Foto: Edijs Pālens/LETA
2021. gads pagaidām nav nesis ievērojamas pārmaiņas Latvijas iedzīvotāju dzīves ritmā. Valsts joprojām dzīvo ārkārtas situācijas režīmā, uzņēmēji cenšas izdzīvot, savukārt valsts pārvalde mēģina palīdzēt krīzē cietušajiem un sakārtot vakcinācijas sistēmu. Tomēr daži janvāra notikumi var ietekmēt jūsu finansiālo situāciju.

"Finhack" stāsta par to, kas notika ar jūsu naudu janvārī.

Covid piemaksas

Ja strādājat medicīnā, jūs noteikti esat informēti par šo svarīgo ziņu: veselības aprūpes sistēmas darbinieki, pedagogi un bērnudārzu auklītes saņems piemaksas par darbu pandēmijas Covid-19 laikā. Pārējiem atgādināsim:

  • Mediķi un citi darbinieki, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem stacionāros, uzņemšanas nodaļās, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, ģimenes ārstu praksēs un Slimību profilakses un kontroles centrā saņems 100% piemaksu pie mēneša algas. Šī summa ir aprēķināta par periodu no 1. janvāra līdz 31. martam.
  • Plus 30% saņems tie stacionāru darbinieki, kuri ir iesaistīti cīņā ar epidēmijas sekām.
  • Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta darbinieki saņems piemaksu 50% apmērā.
  • Piemaksas paredzētas arī farmaceitiem.
  • Pedagogi un auklītes bērnudārzos saņems vienreizēju piemaksu 300 eiro apmērā.

Piemaksas ir skaidrojamas gan ar paaugstinātu risku, gan papildu slodzi, gan nepieciešamību piesaistīt jaunu personālu un saglabāt esošo.

Palīdzība radošo profesiju pārstāvjiem

Pandēmijas laikā bez darba palikuši pašnodarbinātie radošo profesiju pārstāvji var saņemt no valsts pabalstu apmērā no 500 līdz 1000 eiro mēnesī (atkarībā no ienākumiem, kas saņemti agrāk). Kultūras ministrija aprēķinājusi, ka šī programma var palīdzēt 1622 cilvēkiem, un līdz šim liela daļa no tiem nevarēja pretendēt uz valsts pabalstu. Programmu vadīs Valsts kultūrkapitāla fonds.

Jaunā patentmaksas kārtība

Patentu sistēma Latvijā kopumā ir atcelta no 2021. gada. Bet tiem, kas saņem vecuma pensiju vai pirmās vai otrās grupas invalīdiem patenti palikuši spēkā. Turklāt kopš 20. janvāra patenta izmaksas samazinātas līdz 17 eiro par gadu vai 9 eiro par pusgadu. Zemāk ir saraksts ar tiem saimnieciskās darbības veidiem, kuriem ir stājies spēkā jaunais režīms:

  • Amatniecības ražošana ādas apstrādes un tekstila izstrādājumu jomā;
  • Apavu un apģērbu izgatavošana un remonts, pulksteņu, slēdzeņu remonts un citi sadzīves pakalpojumi;
  • Amatniecības izstrādājumu izgatavošana;
  • Floristika;
  • Privātie mājsaimniecības pakalpojumi;
  • Māju uzkopšanas pakalpojumi.

Neatkarīgi no pensijas vai invaliditātes patenta maksātājs nedrīkst būt nodokļa maksātājs no darba algas; nedrīkst būt darba devējs, un apgrozījums no maksātāja darbības pēdējā gadā nedrīkst pārsniegt 3000 eiro. Sīkāk par šo ‒ VID mājas lapā.

