Foto: Shutterstock
Jauns gads ir labs iemesls atrast jaunu pieeju budžeta plānošanā. Lūk, 26 idejas, kas palīdzēs optimizēt izdevumus un palielināt ienākumuss. Dažas no idejām var šķist pietiekami acīmredzamas, bet, visticamāk, ir tādas, par kurām jūs varbūt, nekad neesat aizdomājušies.

Kā tērēt mazāk

Netaupiet uz svarīgiem pirkumiem

Atcerieties parunu "skopais maksā divreiz". Kvalitatīvi apavi kalpos ilgāk; lēts, no sala aizsargājošs sejas krēms novērsīs nepieciešamību pēc tam iegādāties dārgus ārstniecības krēmus bojātai ādai, savukārt laikus pielietots medikamentu kurss paglābs no ilgas ārstēšanās slimnīcā pusgadu vēlāk. Nemaz nerunājot par to, ka slikts uzturs tagad var rezultēties dārgā kuņģa ārstēšanā pēc tam.

Nepērciet daudz tādus produktus, kas ātri sabojājas

Jūs pieņēmāt lēmumu iepirkt produktus visai nedēļai un devāties uz veikalu. Viss ir tik garšīgs! Gribas gan vistu, gan liellopu gaļu, lasi un vēl biezpienu plācenīšiem... Stop. Daļa no šī sabojāsies vēl pirms to paspēsiet pagatavot, bet saldētava visa nosprostota ar pelmeņiem. Lūk, salāti kastītē sabojāsies pēc trīs dienām, kāpēc esat iegādājies piecas? Pirkt uzreiz 50 kg kartupeļu, kā vienmēr darīja vecmāmiņa, ir jēga tikai tad, ja jums ir vieta, kur tos glabāt, un, ja jūsu ģimenē kartupeļi ir uztura pamatsastāvdaļa. Pretējā gadījumā, kamēr jūs ēdat griķus un rīsus, kartupeļi izdīgs, kļūs mīksti un ēšanai nederīgi.

Skatieties kartē, plānojot maršrutu

Šķiet acīmredzami, bet šī teksta autors vairākus gadus brauca no Talsiem uz Imantu pa šādu maršrutu: vispirms ar autobusu Talsi - Rīga līdz Rīgas centram un tad no centra līdz Imantai ar "Rīgas satiksmes" autobusu. Un tikai pēc tam saprata, ka no autobusa var izkāpt Dubultos, bet no Dubultiem braukt līdz Imantai ar vilcienu. Gan ātrāk, gan lētāk. Kopumā, nedariet tā, vispirms ielūkojieties "Google Maps".

Vai braukšanas karte atmaksājas?

Saskaitiet, cik reizes mēnesī jūs izmantojat sabiedrisko transportu darba dienās un brīvdienās. Cik bieži kursē jūsu autobuss? Vai jūs bieži, nesagaidot to, iekāpjat mikroautobusā, kur braukšanas karte nedarbojas? Iespējams, jums ir izdevīgāk iegādāties braukšanas karti, bet ir arī iespējams, ka pietiks ar pāris stundas braucieniem. Parēķiniet. Tas pats attiecas uz abonementu baseinam, caurlaidei uz Jūrmalu un maksas atlaižu kartēm.

Gadās, ka apģērbu izdevīgāk pirkt ārpus Latvijas

Mēs ļoti ceram, ka robežas atvērsies, un mēs apskausim radus un draugus, kuri dzīvo citās valstīs. Bet ja pie jums lido tante no Anglijas, tad palūdziet viņu pie reizes atvest jums apavus, ko jūs sameklējāt un piemērījāt kādā zīmola veikalā Latvijā. Līdzīgā britu vai vācu veikalā, visticamāk, šie paši apavi būs lētāki.

Neiepērcieties galvaspilsētā

Bieži vien reģionālajos veikalos (jo īpaši — mazāku pilsētu tirgos) var atrast neparastus keramikas izstrādājumus, vietējo dizaineru drēbes un rotas, zāļu tējas vai vietējo mazo brūvētavu alkoholu — un tas viss nemaz nav sliktāks nekā Rīgā, pat daudz lētāks. Un arī tad, ja rokdarbu meistars pārdod savus produktus internetā, visticamāk, meistars no mazpilsētas lūgs mazāku samaksu par ieguldīto darbu. Protams, nav jēgas braukt pēc vilnas zeķu pāra no Ventspils uz Ludzu, bet, ja jūs tik un tā gribējāt apceļot Latviju, tad kāpēc neapvienot patīkamo ar lietderīgo?

