Foto: Publicitātes foto
Svarīgākie izaicinājumi nākamajā gadā – kā digitalizācija var palīdzēt kļūt konkurētspējīgākiem, efektivizēt procesus un izmaksas, ietaupīt resursus un laiku, tai nepieciešamās prasmes un infrastruktūra, kā arī uzņēmējdarbības un pārvaldes digitālā transformācija, īpaši akcentējot drošības aspektus. Tie tiks izvērtēti ikgadējā Latvijas informācijas un tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) konferencē, kas 7. decembrī ikvienam interesentam būs pieejama tiešsaistē. Arī šogad konferencē uzstāsies informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozares pārstāvji un politikas veidotāji. Tiks paziņoti arī ikgadējās IKT balvas "Platīna pele" laureāti.

"LMT" prezidents Juris Binde runās par 5G nozīmi aizsardzības sfērā, "Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks rosinās diskusiju par IKT nodrošināšanu ārpakalpojuma formātā, "Emergn" klientu partneris Austris Vasiļevskis stāstīs par gudru, drošu un efektīvu organizāciju pārvaldību, bet "Latvijas valsts mežu" biznesa sistēmu risinājumu direktors Māris Kuzmins dalīsies pieredzē par digitalizāciju mežsaimniecībā. Savukārt par valsts pārvaldes IKT projektu efektivitāti spriedīs Latvijas Valsts radio un televīzijas centra direktors Ģirts Ozols. Runājot par drošību un svarīgākajiem izaicinājumiem nākamajā gadā, nedrīkstam aizmirst arī paši par sevi, tāpēc Rīgas Stradiņa universitātes docētāja Dana Isarova skaidros mītus un patiesības par pirmo medicīnisko palīdzību.

Konferences ietvaros jau piecpadsmito gadu tiks pasniegta arī LIKTA balva "Platīna pele". Šogad tā tiks pasniegta sešās galvenajās kategorijās, neskaitot atsevišķu uzņēmumu un organizāciju sarūpētās speciālbalvas.

Nominācijā "Uzņēmuma digitālā transformācija" mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā finālā iekļuvusi SIA "Gammaplasts" ar veikto ražošanas procesu digitalizāciju, SIA "Autoskola Einšteins" ar digitālo transformāciju un SIA "Lursoft IT" ar sankciju risinājumiem – monitoringu un automātisko pārbaudi. Savukārt lielo uzņēmumu kategorijā – SIA "Vidzemes slimnīca" ar balss atpazīšanas sistēmas ieviešanu ārstniecības dokumentācijas digitalizācijā, AS "Sadales tīkls" ar viedo skaitītāju uzstādīšanas programmu un SIA "Tet" ar biznesa atbalsta sistēmu ieviešanu, optimizējot pārdošanas, piegādes un klientu apkalpošanas iespējas.

Nominācijā "Valsts digitālā transformācija" pakalpojumu kategorijā finālā iekļuvuši Valsts ieņēmumu dienests ar elektronisko muitas datu apstrādes sistēmu "Importa muitas deklarācija pasta sūtījumiem", Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ar Pacientu portālu un Valsts zemes dienests, atverot visas tā rīcībā esošās datu sistēmas. Savukārt sistēmu kategorijā – Valsts kanceleja ar Vienoto tiesību aktu izstrādes un saskaņošanas portālu, Būvniecības valsts kontroles birojs ar Aizsargāto lietotāju datu informācijas sistēmu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ar dispečerizācijas risinājuma "Emy" pilnveidošanu un uzturēšanu "Emy Tab Android" lietotnē.

Par labākā E-skolotāja godu finālā sacentīsies Āgenskalna Valsts ģimnāzijas bioloģijas, datorikas un programmēšanas skolotāja Agnese Kramēna-Juzova, Rīgas Juglas vidusskolas kultūras kursu un sociālo zinību skolotājs Ļevs Rusilo un Siguldas pilsētas vidusskolas programmēšanas skolotāja Ance Kancere.

Par Labākās kiberdrošību veicinošās iniciatīvas balvu spēkosies Liepājas pašvaldības organizētais Kiberdrošības simulācijas tests un e-apmācības Liepājas pilsētas pašvaldības darbiniekiem, kā arī igauņu kompānijas "Veriff" izstrādātā sejas atpazīšanas sistēmas integrācija videokonferences funkcionalitātē, kas tiek izmantota Latvijas Zvērinātu notāru padomes portālā latvijasnotars.lv.

Balvai "Women for IT – sieviešu iesaistes veicināšana digitālajos darbos un IT nozarē" nominēti SIA "Accenture" ar mācību programmu "SheGoesTech", SIA "Mitigate" ar izaugsmes programmu jaunietēm "Beat IT"un "If P&C Insurance" AS Latvijas filiāle par dalību projektā "Women4IT". Šajā kategorijā Latvijā "Platīna pele" tiks pasniegta pirmo reizi. Starptautiskas partnerības projekts "Women4IT" (Nr. 2017-1-094) tiek finansēts Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas fonda jauniešu nodarbinātības programmas ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt jaunu sieviešu iesaisti IKT profesijās un digitālajos darbos.

Speciālbalvai "Veiksmīgākais E-paraksta integrācijas risinājums" nominēti "Failiem.lv" dokumentu vadības, koplietošanas un e-parakstīšanas sistēma, SIA "Visma Enterprise" izveidotais "Visma" paraksts klientiem un SIA "Ģeotelpiskie risinājumi" elektroniskā paraksta "eZīmogs" integrācija uzņēmuma klientu vadības un uzskaites sistēmā.

Savukārt par Sabiedrības simpātiju balvu LIKTA "Facebook" lapā līdz 6. decembra pulksten 23.59 varēs nobalsot ikviens interesents. Finālists, kura pieteiktais projekts būs ieguvis lielāko "Facebook" "like" skaitu, saņems "Platīna peles" Sabiedrības simpātiju balvu.

Konferences tiešraidi būs iespējams vērot LIKTA "Facebook", portālā "Delfi" un LMT Viedtelevīzijā https://viedtelevizija.lv/skaties/likta-2022 Interesenti tiek aicināti reģistrēties konferencei LIKTA mājaslapā https://likta.lv/likta-konference-2022/ , tur iespējams iepazīties arī ar pilnu konferences programmu.

Konferences galvenie atbalstītāji – tehnoloģiju uzņēmumi "LMT" un "Tet", partneri: "Emergn", Latvijas Digitālās inovācijas centrs, Latvijas valsts meži, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs un projekts "Women4IT". Informatīvais atbalstītājs – portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!