Foto: Publcitātes foto
Lai gan valsts atbalsts onkoloģijas pacientu ārstēšanai pēdējos gados ir pieaudzis, sabiedrībā joprojām vērojama uzticības plaisa. Kā liecina Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) un "Norstat Latvija" veiktās aptaujas dati*, 62% Latvijas iedzīvotāju neuzticas valsts sistēmai un tās spējai palīdzēt onkoloģiskajiem pacientiem.

Vairākums jeb 35% respondentu norāda, ka Latvijā onkoloģisko slimību ārstēšana ir atkarīga tikai no pašu pacientu un tuvinieku uzņēmības. Gandrīz tik pat daudz jeb 34% atzīst, ka bieži vien onkoloģiskie pacienti cīnās nevis ar audzēju, bet gan ar birokrātiju un iespēju saņemt ārstēšanos. Savukārt trešdaļa (29%) aptaujāto netic valsts atbalstam, jo uzskata, ka lielākais smagums vēža ārstēšanā gulstas uz pašu pacientu un tuvinieku pleciem.

Tikmēr valsts sistēmai drīzāk uzticas 25% Latvijas iedzīvotāju, 2% respondenti ir pārliecināti par valsts atbalstu krīzes brīdī, saskaroties ar onkoloģisko saslimšanu. Tikmēr 11% Latvijas iedzīvotāju šaubās par savu nostāju šajā jautājumā.

Nevienlīdzīgas iespējas saņemt ārstēšanos

Onkoloģiskās slimības ir ārstējamas, īpaši, ja diagnosticētas pēc iespējas agrīnā stadijā, tomēr tikpat svarīgs priekšnoteikums ir panākt, ka visiem onkoloģiskajiem pacientiem ir vienlīdzīgas iespējas piekļūt terapijai nepieciešamajiem valsts apmaksātiem inovatīviem medikamentiem. Pētījumi rāda, ka labākos rezultātus vēža ārstēšanā var sasniegt, ja apvieno standarta ķīmijterapiju, kas Latvijā ir apmaksāta, ar inovatīvajām terapijām, kas visām diagnozēm pie mums diemžēl nav pieejamas. Ir onkoloģiskie pacienti, kuriem cita varianta, kā ārstēšanās ar inovatīvajām zālēm, nav.

Eksperti norāda, ka šobrīd valsts mērogā svarīgākais uzdevums ir izdarīt mājas darbus, kas palielinātu tieši mērķētu atbalstu onkoloģisko pacientu ārstēšanai.

Valsts apmaksāto inovatīvo medikamentu skaits onkoloģijā joprojām zems

"Lai gan valsts šogad piešķīra papildu finansējumu inovatīvo medikamentu pieejamības uzlabošanai onkoloģijas pacientiem, atbalstu saņēma tikai trešā daļa no mērķpacientiem, kas, protams, pie esošajām vajadzībām ir nepietiekami. 2022. gadā uz valsts finansētiem inovatīvajiem medikamentiem cerēja 1255 onkoloģiskie pacienti, taču ar esošo finansējumu ārstēšanos šogad uzsāks 381 pacients. Pēc Veselības ministrijas aplēsēm nākamgad šāds atbalsts būs nepieciešams jau 2028 vēža pacientiem**, kuru atveseļošanās primāri ir atkarīga no valsts sniegtās palīdzības. Valdības spertie soļi norāda uz valsts iesaistes palielināšanos vēža ārstēšanas problemātikā, taču, lai vēža pacienti dzīvotu, atbalstam jābūt precīzākam, mērķētam tieši uz pacienta vajadzībām. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir uzlabot inovatīvo medikamentu pieejamību dažādu lokalizācijas audzēju gadījumā, kā arī paplašināt terapijas pieejamību un nepārtrauktību," norāda SIFFA valdes priekšsēdētāja Liene Siliņa.

*Iedzīvotāju aptauju īstenojusi pētījumu aģentūra "Norstat Latvija" šī gada jūlijā, piedaloties 1035 iedzīvotājiem visā Latvijā vecumā no 18-74 gadiem.

** Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2022.–2024. Gadam

Raksts sagatavots sadarbībā ar Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociāciju (SIFFA)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!