Piegādes pakalpojumiem uzbrūk krāpnieki

Kamēr Latvijas iedzīvotāji cieš bez iepirkšanās un izklaidēm, piegādes pakalpojumu sniedzēji, jo īpaši pakomātu tīkli cenšas tikt galā gan ar sūtījumu plūsmu, gan ar masveida krāpniecību. Decembrī "Omniva" pārstāvji stāstīja par krāpniekiem, kuri izsūtījuši viltus īsziņas ar lūgumu veikt apmaksu pirms preces saņemšanas. Janvārī pienākusi "DPD Latvija" kārta. Tikai vienas diennakts laikā, 28. janvārī, policija saņēma vairāk nekā 10 iesniegumus no Latvijas iedzīvotājiem, kuriem kāds "DPD Latvija" vārdā mēģināja izkrāpt bankas karšu datus. Vienā no gadījumiem cilvēks tiešām pazaudēja ap 700 eiro.

Shēma ir šāda: vispirms dažādās vietnēs tiek izvietoti sludinājumi, kur produkti tiek pārdoti par vilinošu cenu. Apmeklētāji tiek novirzīti uz viltotu vietni, kas atgādina "DPD" mājas lapu. Pēc tam upuris ievada bankas kartes datus, un blēži saņem piekļuvi viņa finanšu līdzekļiem. "DPD" informē, ka neko nepārdod internetā un aicina visus būt ļoti uzmanīgiem.

Deklarācija par ienākumiem no kapitāla pieauguma

Ceram, ka jūs neesat palaiduši garām šo svarīgo termiņu: līdz 15. janvārim ir jādeklarē pagājušā gada ienākumi no kapitāla pieauguma.

Būtībā, ja gada laikā jūs esat kaut ko nopelnījuši, pārdodot vērtspapīrus, īpašumu, intelektuālo īpašumu vai virtuālo valūtu (pilns saraksts), tad jums, visticamāk, nāksies atdot valstij 20% no peļņas. Noformēt dokumentus ir iespējams, izmantojot elektronisko deklarāciju sistēmu (EDS), tur ir speciāla sadaļa "Pārskata perioda deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma – DK veidlapas aizpildīšana". Turpat, EDS sistēmā, var uzdot jautājumu nodokļu dienestam vai arī zvanīt pa tālruni 671200000.

Rēķini par elektrību: vai pārbaudījāt savus?

Latvijas iedzīvotāji pakāpeniski pāriet uz dinamiskiem (biržas) tarifiem, kas nosaka maksu par elektroenerģiju. 2020. gadā deviņu mēnešu laikā no universāla uz dinamisko tarifu pārgāja vairāk nekā 58 tūkstoši mājsaimniecību. Pateicoties cenu svārstībām tirgū, visas šīs mājsaimniecības ir diezgan ievērojami ietaupījušas. Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) datiem, 2020. gada trešajā ceturksnī cenas bija par 18,3% zemākas par cenām 2019. gada septembrī. Jūlijā bija dažas stundas, kad cena bija negatīva, proti, patērētājam vispār neko nevajadzēja maksāt par elektrību.

Teorētiski, ja patērē 100 kWh mēnesī, gadā varētu ietaupīt līdz 40 eiro (kalkulatori: energija24.lv un elektroenergija.lv). Tomēr vairāk nekā 80% mājsaimniecību Latvijā joprojām paliek ar fiksētiem tarifiem.

Ja nemaksā alimentus – neej spēļu zālē

Latvijas pārvalde jau sen cenšas atrast veidu, kā piespiest vecākus maksāt alimentus. Tagad nemaksātāju vietā bērniem palīdz valsts, un kopējais uzturlīdzekļu parāds 2021. gada janvārī pārsniedza 403 miljonus eiro. Iniciatīva atņemt nemaksātājiem vadītāja apliecību netika apstiprināta, toties jaunai idejai – liegt viņiem iespēju spēlēt azartspēles – izredzes ir lielākas. Ja piedāvājums izies cauri visām likumdošanas stadijām, tad azartspēļu operatoriem (ieskaitot interaktīvo spēļu, kā arī loteriju operatorus) būs jāpārbauda, vai potenciālais klients maksā alimentus. Ja nē, tad viņam būs aizliegts atrasties vietā, kur norisinās azartspēles. Saeima konceptuāli atbalstīja šo priekšlikumu pirmajā lasījumā. Atlikuši vēl divi lasījumi. Plānots, ka šī likuma norma stāsies spēkā ar 2021.gada 1. aprīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!