Foto: AFP/Scanpix/LETA
2021. gada 1. janvārī Apvienotā Karaliste ir izstājusies no Eiropas Savienības, atstājot tās iekšējo tirgu un ES Muitas savienību. "Finhack" apkopo informāciju par to, ko tas nozīmē Latvijas iedzīvotājiem.

Apvienotā Karaliste izstājās no ES 2020. gada janvārī pēc Brexit atbalstītāju uzvaras 2016. gada referendumā. Līdz 31. decembrim Londonai bija pienākums ievērot Eiropas Savienības noteikumus visās sfērās, bet tā vairs nepiedalījās lēmumu pieņemšanā ES. Sākot ar 2021. gada 1 janvāri, uz Latvijas iedzīvotājiem attiecas tādi paši noteikumi kā uz citiem ārzemniekiem.

ziņo lvportals.lv, no 2021. gada 1. janvāra uzturēties Apvienotajā Karalistē bez vīzas drīkst tikai 6 mēnešus, turklāt tas attiecas tikai uz braucieniem ar mērķi ceļot.

Studentiem un darbiniekiem tagad ir nepieciešama vīza. Studentu vīzas cena ir atkarīga no vairākiem kritērijiem, tai skaitā mācību ilguma, mērķa un tā tālāk,. Sīkāk var izlasīt šeit. Skolu absolventiem, kuri vēlas iegūt augstāko izglītību Apvienotajā Karalistē, studentu vīza izmaksās 348 mārciņas (402 eiro). Detalizētu informāciju par tās noformēšanu var izlasīt šeit.

Latvijas skolu absolventiem no jaunā gada spēkā stājusies izmaiņu virkne: visiem ES/EEZ pilsoņiem pēc 2021. gada 1. augusta tiks piemērota augstāka maksa par mācībām; no 2021. gada studenti no ES/EEZ un Šveices zaudē iespēju saņemt studentu aizdevumus Apvienotajā Karalistē; Apvienotā Karaliste pārtrauc dalību starptautiskajā studentu apmaiņas programmā "Erasmus+".

Darbinieka vīzas cena ir atkarīga no darba noteikumiem un specifikas, vīzu cena ir 200 eiro un vairāk. Sīkāka informācija šeit. Lai iegūtu darba vīzu, ir nepieciešams ielūgums no darba devēja. Pretendentam var pārbaudīt valodas zināšanas. Situācijas, kad cilvēks aizbrauc uz sešiem mēnešiem, lai apbrīnotu valsts ievērojamākās vietas, atrod darbu un nolemj palikt, ir izslēgtas.

Studentiem un darbiniekiem ir jāmaksā veselības aprūpes nodoklis. Studentam gada nodoklis izmaksās 470 mārciņas (528 eiro pēc Latvijas Bankas kursa 14. janvārī), bet darbiniekiem – 624 mārciņas (701 eiro). Ja nodoklis nebūs samaksāts pilnā apmērā, vīzas iegūšana tiks liegta. Par nodokļa samaksas kārtību var uzzināt šeit.

Mobilie sakari: princips "viesabonē kā mājās" vairs nedarbojas

No 1. janvāra uz Lielbritāniju un Gibraltāru vairāk attiecas noteikumi "roam like at home" (RLAH), tas ir, mobilo sakaru izmantošana ar tādiem pašiem nosacījumiem kā Latvijā. Turklāt mobilo datu apjoms, ko zvanītājs no Latvijas patērē šo valstu teritorijās, neietilpst kopējā datu limitā attiecībā uz ES teritoriju.

Līdz 2021. gada 1 janvārim zvaniem no Latvijas uz Lielbritāniju tika pielietots limits "ne vairāk par 19 eiro centiem minūtē un ne vairāk kā 6 eirocenti par īsziņu". Tagad Latvijas operatoriem nav pienākuma ievērot šo ierobežojumu un ir tiesības mainīt cenas, tomēr ne visi mobilo sakaru operatori ar jauno gadu atcēluši iepriekšējos RLAH noteikumus. Tas tādēļ, ka šī prasība nav obligāta un ir atkarīga no dažādiem noteikumiem piemēram, no starptautisko operatoru savstarpējas vienošanās.

"Tele2" atstājis spēkā līdzšinējos noteikumus. Pēc uzņēmuma komercdirektora Raivo Rosta vārdiem, klientiem, kuri izmanto "Tele2" pakalpojumus Apvienotajā Karalistē un Gibraltārā, nav jāuztraucas par papildu izdevumiem.

"Bite" ievēro to pašu taktiku. Mainīt tarifus klientiem, kuri atrodas Apvienotajā Karalistē un Gibraltārā, pagaidām nav plānots, teica uzņēmuma pārstāve Una Ahuna-Ozola.

"LMT" pieņēmis lēmumu mainīt tarifus. No 2021. gada 1 janvāra zvaniem no Latvijas uz Apvienoto Karalisti un Gibraltāru piemēros tarifu 0,29 eiro minūtē, 1 īsziņas izmaksas ‒ 8 eirocenti; "LMT Karte" lietotājiem sarunas minūte maksās 0,51 eiro minūtē, īsziņa ‒ 6 eirocentus. Viesabonēšanas laikā Apvienotajā Karalistē un Gibraltārā pakalpojumiem tiks piemēroti tarifi un noteikumi, kas ir spēkā tajās Eiropas valstīs, kas neietilpst EEZ. Turklāt klientam nebūs pieejams interneta apjoms, kas ir iekļauts tarifu plānā vai interneta pakalpojumā. Tagad viņiem nāksies izmantot pakalpojumu "Internets ceļojumā Pasaule 1" (1 GB uz 15 dienām par 12,99 eiro).

