Foto: Publicitātes foto

Valsts piedāvātā atbalsta un elektroenerģijas cenas straujās celšanās dēļ saules paneļu uzstādīšanas tempi Latvijā sasnieguši jaunas virsotnes. Kāda ir situācija nozarē, un vai šis ir īstais laiks uzstādīt solāros paneļus? Kas jāpaveic pirms to iegādes? Kāds atbalsts šobrīd pieejams, un kādi ir nosacījumi? Dalāmies ar galvenajām atziņām, kas izskanēja "Elektrum" Energoefektivitātes centra rīkotajā vebinārā "Solārās sarunas" novembrī, – pilna saruna skatāma "Elektrum" mājaslapā.

Vai ir īstais laiks apsvērt solāro paneļu uzstādīšanu?

Pasaulē uzstādīto saules paneļu jauda ik gadu pieaug par apmēram 15–20%. Ņemot vērā valsts sniegto atbalstu, arvien pieaugošo izpratni par solāro paneļu sistēmām kā vērtīgu ieguldījumu, kā arī straujo elektroenerģijas cenu pieaugumu, Latvijā šogad piedzīvots īpaši straujš lēciens. Uzstādīto saules paneļu mikroģeneratoru skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis septiņkārtīgi. Ja pirms pāris gadiem saules paneļu sistēma privātmājā atmaksājās 10 gadu laikā, paredzams, ka ar šīm elektrības cenām ieguldījums atmaksāsies jau 7 gadu laikā. Ja tiek izmantotas valsts atbalsta iespējas – pat 4 gadu laikā.

Par solāro tehnoloģiju aktualitātēm un to, kāpēc apsvērt saules paneļu uzstādīšanu tieši tagad, lai pavasarī jau varētu ķerties pie būvdarbiem, vairāk stāsta Toms Lācis, "Elektrum" energoefektivitātes eksperts:

Kā sagatavoties saules paneļu uzstādīšanai?

Pirms ķeramies pie solāro paneļu izvēles un uzstādīšanas, jāpaveic vairāki mājasdarbi:

  • jānoskaidro, vai uz konkrētā jumta ir iespējams uzstādīt saules paneļus;
  • jānovērtē jumta kvalitāte;
  • jāizvērtē uz jumta esošie šķēršļi, kas var traucēt uzstādīt solāros paneļus;
  • jāpārbauda mājas sadalnes kvalitāte;
  • jāizvērtē paneļu izbūves iespējas uz zemes.

Jāņem vērā, ka ir jumta segumi, uz kuriem solāro paneļu uzstādīšana nav iespējama vai nebūtu vēlama drošības un iespējamo bojājumu dēļ, piemēram, azbesta, ulmaņlaiku šīfera, ondulīna, salmu, niedru vai lubiņu jumti. Papildu sarežģījumus saules paneļu uzstādīšanai uz jumta vai to efektivitātei var radīt ne tikai jumta segums, bet arī tā vērsums, ēnojums no apkārtējiem objektiem vai jumta konstrukcijām, mazas jumta plaknes, jumta konstrukcijas (izbūves, logi, skursteņi, ventilācijas iekārtas), zibens aizsardzības sistēmas un citi aspekti.

Apsverot saules paneļu izvietošanu uz zemes, jāapdomā:

  1. Kādi objekti varētu radīt noēnojumu?
  2. Cik tuvu ir robeža ar kaimiņu īpašumu?
  3. Vai jāņem vērā aizsargjoslas vai citi apgrūtinājumi (komunikācijas, ceļš, gaisvadu elektrolīnijas u. c.)?
  4. Vai īpašums neatrodas dabas parka teritorijā?
  5. Attālums līdz pieslēgšanās vietai.

Kā soli pa solim pašam izvērtēt savu gatavību solārās sistēmas uzstādīšanai un kā sadarboties ar ekspertiem, lai sasniegtu drošāko un efektīvāko rezultātu, stāsta Uldis Dauģis, "Elektrum" tehniskais eksperts:

Kā sagatavoties saules paneļu uzstādīšanai?

Kādas izmaiņas gaidāmas Neto sistēmā? Kā pieslēgt savu solāro sistēmu tīklam?

Latvijā darbojas Neto uzskaites sistēma. Tā nosaka, ka mājsaimniecībā saražoto elektrību, ko neiztērē uzreiz vai neuzkrāj vietējā akumulatorā, ir iespējams nodot kopējā elektroenerģijas tīklā un gada laikā saņemt atpakaļ. Nododot enerģiju tīklā, jārēķinās, ka, saņemot to atpakaļ, būs jāmaksā par elektrības pārvadi un sadali. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Neto uzskaites sistēmas uzskaites periods ir no 1. marta līdz februāra beigām. Nākotnē plānots ieviest Neto norēķinu sistēmu, kas paredz, ka ražot varēs vienā, bet tērēt vairākos viena klienta īpašumos, tādējādi solārās enerģijas ražošana kļūs vēl izdevīgāka.

