Foto: Shutterstock
2020. gadā mūsu dzīvē ir ienākuši daudzi ar Covid-19 saistīti ierobežojumi, un vairāki no tiem paredz sodīt pārkāpējus. Neviens gan vēl nav atcēlis arī "vecās" normas. "Finhack" stāsta par to, kā darbojas komunālo sodu sistēma un kā uzturēšanās noteikumu pārkāpšana var novest pie finansiāla rakstura sekām.

Tikai klusums!

Problēmas cēlonis: troksnis dzīvoklī.

Ar ko tas draud: konflikts ar kaimiņiem, tiesvedība ar policiju, iespējams sods 70-500 eiro.

Kā tās darbojas. Daudzi no mums ir pieraduši uzskatīt, ka pēc pulksten 23 visā mājā ir jāiestājas totālam "klusuma režīmam". Pretējā gadījumā kaimiņiem, kuri trokšņo, draud sods. Tā bija, bet jau sen. Mūsdienu Latvijā sistēma darbojas citādi: tagad svarīga ir trokšņa interpretācija un dialogs ar kaimiņiem.

Klasisks piemērs (neņemot vērā ierobežojumus, kas ir saistīti ar Covid-19). Piektdienas vakars, pie jums atnākuši ciemiņi. Sarunas, smiekli, mūzika saprātīgā skaļumā. Atskan zvans pie durvīm: ar troksni neapmierināti kaimiņi draud izsaukt policiju. Jūsu interesēs ir ieklausīties apkārtējo vēlmēs un mēģināt uzvesties klusāk. Protams, jūs varat iebilst, ka jau vairākus gadus par troksni dzīvoklī sodus nepiemēro.

"Bet ir arī "medaļas" otra puse. Likuma par administratīviem pārkāpumiem pirmās daļas 11. pantā ir noteikts, ka iepriekš aprakstīto gadījumu var uzskatīt par sīko huligānismu," skaidro jurists Arturs Pošers. Tas nozīmē sodu no 70 līdz 500 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!