Dāvanas un sūtījumi: piemēros muitas nodokli un PVN

No jaunā gada saņemt sūtījumu no Apvienotās Karalistes varēs ar tādiem pašiem nosacījumiem kā citiem nekomerciāliem vai komerciāliem pasta sūtījumiem uz Latviju no valstīm ārpus ES.

Nekomerciāli sūtījumi: sūtījumu, ko nosūta privātpersona no Lielbritānijas privātpersonai Latvijā, atbrīvos no muitas nodokļa un PVN tikai tad, ja tās vērtība nepārsniedz 45 eiro un ar nosacījumu, ka pasta sūtījums ir nekomerciāls. Piemēram, interneta veikalā iegādātu preču piegāde ir komerciāls sūtījums.

Saņemot nekomerciālu pasta sūtījumu no Apvienotās Karalistes, kurā esošo preču vērtība pārsniedz 45 eiro, saņēmējam būs jāmaksā muitas nodoklis un PVN. Ja sūtījums satur akcīzes preces, papildus būs jāmaksā arī akcīzes nodoklis.

Ja sūtījumā ir atrodamas divas vai vairāk preces ar kopējo vērtību vairāk nekā 45 eiro, atbrīvošanu no nodokļiem piemēro vienai vai vairākām precēm ar kopējo vērtību ne vairāk kā 45 eiro.

Lai atbrīvotu sūtījumu no nodokļiem, ir jāievēro normatīvajos aktos noteiktos kvantitatīvos ierobežojumus tabakas izstrādājumiem, alkoholiskiem dzērieniem, kā arī smaržām, tualetes ūdeņiem, odekolonam.

Komerciāli sūtījumi: Sūtījumi privātpersonām ar Apvienotās Karalistes interneta veikalos iegādātām precēm tiks atbrīvoti no muitas nodokļa, ja preču vērtība nepārsniegs 150 eiro, un arī no PVN, ja preču vērtība nepārsniegs 22 eiro.

Atbrīvojums no nodokļa neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī smaržām un tualetes ūdeņiem. Tabakas izstrādājumus interneta veikalos pirkt ir aizliegts.

Apdrošināšana: ir svarīgi precizēt polises darbības zonu

Daudzās apdrošināšanas polisēs tiek noradīta darbības teritorija: standarta situācijās tā ir Latvija vai Eiropas Savienība. Tāpēc, dodoties uz Apvienoto Karalisti, vajadzētu noskaidrot, vai vai jūsu polise darbojas valstīs, kuras vairs nav ES daļa, iesaka Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Pat pēc izstāšanās no ES Apvienotā Karaliste joprojām ir sistēmas "Zaļā karte" dalībnieks, kurā iekļauta arī Latvijas transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas sistēma (OCTA). Tādējādi, Latvijas OCTA polišu īpašnieki, kuriem iestāsies apdrošināšanas gadījums Apvienotajā Karalistē, būs aizsargāti, un Latvijas apdrošinātāji izmaksās kompensāciju cietušajiem. Apvienotajā Karalistē "Zaļās kartes" ir spēkā arī tiem transportlīdzekļiem, kuriem nav standarta OCTA līguma.

Iebraucot Apvienotajā Karalistē, uz robežas vajadzētu pietikt ar Latvijas standarta OCTA polisi, tomēr nav izslēgts, ka atsevišķos gadījumos robežsargi var lūgt uzrādīt arī "Zaļo karti", tāpēc asociācija iesaka paņemt līdzi OCTA polisi arī drukātā veidā.

Lūdzu, ņemiet vērā jūsu KASKO polises darbības zonu – vai tiek nodrošināts apdrošināšanas segums konkrētajās valstīs, šajā gadījumā – Apvienotajā Karalistē. Šaubu gadījumā sazinieties ar savu apdrošinātāju.

Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK), ko izsniedz Latvijas valsts, turpinās darboties Apvienotajā Karalistē, un Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt tos pašus medicīnas pakalpojumus, ko iepriekš, norāda Apdrošinātāju asociācija.

EVAK karte dod iespēju Latvijas iedzīvotājiem saņemt apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību ES un EEZ valstīs, Šveicē un Apvienotajā Karalistē, apmaksājot pacienta iemaksu, kas ir noteikta attiecīgajā valstī. EVAK sedz izdevumus tikai tajās veselības aprūpes iestādēs, kas sniedz valsts garantētus veselības aprūpes pakalpojumus, un tikai tādā apjomā, kādā tie tiek sniegti attiecīgās valsts pilsoņiem.

EVAK nesedz pacienta iemaksas un saistītos maksājumus, kas veikti ārvalstīs, kā arī neatlīdzina izdevumus par repatriāciju vai transportēšanu nopietnas slimības vai nāves gadījumā, kā arī plānveida medicīnas pakalpojumus. Tāpēc, dodoties uz Apvienoto Karalisti, kā arī jebkurā citā ārzemju braucienā, ir ieteicams noformēt ceļojuma apdrošināšanas polisi, apdrošinot konkrētus riskus, kas var rasties ceļojuma laikā.

Uzņēmējiem jāņem vērā, ka darījumu partneri Apvienotajā Karalistē var mainīt sadarbības nosacījumus, tostarp garantijas, prasības attiecībā uz profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kravu piegādi un tā tālāk, tāpēc vēlams iepazīties ar sadarbības līguma nosacījumiem un visām tiesiskās bāzes niansēm Apvienotajā Karalistē konkrētajam darbības veidam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!