Фото: AFP/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") trešdien pazemināja Grieķijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz jaunam spekulatīvam līmenim "Caa3", brīdinot, ka oficiālo kreditoru atbalsts šai valstij tagad ir mazāk gaidāms neatkarīgi no svētdien gaidāmā referenduma iznākuma.

Grieķijas reitings tika pazemināts pēc tam, kad otrdien beidzās starptautiskā aizdevuma programma Grieķijai un valsts nenokārtoja sava parāda maksājumu Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) 1,5 miljardu eiro apmērā.

Kamēr valsts un tās oficiālie kreditori gaida, kāds būs iznākums 5.jūlija referendumā par jaunākajiem šo kreditoru priekšlikumiem, “Moody’s” konstatēja, ka šis referendums rada "tālāku, akūtāku risku privātajiem kreditoriem".

"”Moody's” uzskata, ka bez oficiālo kreditoru atbalsta turpināšanās Grieķija kļūs nespējīga samaksāt parādu privātajiem kreditoriem," teikts aģentūras paziņojumā.

“Moody’s” pavēstīja, ka izvērtēs referenduma iznākumu iespējamai tālākai kredītreitinga pazemināšanai, kura nākamais līmenis "Ca" norāda uz "neizbēgamu defoltu".

"Nē" balsojums referendumā "domājams, palielinātu [Grieķijas] aiziešanas no eiro zonas risku, kas radītu ievērojamus zaudējumus privātā sektora kreditoriem," uzskata “Moody’s”.

Aģentūra uzskata, ka ir maz iespējama jaunas vienošanās noslēgšana starp Grieķiju un kreditoriem, lai gan abas puses turpina izteikt jaunus priekšlikumus.

Jaunākie notikumi "ir ilustrējuši atšķirību starp to, ko Grieķijas oficiālie kreditori pieprasīs kā nosacījumu atbalsta turpināšanai nākamajos gados, un to, ko Grieķijas institūcijas ir spējīgas izdarīt, lai apmierinātu šīs prasības ar tālākām jēgpilnām ekonomiskajām un fiskālajām reformām," atzina “Moody’s”.

"Tas rada ievērojamas grūtības panākt ilgstošu vienošanos par atbalstu,” uzskata starptautiskā kredītreitingu aģentūra.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !