Foto: DELFI
Pagājušā gada novembrī Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš uzņēmās vadīt Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) pēc tam, kad iepriekšējā vadītāja Dace Gaile stājās Ekonomikas ministrijas administrācijas vadītājas amatā. Lapiņš ir plānojis stiprināt iestādes kapacitāti un veicināt iepirkumu centralizāciju, turklāt Saeimā jau vairāk nekā gadu tiek skatīti grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas cita starpā paredz papildināt pretendentu izslēgšanas iemeslus, lai nodrošinātu, ka publiskajos iepirkumos var piedalīties tikai godprātīgi pretendenti. Plānotie grozījumi ir raisījuši asas diskusijas, un intervijā portālam "Delfi Plus" IUB vadītājs vērtē šī brīža situāciju publisko iepirkumu jomā, Latvijas pasūtītāju kompetenci un tirgus dalībnieku "grēkus", kā arī vienlīdzīgas konkurences nodrošināšanas iespējas.

Pērnā gada novembrī, esot vēl Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors, viņš uzņēmās jaunos darba pienākumus pēc tam, kad iepriekšējā vadītāja Dace Gaile stājās Ekonomikas ministrijas administrācijas vadītājas amatā. Lapiņš plānojis stiprināt iestādes kapacitāti un veicināt iepirkumu centralizāciju, bet sarunā ar portālu "Delfi" vērtē Latvijas pasūtītāju kompetenci un tirgus dalībnieku "grēkus", kā arī vienlīdzīgas konkurences nodrošināšanas iespējas. Runājot par grozījumiem likumā, kas cita starpā paredz, ka publiskajos iepirkumos var piedalīties tikai godprātīgi pretendenti, viņš nosaka: "Te nav koncentrēšanās uz konkrēto situāciju ar būvnieku karteli – profesionālās darbības pārkāpumi ir iespējami ļoti dažādās jomās. Vai vēlamies slēgt līgumu ar veterināro pakalpojumu sniedzēju, kas ir pieļāvis dzīvnieku badināšanu? Tas ir viens no daudziem piemēriem."

2020. gadā novērots būtisks sūdzību skaita pieaugums, izskatīšanai pieņemti 510 iesniegumi (salīdzinājumam: 2019. gadā – 360 iesniegumi). Pasliktinoties situācijai ekonomikā, Iepirkumu uzraudzības birojam iesniegto sūdzību skaits pieaug. Cik liela šogad ir sūdzību intensitāte?

Korelācija tiešām ir

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!