Foto: Publicitātes foto
Šī gada 1. februārī Latvijā sākusi darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem. Tagad, iegādājoties ar Latvijas depozīta zīmi marķētus stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) dzērienu iepakojumus, iedzīvotājiem būs jāiemaksā depozīta maksa 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma iztukšošanas un nodošanas varēs saņemt atpakaļ. Kas ir būtiskākās lietas, kas iedzīvotājiem jāņem vērā par jauno depozīta sistēmu?

1. Kādus iepakojumus var nodot depozīta sistēmā?

Depozīta sistēmā var nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) iepakojumus, kuros iepildīti bezalkoholiskie, visa veida alus un citi alkoholiskie (līdz 6%) dzērieni, bet pats iepakojums ir marķēts ar Latvijas depozīta zīmi. Iepakojumam jābūt iegādātam, sākot no 01.02.2022.

Nodotais iepakojums tiks pieņemts tikai tādā gadījumā, ja tas būs iztukšots un nesaplacināts, savukārt uz iepakojuma etiķetes atradīsies un būs skaidri nolasāma depozīta zīme un svītrkods.

2. Kā atpazīt depozīta iepakojumu?

Visi depozīta iepakojumi ir marķēti ar Latvijas depozīta zīmi, kas apzīmē konkrētā iepakojuma piederību depozīta sistēmai, kā arī norāda uz faktu, ka par šo iepakojumu ir iemaksāta depozīta maksa. Depozīta zīme apzīmē divu veidu iepakojumus – vienreiz lietojamo un atkārtoti uzpildāmo (AU) iepakojumu.

Nodotie vienreiz lietojamie iepakojumi tiks uzskaitīti un sagatavoti pārstrādei, savukārt atkārtoti uzpildāmie (AU) iepakojumi tiks nogādāti atpakaļ pie ražotājiem, kas šos iepakojumus izmazgās, atkārtoti uzpildīs un laidīs atpakaļ tirgū.

3. Vai visi depozīta punkti ir vienādi?

Latvijā darbojas divu veidu depozīta punkti – automātiskie un manuālie. Automātiskajos depozīta punktos taru ir jānodod taromātā. Pēc visu iepakojumu nodošanas taromāts izsniegs depozīta kuponu, ar kuru varēs norēķināties par precēm uz kupona norādītajā tirdzniecības vietā. Savukārt manuālajos depozīta punktos taru pieņem veikala darbinieks. Viņš izdos skaidru naudu par nodotajām iepakojuma vienībām vai noformēs to kā atlaidi pirkumam.

4. Kur nodot sistēmā neiekļautos vai nederīgos dzērienu iepakojumus?

Tos dzērienu iepakojumus, kurus depozīta sistēmā nepieņem, joprojām var nodot esošajos atkritumu šķirošanas konteineros. Gadījumā, ja uz depozīta pieņemšanas punktu ir atnests dzēriena iepakojums, ko nevar nodot depozīta sistēmā (piemēram, stiprā alkohola pudele vai ar depozīta zīmi nemarķēts iepakojums), vai arī nododamā iepakojuma etiķete vai pats iepakojums ir būtiski bojāts, to var izmest atkritumu šķirošanas konteinerā, kas atrodas netālu no depozīta punkta, tādējādi parūpējoties par apkārtējās vides tīrību.

5. Kas jāņem vērā par pārejas periodu?

Depozīta sistēmai ir noteikts sešu mēnešu pārejas periods (01.02.2022. – 31.07.2022.). Šajā laikā veikalu plauktos atradīsies gan iepakojumi ar depozīta zīmi, gan bez tās. Pērkot dzērienu, jāpievērš uzmanību iepakojuma etiķetei! Iepakojumiem bez depozīta zīmes depozīta maksu nepiemēro, un depozīta punktos to nodot nevar!

Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī "Depozīta punkts" "Facebook" un "Instagram" kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!