Foto: Карина Глазкова
E-grāmata, kas nopirkta vēl par latiem, auskari no "Prado bijoux" mīļotajā tumši zaļajā krāsā, bezvadu skaļruņi, neaizmirstams ceļojums uz Bali un pandēmijas finanšu paraugstundas: izglītības zinātņu maģistre, sertificēta Montessori pedagoģe ar 10 gadu darba pieredzi, bērnu attīstības studijas vadītāja Alīna Ļebedeva stāsta par saviem labākajiem pirkumiem un investīcijām.

Nauda ir investīcija neatkarīgi no tā, kam tiek iztērēta, jo var kādam palīdzēt piedzīvot kādu vienkāršu prieku vai pat mainīt dzīvi. Cena ne vienmēr ir noteicošais rādītājs, jo dažreiz par pieciem, desmit var eiro iegādāties kaut ko ļoti vērtīgu, bet gadās ieguldīt arī pāris simtus eiro par ko tādu, ko neizrādās tā vērts izmantot atkārtoti. Katram no mums ir pirkumi no kategorijas "tas bija tā vērts!".

Kā es izturos pret naudu. Es cienu naudu. Finanses man ir tikpat svarīga dzīves sfēra, kā, piemēram, veselība un attiecības. Ja kaut kas šajā jomā nav kārtībā, tad tas ietekmē visu pārējo — noskaņojumu, labsajūtu, drošības sajūtu, brīvības un esības pilnību.

Es ne vienmēr tā esmu izturējusies pret naudu. Pirms kāda laika es uzskatīju, ka tiekšanās pēc naudas ir kaut kas apkaunojošs, necienīgs un gandrīz vai amorāls. Paldies Dievam, šo ilūziju laiks ir pagājis. Es ieraudzīju, kā nauda var nest labumu gan man, gan cilvēkiem, kas man apkārt, jo īpaši tiem, kam es varu un gribu palīdzēt. Daudzas dzīves problēmas var atrisināt tikai ar naudu. Ne visas, bet daudzas.

Kā es iepērkos. Pārdomāti. Impulsīvi tēriņi gadās, bet diezgan reti. Visbiežāk šie impulsīvie izdevumi pārvēršas par lieliskiem pirkumiem, kas priecē ļoti ilgi. Tā, piemēram, es varu nejauši ieskriet apģērbu veikalā, ieraudzīt tur "tieši man domātu" kleitu vai mēteli. Es to nopērku, lai gan nebiju plānojusi. Vēlāk šī lieta mani ļoti priecē, jo tā bija mīlestība no pirmā acu skatiena.

Parasti tomēr plānoju izmaksas dažādās dzīves jomās — aktuālie izdevumi, veselība, skaistums, ceļojumi, dāvanas. Cenšos sadalīt izdevumus pa mēnešiem. Kādā reizē vairāk naudas veltu ceļojumam, citu reizi tā var būt izglītība vai apģērbs. Ja es plānoju iegādāties kaut ko dārgu — varu ilgi izvēlēties, lasīt produktu aprakstus, salīdzināt cenas. Pēdējā laikā arvien biežāk iepērkos internetā.

Kā es izturos pret uzkrājumiem. Lieliski! Pagājušajā gadā mani "pāraudzināja" pirmais izolācijas periods, kad es pilnīgi negaidīti paliku bez uzkrājumiem un bez iespējas strādāt. Tajā brīdī es biju savu biznesu uzsākusi tikai pirms gada, un lielu daļu no peļņas es tajā arī ieguldīju: pirku jaunus materiālus, mēbeles un interjera preces, ieguldīju dažādu speciālistu pakalpojumos un savā izglītībā. Man tas likās pareizi, jo, ja bizness pelna naudu, tam ir jāaug.

Pēc pirmā Covid-19 viļņa mana stratēģija ir mainījusies. Es vairs ne tik daudz ieguldu, cik krāju, un tagad ļoti priecājos par to. Man ir drošības spilvens — tas mani pašlaik arī glābj. Valsts atbalsts — tās ir kapeikas, salīdzinot ar maniem tēriņiem, piemēram, telpu īrei Rīgas centrā.

