Foto: Shutterstock
"Finhack" apkopo jaunumus, kuri šā vai tā var ietekmēt jūsu personīgo budžetu.

Pensijas: par 13-20 eiro lielākas

Labas ziņas tiem, kas jau ir pensionējušies vai arī tuvu pensijas vecumam. 1. oktobra Latvijā tiek indeksētas pensijas, un šis gads nav izņēmums. Indeksācijas koeficients ir atkarīgs no darba stāža un pensijas apmēra, šogad tas svārstās robežās no 1,0380 līdz 1,0578. Rezultātā pensionārs ar darba stāžu, piemēram, 30 gadi, kas tagad saņem 300 eiro, pēc indeksācijas saņems 313 eiro. Ja ar to pašu stāžu pensija sastāda 350 eiro, tad turpmāk pensionārs saņems 365 eiro. Vairāk informācijas par pensiju indeksāciju ‒ Labklājības ministrijas mājas lapā, savukārt par to, ka izmainīsies tieši jūsu pensija, var uzzināt portālā latvija.lv vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē. Aģentūras kontakti ir atrodami šeit.

Jauns nodoklis automašīnu reģistrācijai

Ministru kabinets apstiprināja grozījumus likumā par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli. Tie paredz ieviest jaunu nodokli par veco un videi nedraudzīgu vieglo automašīnu reģistrāciju. Nodoklis attieksies uz visiem automobiļiem, kas vecāki par pieciem gadiem reģistrācijas brīdī Latvijā. Nodokļu likmes izskatās šādi:

Svarīgi: šie grozījumi vēl nav stājušies spēkā, Saeimai būs tos jāpieņem.

Cīņa ar Covid-19: obligāta reģistrācija un sodi

Atgriežoties no brauciena uz valsti ar augstu Covid-19 saslimstību Latvijas iedzīvotājiem būs vispirms jāaizpilda anketa covidpass.lv sistēmā. Pēc tam vajadzēs pašizolēties uz desmit dienām. Pēc anketas aizpildīšanas uz pastu tiks nosūtīts QR kods. Šis kods personai ir jāuzrāda pēc policijas vai robežsardzes dienesta pieprasījuma. Pārkāpjot šo prasību, cilvēks var saņemt sodu no 10 līdz 2000 eiro. Noteikumi stājas spēkā 12. oktobrī.

Cigaretes atkal kļūs dārgākas

2021. gadā tabakas izstrādājumi atkal piedzīvos cenu palielinājumu. Vispirms tas skar cigārus, cigarellas un smēķējamās tabakas: akcīzes nodoklis šiem produktiem palielināsies par 7%, un jaunā likme stāsies spēkā 1. janvārī. No 1. marta par 5% pieaugs nodoklis cigaretēm. Rezultātā cigarešu paciņa, ko tagad var nopirkt veikalā par 3,65 eiro, martā kļūs dārgāka par 13 centiem (bet 2022. un 2023. gadā cena augs vēl par 15 centiem ikgadēji). Turklāt, likumā parādās regulējums attiecībā uz jaunās paaudzes tabakas izstrādājumiem un nikotīnu saturošo produktiem ‒ tas ir, piemēram, tabaku nesaturošiem nikotīna spilventiņiem "Skruf". Tos arī apliks ar akcīzes nodokli.

Svarīgi: šie grozījumi vēl nav stājušies spēkā, Saeimai būs tos jāpieņem.

Elektroskrejriteņi - Ceļu satiksmes likumā

Līdz šim Ceļu satiksmes likums Latvijā nerēķinājās ar to, ka uz ceļiem parādās daudz elektrisko skrējriteņu. Tagad šis transports saņems savas normas likumā, tai skaitā arī sodus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Paredzams, ka administratīvo sodu jomā elektroskuteru braucējus pielīdzinās velobraucējiem. Tas nozīmē, ka par braukšanu ar elektroskuteru dzērumā draud naudas sods no 40 līdz 170 eiro; par virziena maiņu bez iepriekšēja brīdinājuma ‒ līdz 10 iero; par nepamatotu izbraukšanu uz pretvirziena joslu ‒ līdz 30 eiro. Ja skrejriteņa braucējs nepalaidīs gājēju uz pārejas, sods var sasniegt 30 eiro.

Svarīgi: Lai Ceļu satiksmes likuma grozījumi (pilns teksts) stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!