Foto: DELFI
Uzņēmējiem, kuri līdz šim nav startējuši publisko iepirkumu konkursos, process šķiet ārkārtīgi sarežģīts, un tas nereti liek iecerei atmest ar roku. Jomas eksperti un uzņēmēji piekrīt, ka process nav vienkāršs, turklāt jāseko līdzi regulārajām izmaiņām normatīvajos aktos, taču, izpildot visus "mājasdarbus", galu galā iespējams gūt panākumus.

Iepirkumā var piedalīties ikviens interesents, ja tas atbilst visām kvalifikācijas prasībām, skaidro Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) sabiedrisko attiecību speciālists Eduards Beķeris. Pastāv izņēmuma gadījumi, kad piedalīties var tikai konkrēti uzņēmumi (autortiesības, tehniski iemesli, likumā noteiktie izņēmumi), taču atklātos iepirkumos var ikviens, kas atbilst izvirzītajām prasībām un var nodrošināt līguma izpildi.

Tiesa gan, piedalīšanās publiskajos iepirkumos komersantiem, kas iepriekš tādos nav piedalījušies vai piedalās reti, ir izaicinājums, jo tajos jāievēro un jāizpilda daudzas prasības, skaidro ZAB "Sorainen" zvērināts advokāts Raivo Raudzeps. Pēc viņa teiktā, pirmkārt, prasības atšķiras atkarībā no piemērojamās iepirkuma procedūras. Tāpēc komersantam, kurš vēlas piedalīties iepirkumā, vispirms ir jāapzinās – kāda iepirkuma procedūra tā ir. Otrkārt, jāpatur prātā, ka publiskajos iepirkumos daudzas prasības nosaka attiecīgā iepirkuma rīkotājs, līdz ar to dažādos iepirkumos prasības atšķiras arī šī iemesla dēļ. Tāpēc Raudzeps iesaka, ka uzņēmējiem katrs iepirkums jāuztver kā atsevišķs projekts ar individuāliem noteikumiem, nevis vieglprātīgi jāpaļaujas, ka visi iepirkumi ir vienādi, pretējā gadījumā piedalīšanās nebūs sekmīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!