Foto: Publicitātes foto

Pēc portāla "Delfi" aktualizētajām zinātnieku bažām par to, ka Latvijas lielākajā zvēraudzētavā SIA "Baltic Devon Mink" mēnešiem ilgi attīstās Covid-19 mutāciju perēklis, Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi Ministru kabineta (MK) lēmuma projektu par ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju.

Šobrīd lēmuma projekts par ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju jāapstiprina Operatīvās vadības grupā (OVG), kas notiks ceturtdien, 16. decembrī, paziņojumā medijiem norādīja ministrijas komunikācijas nodaļa.

Ja OVG to saskaņos, lēmumprojektu paredzēts virzīt izskatīšanai un apstiprināšanai šāgada pēdējā MK sēdē 21. decembrī. Šo lēmuma projektu ZM gatavo ārkārtas situācijas ietvaros.

1. decembrī zvēraudzētavā "Baltic Devon Mink" uzturējās 112 361 ūdele, norādīja ministrijā.

"Delfi" izpētītais liecina, ka šajā audzētavā kopš pavasara, pēc pētnieku teiktā, nekontrolēti attīstās jaunas Covid-19 mutācijas. Turklāt vīruss jau vairākkārt šķērsojis sugu robežas – no cilvēkiem pārnesies uz ūdelēm un atpakaļ. Tas ir bīstami, jo tādā veidā var rasties jauns Covid-19 variants.

Lai novērstu jauna Covid-19 paveida rašanos zvēraudzētavā, Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskā padome iepriekš rekomendējusi ūdeles likvidēt, portālam "Delfi" norādīja padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš. Lai arī "Baltic Devon mink" pārstāvis norādīja, ka nav pamata ūdeļu likvidēšanai, jo uzņēmumā strādājošie ir vakcinēti pret Covid-19, ievēro distancēšanās prasības, valkā maskas un veic Covid-19 testēšanu, Kloviņš par iespēju apturēt infekcijas izplatību, nelikvidējot dzīvniekus, ir skeptisks.

Vairāk par to, kā mēnešiem ilgi netraucēti attīstās Covid-19 mutāciju perēklis, var lasīt šeit.

Kā norāda ZM preses nodaļa, ministrija lēmumprojektu gatavo, pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra riska novērtējuma ziņojumu Operatīvās vadības grupā.

"Atbilstoši tam skartajā ūdeļu novietnē pastāv riski turpmākai SARS-CoV-2 vīrusa mutācijas varbūtībai un cilvēku inficēšanās iespējām. Par to liecina periodiski notikušie darbinieku inficēšanās gadījumi ar tiem sekojošo potenciālo iespēju izplatīties iedzīvotāju vidū," preses paziņojumā raksta ministrijas pārstāvji.

Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm, dzīvnieku izkaušana un novietnes slēgšana varētu izmaksāt ap 20 miljoniem eiro, kas būtu kompensācija par nogalinātajiem vaislas dzīvniekiem, izmaksas par dzīvnieku nogalināšanu, dzīvnieku līķu savākšanu, transportēšanu un iznīcināšanu, izmaksas par dzīvnieku barības iznīcināšanu, dezinfekciju un citiem izdevumiem, kas var rasties darbības procesā.

ZM aicinās Finanšu ministriju rast šim mērķim nepieciešamo finansējumu.

Jau vēstīts, ka pavasarī biedrības "Dzīvnieku brīvība" aktīvists Gatis iefiltrējās darbā zvēraudzētavā. Veicot pētījumu "Dzimis zvēraudzētavā", Gatis novēroja, ka darba vietā Covid-19 drošības pasākumus bieži neievēro, piemēram, nevelk sejas un deguna maskas. SIA "Baltic Devon Mink" gan iepriekš portālam "Delfi" norādīja pretējo. Vairāk par pētījumu "Dzimis zvēraudzētavā" var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!