Māciet saviem vecāka gadagājuma radiniekiem lietot internetu

Pensionāriem ir vieglāk samaksāt komisiju, apmaksājot rēķinus klātienē, nekā to darīt tiešsaistē, vai maksāt par pensijas piegādi skaidrā naudā, nevis lietot maksājumu karti. Mēģiniet paskaidrot viņiem, cik viņi (un kopā ar viņiem arī jūs, ja palīdzēsiet viņiem finansiāli) ietaupīs gadā, ja tomēr iemācīsies darīt dažas lietas internetā. Galu galā, par ietaupīto naudu var nopirkt mīļotajam mazdēlam skaistu džemperi, turklāt interneta veikalā, kur tas maksā lētāk. Pašaizliedzīgai vecmāmiņai tas varētu būt labs arguments.

Vēl veci cilvēki bieži pazaudē naudu vai kļūst par kabatzagļu upuriem, savukārt maksājumu karti, ja kas atgadās, var ātri nobloķēt.

Pierakstiet izdevumus

Pastāv daudzas programmas finanšu plānošanai — kā vienam cilvēkam, tā arī visiem ģimenes locekļiem vai pat nelielai firmai. Tās atbalsta bankas un maksājumu sistēmu operāciju importu, tajās var iestatīt atgādinājumus par parādu atmaksu un tēriņu limitus konkrētā pārskata periodā. Kā dažas no tamlīdzīgām programmām var nosaukt "Mint", "PocketGuard", "Our Groceries Shoping List" vai "Goodbudget" (šīs lietotnes ir pieejamas angļu valodā).

Ja nav vēlmes lietot lietotnes vai arī bail, ka tās var nodot datus kādiem slepenajiem dienestiem vai "Amazon" — pierakstiet izdevumus kaut vai blociņā. Kad jūs skaidri redzēsiet, ka divu nedēļu laikā picas piegādei uz mājām iztērēts ap simts eiro, un tikpat daudz maksā jauna mikroviļņu krāsns, tas palīdzēs izvērtēt prioritātes.

Pārslēdzieties uz izdevīgāku tarifu

Kas jums ir vairāk nepieciešams — neierobežots zvanu minūšu skaits vai neierobežots mobilais internets? Varbūt jūs visu laiku zvanāt tantei uz Ameriku? Nebaidieties mainīt telefona operatoru, ja jūsu pašreizējais operators piedāvā mazāk izdevīgus noteikumus. Tas pats attiecas uz banku.

Automatizējiet regulāros maksājumus

Ja vien jūs neesat fantastiski akurāts cilvēks, laiku pa laikam jūs varat aizmirst samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem, internetu vai veikt kārtējo maksājumu par aizdevumu. Un pasūtīt papīru biroja printerim vēl pirms tam, kad tas ir beidzies — tā ir pavisam reta superspēja.

Maksājumu automatizācija pasargās jūs no soda naudas par kavētiem maksājumiem, un darbs neapstāsies visnepiemērotākajā brīdī tāpēc, ka atslēgts internets.

Pērciet internetā kopā

Noskatījāt sev kaut ko ārzemju interneta veikalā? Pajautājiet draugiem, vai viņi neplāno kaut ko nopirkt tajā pat veikalā — maksu par piegādi var sadalīt uz visiem. Kamēr spēkā ir stingri koronavīrusa ierobežojumi, par kopīgu produktu iepirkumiem tiešsaistē var vienoties ar kaimiņiem.

Krīzes gadījumā

Izveidojiet finanšu spilvenu

Novērtējiet, cik ilgi būs jāmeklē darbu, ja pazaudēsiet esošo. Pievienojiet mēnesi, kad jauns darbs jau atrasts, bet alga vēl aiz kalniem. Jums vajadzētu būt iespējai segt bāzes izdevumus šajā periodā. Pievienojiet klāt pāris simtus eiro neparedzētiem gadījumiem — pēkšņi salūzīs veļas mašīna vai saslims kaķis.

