumam, bet pēc tam mainīja piederību un pievienojās liberāļu frakcijai.

"Es katrā ziņā neatceros nekādu komunikāciju, kad būtu viedokļi skaņoti, kas tad būtu ZZS svarīgs, kas jāīsteno EP, un to varēja redzēt arī lielā mērā kampaņā, ka nebija jau tāda īsta vēstījuma, kas tad būtu tas ZZS stāsts vai ZZS darbi, kurus kandidāti būtu gatavi nest. Tas arī rezultējās izslēgšanā no politiskā spēka. Ja nav tās saiknes, tu redzi, ka cilvēks ir ievēlēts un pilnīgi pazaudējis orientāciju, tad likumsakarīgs rezultāts," skaidroja Reizniece-Ozola, piebilstot, ka "komunikācija sanāk, ja mīlestība ir abpusēja".

Viņai piebalsoja arī ZZS vēlēšanu saraksta otrais numurs, Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis, kurš norādīja, ka Grigule-Pēterse ļoti maz laika pavadījusi Latvijā, pārsvarā uzturoties Briselē. Viņš gan piebilda, ka politiķe ļoti aktīvi iestājusies par drošības situāciju Centrālāzijas valstīs.

Pilnu Dombura interviju ar ZZS meklē šeit.

Atgādinām, ka laikā no 13. līdz 24. maijam katru darba dienu "DELFI TV ar Jāni Domburu" ēterā skatāmi Eiropas Parlamenta vēlēšanām veltīti raidījumi. Pilnu raidījumu raidlaiku un viesu sarakstu iespējams aplūkot sadaļā kalendārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!