Antas stāsts
Tagad esmu īstajā vietā! No ķīmijas tehnoloģes par IT speciālisti
Foto: "Accenture"
IT speciāliste Anta uzņēmumā "Accenture" nonāca, draudzenes pamudināta pieteikties nevalstiskās organizācijas "Riga TechGirls" un uzņēmuma organizētajai stipendiju programmai "She Goes Tech". Sākotnēji tā bija iecere efektīvi izmantot ķīmijas inženierzinātnes studiju brīvlaiku un apgūt jaunas zināšanas, kas vienlaikus mijās ar pārdomām, kā būtu iemācīties programmēt un vai viņa to spētu apgūt tik īsā laikā. Šobrīd ir pagājuši gandrīz divi gadi un Anta ir perspektīva IT speciāliste, kas ikdienā pielieto DevOps ideoloģiju un principu kopumu. Viņa sevi sauc par DevOps fani!
Izvēle starp ķīmiju un programmēšanu
Viens no sākotnējiem Antas karjeras plāniem bija kļūt par mediķi, un skolas laikā viņai īpaši labi padevās ķīmija un interesēja zinātne. Pabeigusi vidusskolu, viņa izvēlējās studijas Rīgas Tehniskajā universitātē. Pēc izglītības Anta ir ķīmijas inženiere un var lepoties ar bakalaura un maģistra grādu ķīmijas tehnologa specialitātē. Maģistrantūras laikā viņu uzrunāja draudzene Liene, kas tolaik jau strādāja "Accenture" un pastāstīja par apmācību programmu "She Goes Tech".
Lai aizvien vairāk sieviešu apsvērtu un sāktu karjeru IT nozarē, 2019. gadā "Riga TechGirls" sadarbībā ar "Accenture" izveidoja stipendiju programmu "She Goes Tech", piedāvājot sievietēm neatkarīgi no vecuma un priekšzināšanām bez maksas apgūt nepieciešamās prasmes karjeras uzsākšanai IT nozarē.
"Apmācības sakrita ar laiku, kad universitātē bija vasaras brīvlaiks, un, ņemot vērā to, ka biju pieradusi pie studenta dzīves jeb regulāras mācīšanās, ieskaites darbiem un eksāmeniem, padomāju: kāpēc gan nepamēģināt apgūt ko jaunu?" atceras Anta.

Pēc veiksmīgām apmācībām "She goes tech" sekoja nākamās – "bootcamp" mācības, kuru laikā Anta saprata, ka programmēšana viņai ne tikai patīk, bet arī labi padodas, tāpēc likumsakarīgi, ka, apmācībām noslēdzoties, "Accenture" Antai piedāvāja pastāvīgu darbavietu. Uzņēmums "bootcamp" mācības rīko regulāri, tās ir daļa no uzņēmuma personāla atlases programmas. Pēc tām dalībnieki iegūst sertifikātu un sekmīgākie – apmaksātu praksi "Accenture".

Saņemot darba piedāvājumu, Anta ilgi nedomāja un piekrita uzreiz. Maģistrantūras laikā viņai bija iespēja strādāt arī savā sākotnējā specialitātē – ķīmijas tehnologa profesijā laboratorijā, tādējādi viņa varēja izvērtēt abas jomas, kura no tām viņai šķiet perspektīvāka un piesaista vairāk.
Anta, DevOps speciāliste. Foto: "Accenture"
DevOps kā filozofija
Šo divu gadu laikā Anta IT nozarē ir ieguvusi jaunas zināšanas un pārliecību, ka atrodas īstajā vietā. Anta ir liela DevOps fane. Taujāta, ko īsti nozīmē termins DevOps, Anta atbild, ka attiecīgais jēdziens ir ļoti plašs un tam nav definētas konkrētas robežas. DevOps ir ideoloģija, kas ietver principu kopumu, sākot no procesu sakārtošanas, tehnoloģijām, komunikācijas līdz cilvēku pašizaugsmei, kultūrai, zināšanu krātuves papildināšanai, filozofijai utt.
To var uzskatīt par darba organizēšanas veidu, kā dažādus IT servisus, sistēmas vai pakalpojumus nogādāt līdz klientam ātrāk, efektīgāk un kvalitatīvāk. DevOps pirmsākumi ir meklējami laika posmā no 2008. līdz 2009. gadam. DevOps vadlīnijas un metodoloģija sniedz iespēju projektu izstrādāt posmos, esot nepārtrauktā mijiedarbībā ar klientu. DevOps ietver arī IT nozarē aktuālo "Agile" metodoloģiju.
Anta, DevOps speciāliste
IT projektu mērogi mēdz būt izteikti apjomīgi un daudzšķautņaini, kas tiešā veidā ietekmē projektu realizācijas termiņus – nereti laiks no projekta uzsākšanas brīža līdz gatavam produktam ir pat vairāki gadi. Pirms DevOps uzmirdzēšanas IT nozares saulītē visbiežāk klientam produkta vai pakalpojuma izstrādes procesā bija iespēja piedalīties tikai divos posmos – sākumā un noslēgumā, taču DevOps metodoloģija ļauj uzturēt nepārtrauktu saikni ar klientu, kas pakalpojuma vai produkta izstrādes procesus padara daudz ātrākus, efektīgākus un rezultatīvākus, turklāt DevOps ietver ne tikai izstrādi, bet arī uzturēšanu.