Lai nebūtu kārdinājuma tērēt šo naudu, labāk to glabāt atsevišķā kontā.

Izveidojiet parādu atmaksas plānu

Ja gadījās aizņemties naudu, sastādiet sarakstu, ko un kādā secībā atdosiet. Lielāki procenti un līgumsods par nokavējumu maksājumu ir ar visaugstāko prioritāti. Izdevīgi nosacījumi un līdz šim brīdim esat kārtīgi visu maksājis? Tad varbūt nebūs tik briesmīgi šomēnes nedaudz aizkavēt atmaksu. Varbūt kāds no jūsu kreditoriem ir gatavs būt pretimnākošs un ļaut atmaksāt parādu pa daļām? Piemēram, vairākos gadījumos par to var vienoties ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Uzraksti mēneša plānu soli pa solim: šādā datumā pēc algas — maksājums par kredītu, šādā datumā, kad samaksās par papildu darbu — nomaksāt pusi no parāda draugam. Plāns, pirmkārt, disciplinē, otrkārt, tīri psiholoģiski ļauj justies vieglāk. Parādsaistības neliksies tik briesmīgas un nepaceļamas.

Gatavojiet ēdienu uzreiz vairākām dienām

Ir periodi, kad finansiālā situācija ir diezgan saspringta. Šajā gadījumā labāk gatavot ēdienu vairākām dienām uz priekšu. Izvārīt lielu katlu ar zupu, uztaisīt un sasaldēt uzreiz daudz kotlešu. Pirms trim gadiem mēs rakstījām par to, kā izdzīvot ar diviem eiro dienā — visa pamatā ir ēdienkartes plānošana nedēļai uz priekšu un liels katls. Šī tēma ir aktuāla arī tagad.

Kā saņemt vairāk

Vērtējiet darba devēju

Šī brīža krīze ir parādījusi, ka izdevīgākā situācijā ir tie, kuri saņem "balto" algu. Pat, neņemot vērā krīzi — vai jūs esat gatavi strādāt bez garantētas slimības lapas un riskēt, ka ražošanas traumas gadījumā nāksies ārstēt to uz sava rēķina?

Pirms iekārtojaties darbā — pat oficiāli, ar līgumu — palasiet internetā atsauksmes par darba devēju. Var "uzpeldēt" daudz interesantas informācijas. Piemēram, darbiniekus soda par katru mazu misēkli vai pārdošanas plāns ir neizpildāms, tāpēc jūs pastāvīgi paliksiet bez bonusiem.

Padomājiet par pasīvajiem ienākumiem

Valsts uzņēmumu akcijas un noguldījumi bankās ienes ļoti maz (ja vien, protams, jūs neesat ieguldījuši miljonus), bet tas ir stabils pasīvo ienākumu avots. Ieguldīt jaunos uzņēmumos ar strauju attīstību ir riskanti, bet tas var radīt lielāku peļņu ilgtermiņā.

Sekojiet līdzi valūtas kursu maiņai

Daudzas bankas un maksājumu kompānijas ļauj atvērt multivalūtu kontu, naudu var diezgan viegli konvertēt no vienas valūtas uz citu. Parasti pastāv mēneša limits valūtas konvertācijai, bet nopelnīt pāris desmitus eiro, piemēram, no rubļa kursa svārstībām ir pavisam reāli. "Revolut", piemēram, standarta pakalpojumu paketē dod iespēju konvertēt 1000 eiro mēnesī bez komisijas maksas. Ja spēlē uz valūtu kursu svārstībām (piemēram, strādā ar rubļis/eiro), tad var samainīt 1000 eiro uz rubļiem brīdī, kad par eiro dod 93 rubļus, bet atpakaļ — kad kurss jau ir 89. Šādi mēnesī var saņemt papildu 4000 rubļus (aptuveni 44 eiro). Nekādas garantijas šeit, protams, nav. Tāpēc esiet uzmanīgi!

Monetizējiet hobiju

Padomājiet, kā gūt labumu no tā, ko jūs darāt dvēseles priekam. Pat, ja jūs vienkārši guļat uz dīvāna, skatoties seriālus, bet pēc tam kaislīgi apspriežat tos pa telefonu ar draugiem — varbūt tas ir iemesls, lai izveidotu videoblogu par seriāliem? Ja nodarbojaties ar rokdarbiem, cepat kūkas vai audzējat retus kaktusus — noteikti atradīsies cilvēki, kuri būs gatavi jūsu produktus iegādāties.

