Foto: Shutterstock
"Finhack" apkopo jaunumus, kas var ietekmēt jūsu personīgo budžetu.

Telefona krāpnieku uzbrukums


Pēdējo nedēļu laikā tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju bija iespēja zaudēt ne pārāk lielu, bet jūtamu summu, pateicoties telefona sarunām ar ļaundariem. Shēma ir vienkārša: robots zvana izlases numuriem, un tie abonenti, kuri atzvana uz nepazīstamo numuru, kas ir reģistrēts Āfrikā, Dienvidamerikā vai Āzijā, nākamajā mēnesī ieraudzīs jaunu rindiņu savā rēķinā. Zvanu kļuvis tik daudz, ka Latvijas mobilo sakaru operatori ir publicējuši īpašu brīdinājumu. "Bite" paziņoja par to, ka divu nedēļu laikā bloķēts vairāk nekā 1000 krāpniecisku zvanu, savukārt "Tele2" atzina, ka pēdējā ceturkšņa laikā šādu zvanu kļuvis par 45% vairāk. Kā nepazaudēt savu naudu? Neatzvanīt uz eksotisku valstu numuriem, ja tur tiešām nedzīvo neviens paziņa.

Uzturlīdzekļi pirms tiesas

Katru mēnesi Latvijas valsts izmaksā uzturlīdzekļus 42 000 bērnu to vecāku vietā. Kopējās uzturlīdzekļu nemaksātāju parādsaistības ar valsti ir lielākas par 369 miljoniem eiro. Lai paātrinātu šo līdzekļu piedziņu, Ministru kabinets ir apstiprinājis jaunu shēmu. Tagad piedziņas procesu varēs uzsākt pirms tiesas, tiklīdz kā ir konstatēts parāda fakts. Turklāt pastāv ideja aizliegt parādniekiem spēlēt azarta spēles, tai skaitā uzturēties kazino vai spēļu zāļu telpās.

Ceļotāju uzskaite

12. oktobrī Latvijā Covid-19 apkarošanas ietvaros darbību uzsāka robežas šķērsošanas kontroles sistēma ‒ Covidpass.lv. Tagad, iebraucot Latvijā, ir nepieciešams aizpildīt elektronisko anketu un saņemt speciālu QR kodu, kas jāuzrāda robežsargiem. Dati tiks nodoti Valsts policijai, Valsts robežsardzei un Slimību profilakses un kontroles centram. Ieceļošana valstī bez anketas var novest pie naudas soda no 10 līdz 2000 eiro.

Sadārdzināsies nepamatots ātrās palīdzības izsaukums

Nepamatots ātrās palīdzības izsaukums Latvijā tagad izmaksās 71,62 eiro līdzšinējo 62,20 eiro vietā. Pirmkārt, tas attiecas uz iestādēm un uzņēmumiem, kam ir nepieciešams nodrošināt neatliekamās palīdzības brigādes dežūru pasākumu norises laikā. Pacients, kas uzstāj uz neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanu, lai gan tam nav pamatojuma, arī saņems palīdzību, bet ārsti ieradīsies pie viņa tikai tad, ja to pieļauj operatīvā situācija. Rēķinu par pakalpojumiem viņš saņems pa pastu. Situācijās, kad pastāv draudi pacienta dzīvībai vai ir nopietnas veselības problēmas, neatliekamā palīdzība joprojām būs bezmaksas.

Pilotēt dronu ‒ tikai skaidrā prātā

Tiem, kam pieder vai kas palaiž bezpilota lidaparātu (dronu), Latvijā parādīsies virkne dronu pilotēšanas noteikumu, un līdz ar to arī sodi par pārkāpumiem. Būs aizliegts palaist dronu, ja pilots atrodas alkohola reibuma stāvoklī (0,2 promiles un vairāk), kā arī pārkāpt prasības attiecībā uz masu un attālumu līdz cilvēku pulcēšanas vietām vai arī lidot bez civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises. Par pirmo pārkāpumu tikai brīdinās, bet par atkārtoto ‒ piemēros sodu. Lidojumi dzērumā var izmaksāt no 150 līdz 200 eiro.

Svarīgi: šie noteikumi vēl nav stājušies spēkā, Saeima nodeva grozījumus likumā par aviāciju izskatīšanai komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!