Antas ikdiena norit, strādājot pie konkrētiem uzdevumiem noteiktā projekta ietvaros, kas ir saistīti ar IT procesu automatizāciju, atbilstošu rīku ieviešanu, sistēmas monitorēšanu jeb uzraudzību, tāpat viņa strādā pie drošības uzlabošanas procesiem un testēšanas risinājumiem. Ikdienā viņai ir būtiski cieši sadarboties ar programmas izstrādātājiem un kopā risināt jautājumus saistībā ar tehniskām nepilnībām, ja tādas ir radušās.
Sapnis par darbu lielā uzņēmumā
Šobrīd savā projekta komandā Anta ir vienīgā latviete, bet pārējie Antas kolēģi ir no Nīderlandes un Indijas. Foto: "Accenture'
Šobrīd savā projekta komandā viņa ir vienīgā latviete, bet pārējie Antas kolēģi ir no Nīderlandes un Indijas. Kultūru atšķirības ir jūtamas, taču profesionālajā vidē tas netraucē, gluži otrādi – darba ikdiena ir daudz interesantāka, jo var daudz ko jaunu uzzināt par citām tautībām un ikdienas paradumiem. Iepriekš, strādājot par ķīmijas tehnologu laboratorijā, viņa iedomājās, ka būtu labi, ja viņas nākamais darbs būtu lielā uzņēmumā. Antas vēlēšanās piepildījās – "Accenture" strādā vairāk nekā 2000 darbinieku Baltijā, bet kopējais darbinieku skaits ir 674 tūkstoši.

"Esmu ļoti apmierināta ar darbu "Accenture". Pirmkārt, novērtēju iespēju strādāt lielā un atpazīstamā uzņēmumā, otrkārt, man patīk te valdošā darba kultūra un darbinieku profesionālā un lojālā attieksme. Treškārt, uzņēmumam raksturīga sakārtotība, kas ļauj skaidri saprast nepieciešamos soļus, kuri jāsper, lai turpinātu karjeras izaugsmi atbilstoši izvirzītajiem mērķiem," novērojumos dalās Anta.

Iztēlojoties nākotni, Anta joprojām sevi redz IT nozarē, taču vēlas pilnveidot savas zināšanas un pieredzi DevOps, lai nākotnē varētu kļūt par komandas vadītāju.

"Ja sākumā šajā jomā es biju kā balta lapa, tad šobrīd ar savām zināšanām varu palīdzēt arī citiem kolēģiem," norāda Anta. Viņa regulāri izmanto uzņēmuma sniegtās apmācību iespējas savas kvalifikācijas celšanā, kas ir pieejamas bez maksas.
Manuprāt, man labi izdodas sabalansēt darbu un brīvo laiku, bet jāatzīst, ka ir daži vakari, kad dators pulksten sešos netiek aizvērts. Reizēm arī brīvdienās es labprāt mācos, lai varētu sasniegt augstāku kvalifikāciju, bet to neuztveru kā darba pienākumu, jo man sava joma patīk, šķiet interesanta, un galu galā – tas viss ir manis labā. Zinu, ka arī "Accenture" ir ieinteresēts, lai darbinieki profesionāli attīstītos, es jūtu atbalstu, un man tas ir ļoti svarīgi .
Anta, DevOps speciāliste
Hobijs – karsējmeiteņu trenere
Uzņēmumā Anta sāka strādāt laikā, kad aktualizējās ar pandēmiju saistītie ierobežojumi, un jau no pirmās darba dienas viņa iepazina attālinātā darba lomu. "Agrāk es nevarēju pat iedomāties, kā būtu strādāt no mājām, taču šobrīd esmu pieradusi un to uztveru kā lielu plusu. Man patīk būt mājās, novērtēju to, ka ietaupās laiks, kas būtu jāpavada ceļā. Līdz ar to paliek vairāk brīva laika hobijiem," secina Anta un atklāj, ka viņas hobijs jeb sirdij tuva nodarbošanās nav saistīta ar IT nozari.

"Tad, kad es neesmu IT speciāliste, tad esmu sporta trenere – jau ceturto gadu trenēju junioru karsējmeitenes vecumā no 12 līdz 16 gadiem. Studiju laikā universitātē arī es pati biju karsējmeitene Latvijas izlases sastāvā un ik gadu piedalījos Eiropas līmeņa sacensībās, kur kopā ar komandu guvām vērā ņemamus panākumus, bet šobrīd palīdzu jaunajai paaudzei apgūt nepieciešamās iemaņas," stāsta Anta.

Treneres darbs un horeogrāfijas kustību izdomāšana viņai sniedz ikdienā nepieciešamo fizisko aktivitāšu devu, palīdz atslēgties no datora, kā arī ļauj izpausties radošumam. Vēl brīvajā laikā Antai patīk gatavot ēst, paskatīties kādu interesantu TV pārraidi un doties pastaigās kopā ar dzīvesbiedru. Pieminot savu draugu, Anta atklāj, ka viņas dzīvesbiedrs pēc profesijas ir loģistikas speciālists jūrniecības nozarē, bet, viņas iedvesmots, arī viņš ir kļuvis par programmētāju un nupat uzsācis darba gaitas IT uzņēmumā. Starp citu, Antas draugs nav vienīgais, kas, viņas mudināts, ir uzdrošinājies teikt "jā" profesijai IT nozarē.
Foto: no Antas privātā arhīva
Darbs IT nozarē, protams, nav domāts visiem, taču tie, kuriem ir interese par šo jomu, noteikti atradīs savu virzienu, jo, pateicoties daudzajām programmēšanas valodām un rīkiem, iespējas ir milzīgas. Ir tikai jāuzdrīkstas! Tehnoloģijas viennozīmīgi ir gan mūsu tagadne, gan nākotne.
Anta, DevOps speciāliste
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozare piedāvā plašas karjeras iespējas motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes. Tas ir aizraujošs ceļš tiem, kas gatavi ieguldīt laiku un pūles nākotnes profesijas apgūšanā.