Augsti vērtējiet savu darbu

Kamēr jūs domājat "vai kāds to nopirks par tādu naudu, kam tas ir nepieciešams", jūsu darbs netiks augstu novērtēts. Bet, ja jūs pozicionēsiet savu preci kā ekskluzīvu — pilnīgi iespējams, ka bagāti pircēji jums piekritīs. Ja ne vietējie, tad rietumu valstīs dzīvojošie. Rokdarbus var pārdot, piemēram, Etsy.com platformā.

Celiet kvalifikāciju

Bieži vien darba devēji piedāvā uz viņu rēķina iziet apmācības kādos kursos. Neignorējiet to. Pirmkārt, jūs parādīsiet sevi kā motivētu darbinieku, kuram, visticamāk, ar laiku piedāvās augstāku amatu. Otrkārt, zināšanas nekad nav liekas. Pat tad, ja jūs aiziesiet prom no šīs darba vietas, zināšanas paliks ar jums un noderēs vēlāk. Treškārt, ja jūs neaktualizēsiet zināšanas savā jomā un izmantosiet novecojušas metodes, tehnoloģijas un datus, jūs "apēdīs" konkurenti.

Neizmetiet ārā, bet pārdodiet vecas lietas

Nolēmāt atslogot skapi vai grāmatplauktu? Apskatiet reklāmas sludinājumus, varbūt pēkšņi kāds meklē tieši šo veco enciklopēdiju, kas jums palikusi mantojumā no vectēva. Padomju ēras artefaktus par simbolisku cenu var pārdot, piemēram, muzejam "Mūsu bērnība".

Vienmēr piesakieties pārmaksāto nodokļu atmaksai

Neaizmirstiet, ka jūs varat atgūt daļu no nodokļiem, ja jums ir bijuši attaisnotie izdevumi par ārstēšanos, izglītību vai ziedojumiem.

Kā nepazaudēt naudu muļķības dēļ

Lietojiet atšķirīgas paroles

Ļoti slikta ideja — lietot vienādas paroles dažādām maksājumu sistēmām un vienādus PIN kodus. Koda vārdam bankas piekļuvei nav jāsakrīt ar jūsu mājas mīluļa vai bērna vārdu, tam nebūtu jābūt pirmajam, kas nāk prātā kādam, kurš jūs pazīst.

Neuzticiet budžeta plānošanu kādam citam

Ja ģimenē par naudas jautājumiem ir atbildīga viena persona, tad otrs cilvēks šķiršanās vai pēkšņas partnera nāves gadījumā nonāk neapskaužamā situācijā: kopdzīves laikā viņš būs pazaudējis finanšu vadības zināšanas un prasmes un vienkārši nezinās, cik daudz ģimenei ir naudas un parādu. Diemžēl neviens nav pasargāts no tā, ka viņa partneris var būt azartspēļu spēlētājs vai ātro kredītu aktīvs ņēmējs, vai ticis ierauts finanšu mahinācijās. Ja jums ir kopīgs budžets, var rasties nepatīkami pārsteigumi. Vislabāk ir vienoties par lielo izdevumu savstarpēju pārredzamību vai arī par dalītu budžetu un dalītu īpašumu.

Pērciet drēbes ar dziļām kabatām

Šis ieteikums īpaši attiecas uz bērnu drēbēm. Aktīviem bērniem no kabatām pastāvīgi izkrīt telefoni vai nauda, ar ko jūs esat nosūtījuši viņus uz veikalu. Arī pieaugušie nav no tā pasargāti. Turklāt nav vērts uzticēties somiņām, kas ir sasienamas vai aizveras ar magnētisku sprādžu palīdzību.

Sekojiet līdzi tam, ko jūs rakstāt sociālajos tīklos

Noteikti nav vērts rakstīt "mans priekšnieks ir muļķis", pat, ja priekšnieks, šķiet, jums neseko. Savukārt, ja jūs lielātis ar dārgiem pirkumiem, varat piesaistīt nodokļu dienesta vai zagļu uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!