Nesen es izlasīju rakstu Delfi ar manā skatījumā ideālu ienākumu sadalīšanas shēmu. Tur bija rakstīts, ka tikai 50% no ienākumiem vajadzētu atvēlēt ikmēneša izdevumiem, 20% — finansiālai drošībai un ilgtermiņa ieguldījumiem un 15% — vidēja termiņa mērķiem (auto, nekustamais īpašums, izglītība) un 15% — īstermiņa mērķiem (ceļojumi, lieli pirkumi). Es gribētu nonākt līdz tam, ka sadalu savus līdzekļus tieši šādā veidā.

Sīkums, bet patīkami. Esmu no tā tipa cilvēkiem, kurus priecē sīkumi. Skaists plānotājs, jauns, īpaši plāns jogas paklājiņš ceļojumiem, sāls lampa, ēteriskās eļļas pudelīte — bez visa šī es varētu izdzīvot, tomēr šie sīkumi piepilda manu dzīvi ar skaistumu un mājīgumu, dažreiz tie ir arī funkcionāli un vienkāršo kādu uzdevumu izpildi.

Es nevaru sevi viennozīmīgi nosaukt par "krāmu kolekcionāru" — es nekrāju sīkumus pašu sīkumu dēļ, nepiekrāmēju telpas. Sīkumu man ir maz, un tie visi ir vērtīgi. Piemēram, "Instagram" platformā par 5 eiro ieraudzīju un nopirku burciņu Svanetijas sāls no "Melkumian family" un apmēram par 20 eiro (bija liela atlaide) — auskarus no "Prado bijoux" manā mīļotajā tumši zaļā krāsā.

Foto: Privātais arhīvs

Gada pirkums. 2020. gads man aizritēja ar vismazāko pirkumu skaitu. Iespējams, labākais, ko es nopirku, ir divi bezvadu skaļruņi "JBL": viens darbam, otrs mājām. Katrs maksāja 80 eiro. Esmu sajūsmā par skaņas kvalitāti, kā arī iespēju pārnest skaļruni no telpas telpā. Vēl plusi ir iespēja savienot to ar vairākām ierīcēm, izmantojot "Bluetooth", un uzlādes ilgums. Bet pats galvenais ir tas, cik tiem ir jaudīga un kvalitatīva skaņa.

1900 еiro. "Tas bija tā vērts!" — tā es noteikti varu pateikt par ceļojumu uz Bali 2017. gadā. Lidojums izmaksāja 700 eiro, mājoklis — 300 eiro, plus 30 eiro izmaksas dienā. Es pavadīju tur vienu mēnesi. Dzīvot paradīzē, katru dienu ēst eksotiskus augļus, mācīties sērfot, ceļot pa salām, tai skaitā arī uz Javas salu — tādi neaizmirstami iespaidi iedvesmo dzīvot un radīt.

8,49 eiro mēnesī. "YouTube Premium" abonēšana. Klausos mūziku un skatos video bez reklāmām, vēl varu atvērt citas programmas un turpināt klausīties mūziku fonā.

97 eiro gadā. Mājas lapu konstruktors "Tilda". Ļoti ātri, ērti, skaisti.

Foto: Privātais arhīvs

80 lati. Tolaik bija lati. Nopirku e-grāmatu lasītāju "Kindle". Lasu vēl joprojām un priecājos.

Labākā investīcija


Ja runājam vistiešākajā nozīmē, tad es pagaidām neesmu ieguldījusi naudu nekur, izņemot savu biznesu. Neskatoties uz nekontrolējamām grūtībām Covid-19 laikmetā, uzskatu, ka šī investīcija ir brīnišķīga.

Ja runājam kopumā, tad jebkura investīcija savā izglītībā, veselībā vai vienkārši labā garastāvoklī man ir vislabākā. Es ar prieku šķiros no naudas, ar prieku apmaksāju rēķinus un pakalpojumus, ar prieku tērēju. Kopumā es mīlu tērēt naudu ne mazāk kā pelnīt to vai uzkrāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!