Foto: Privātais arhīvs
Aizkustinošs ziedu pušķis par 20 centiem, ģimenes ceļojums ar prāmi gadā, kad katrs ceļojums ir īsta dāvana un laime, un mācības doktorantūrā: Biķernieku pamatskolas direktors Aleksejs Mackevičs stāsta par saviem labākajiem pirkumiem un investīcijām.

Nauda ir investīcija neatkarīgi no tā, kam tiek iztērēta, jo var jebkuram palīdzēt piedzīvot kādu vienkāršu prieku vai pat mainīt dzīvi. Cena ne vienmēr ir noteicošais rādītājs, jo dažreiz par pieciem, desmit eiro var iegādāties kaut ko ļoti vērtīgu, bet gadās ieguldīt arī pāris simtus eiro par ko tādu, ko neizrādās tā vērts izmantot atkārtoti. Katram no mums ir pirkumi no kategorijas "tas bija tā vērts!".

Kā es izturos pret naudu. Visu naudu nevar nopelnīt! Nauda ir svarīga matērija, taču nedrīkst to padarīt par vienīgo dzīves mērķi. Kad kaut ko ļoti gribas un tu dzenies tam pakaļ, tavs īstais sapnis aizbēg. Ir visaptverošāki mērķi un plāni, kuros ir vieta arī naudai.

Kā es iepērkos. Manuprāt, vajadzētu piesardzīgi uzterēties pret spontāniem pirkumiem. Tāpēc es nenēsāju līdzi daudz naudas, un maksājumu kartēm ir noteikti limiti. Ģimenē mēs cenšamies plānot savus pirkumus. Nekad neejiet iepirkties sliktā garastāvoklī!

Tāpat kā katram vecākam mans vājums ir bērni. Reizēm ir ļoti grūti pateikt "nē". Tāpēc, pirms iegādāties kādu lietu, vienmēr runājam ar dēliem.

Foto: Laura Vintere

Sev pašam es jau sen esmu noteicis divus pirkuma veikšanas posmus. Pirmkārt, ir nepieciešams iepazīties ar pirkumu. Otrajā posmā ir vērts kārtīgi apdomāt nepieciešamību iegādāties. Gadās arī tā, ka nākamajā dienā tu saproti, ka bez šīs lietas var iztikt. Savukārt, ja produkts mums tiešām ir nepieciešams, ejam un pērkam.

Kā es izturos pret uzkrājumiem. Zinu, ka daudzi nedomā par uzkrājumiem un to, ka tie tiešām ir ļoti svarīga daļa no mijiedarbošanās ar naudu. Mani var saukt par nelokāmu naudas plānošanas un uzkrāšanas atbalstītāju. Sociālo zinību stundās skolā cenšos izskaidrot bērniem, cik svarīgi ir būt finansiāli izglītotiem un sākt veidot uzkrājumus. Daudziem tā ir atklāsme, cik daudz var sakrāt, atliekot nelielas summas katru dienu vai nedēļu.

Mūsu ģimene ir piedzīvojusi dažādus laikus, un mūsu ieradums uzkrāt palīdz orientēties un veidot ģimenes budžetu tā, lai nosegtu obligātās izmaksas un lai tai pat laikā būtu nauda arī mūsu vaļaspriekiem.

Sīkums, bet patīkami. Tas bija neliels, bet ļoti svarīgs pirkums, kas tika veikts no sirds. Līdz pandēmijas sākumam mēs kopā ar bērniem diezgan bieži apmeklējām tirdzniecības centrus. Reiz mans jaunākais dēls, kuram tolaik bija deviņi gadi, pamanīja nomaļus sēdošu vecmāmiņu, kas pārdeva maijpuķītes. Viņam bija apmēram 3,5 eiro. Pušķis maksāja 20 centus, un viņš atdeva par to visu sakrāto naudu. Joprojām izjūtu lepnumu par viņa vārdiem: "Jums šo naudu vajag vairāk!". Tas ir ļoti svarīgs pirkums. Šādi rīkojas īsti cilvēki!

Gada pirkums. Mūsu ģimenei ļoti patīk ceļot, bet 2020. gadā aizbraukt uz citu valsti bija diezgan grūti. Savu vienīgo iespēju mēs nelaidām garām un devāmies jūras ceļojumā uz Helsinkiem. Maija beigās ieraudzīju kruīza piedāvājumu no "Tallink". Par luksusa kajīti ar logiem mēs samaksājām vien ap 100 eiro. Bērni joprojām atceras to laiku, ko pavadījām uz prāmja.

Foto: Privātais arhīvs

Labākā investīcija. Katram cilvēkam ir savs mērķis. Manas vēlmes var izteikt dažos teikumos. Dzīvot un īstenot savus sapņus. Palīdzēt saviem tuviniekiem. Justies droši, tai skaitā arī finansiālajā jomā.

Šogad es spēru nozīmīgu soli, lai īstenotu savu sapni – iestājos doktorantūrā. Tiku budžeta vietā, man pat stipendiju maksā. Tomēr literatūra, dalība konferencēs, zinātnisko rakstu publicēšana ir diezgan dārgi "prieki".

Zinātne mani vienmēr ir vilinājusi, un, tā kā esmu uzkrājis diezgan lielu praktisko bagāžu, darbojoties izglītības sistēmā, tad ļoti ceru, ka man viss izdosies. Jaunas idejas, jauna izpratne par pētāmo tēmu, iespējams, palīdzēs atrisināt vairākas problēmas nozarē, kam esmu veltījis savu dzīvi. Vēl tas ir labs piemērs maniem dēliem un audzēkņiem: nekad neapstāties pie sasniegtā un tiekties uz jaunām virsotnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!