Latvijā "Sadales tīklam" (ST) ir pieslēgti jau teju 11 000 solāro paneļu sistēmu. Pieslēgšanās ST notiek soli pa solim, un šo secību ir svarīgi ievērot:

  1. lietotājs piesaka mikroģeneratora pakalpojumus "e-st.lv";
  2. ST 3 darbdienu laikā pārbauda elektrotīkla atbilstību mikroģeneratora pieslēgšanai. Ja atzinumā tiek minēts, ka ir jāveic elektrotīkla pārbūve, iespējami divi varianti – klients saņem tehniskās prasības ar aptuvenajām izmaksām vai tiek pārskatīta ražošanas jauda, lai iztiktu bez elektrotīkla pārbūves. Tāpēc šo pārbaudi vērts veikt pirms solārās sistēmas uzstādīšanas;
  3. lietotājs samaksā 76 EUR par pakalpojumu (neapmaksājot rēķinu 30 dienu laikā, pieteikums tiek anulēts);
  4. lietotājs uzstāda mikroģeneratoru (darbi jāpaveic 9 mēnešu laikā) un iesniedz dokumentus "e-st.lv" (parakstītus ar e-parakstu);
  5. ST sagatavo atļauju (ģeneratoru drīkst ieslēgt tikai pēc šīs atļaujas saņemšanas).

Vairāk par visu, ko nepieciešams zināt un paveikt, lai pieslēgtu savu solāro sistēmu ST un pievienotos Neto uzskaites sistēmai, skaidri un izsmeļoši pastāsta Jurģis Vinniņš no AS "Sadales tīkls" video fragmentā:

Pieslēgums "Sadales tīklam" un izmaiņas Neto sistēmā

Šobrīd pieejamās atbalsta programmas un to nosacījumi

Solāro sistēmu uzstādīšanai Latvijā pieejamas divas atbalsta programmas – Ekonomikas ministrijas (administrē "Altum") un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM). Ja atbalsts saņemts no Ekonomikas ministrijas programmas, par šādas iekārtas uzstādīšanu nevar saņemt VARAM programmas atbalstu un otrādi. Bet, ja ar "Altum" palīdzību saņemts atbalsts solāro paneļu uzstādīšanai, var pieteikties VARAM atbalsta programmai citam mērķim.

Ja apsver domu pieteikties kādai no valsts atbalsta programmām saules paneļu iegādei, vērts iepazīties ar kritērijiem, kādos gadījumos atbalsts var tikt piešķirts:

  • informāciju par VARAM programmu atradīsi Vides investīciju fonda izveidotajā vietnē;
  • informācija par Ekonomikas ministrijas programmas noteikumiem atrodama "Altum" vietnē;
  • abu atbalsta programmu salīdzinājums pieejams šeit.

Lai svarīgāko informāciju noskaidrotu uzreiz, noskaties video Valsts atbalsta programmas un to nosacījumi, kurā "Altum" Privātmāju energoefektivitātes daļas vadītāja Inese Sīkle skaidro par iespējām un pieteikšanās procesu Ekonomikas ministrijas programmas atbalstam.

Savukārt par kritērijiem VARAM atbalsta saņemšanai un biežākajām kļūdām, kas tiek pieļautas pieteikšanās procesā, stāsta Gints Kārkliņš no Latvijas Vides investīciju fonda:

Solāro paneļu īpašnieku pieredzes stāsti

Lai gan vēlme dzīvot videi draudzīgāk bijusi jau iepriekš, tieši karš Ukrainā un pārliecība, ka elektroenerģijas izmaksas strauji augs, Andrim Smilgājam lika pieņemt lēmumu iegādāties gan solāro sistēmu, gan elektroauto. Kādēļ sadarbība ar "Elektrum" saules paneļu uzstādīšanu padarīja citādu, nekā tā bija draugiem? Kā saimnieks seko līdzi saražotās enerģijas apjomam, un kādi ir viņa aprēķini par to, cik drīz atmaksāsies investīcija solārajā sistēmā? Stāsta saules paneļu īpašnieks Andris Smilgājs:

Mārtiņam Zemītim efektivitāte ir sirdij tuva – ne velti saņemts apbalvojums "Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2022"! Saimnieks iedvesmo dzīvot zaļi, aicina paļauties uz resursiem, kas ir mūsu katra rīcībā, un sniedz uz pieredzi balstītus padomus, kā solārās enerģijas izmantošanu ieplānot jau mājas "DNS kodā" un izmantot visefektīvāk:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!