Kas rada motivāciju strādāt IT nozarē?
Attīstība, autonomija un pievienotā vērtība
"Izglītībai ir liela loma jebkurā sabiedrībā, tā ir svarīga, lai mēs attīstītos kā zinoša nācija, kas spēj pieņemt pārdomātus lēmumus. IT nozare nav izņēmums – izglītība un nepārtraukta sevis pilnveide un izglītošana ir būtiski priekšnosacījumi darba ikdienā. Tehnoloģijas attīstās straujiem soļiem, un jomas profesionāļiem regulāri ir jāpilnveido savas zināšanas," stāsta "Accenture" talantu attīstības un dažādības vadītāja Baltijā Liene Atholde.
Viņa arī uzsver – ar diploma vai sertifikāta iegūšanu viss tikai sākas, jo vēlmei pilnveidoties un spējai mācīties ir jāsaglabājas visu turpmāko dzīvi: "Turklāt, veltot regulāru laiku mācībām, mūsu smadzenes turpina aktīvi strādāt, tādējādi arī palēninot novecošanās procesus. Jebkuram cilvēkam ir svarīgi to apzināties, būt atvērtam jaunām lietām, tad arī panākumi neizpaliks."
IT nozarē apmācību virzieni ir vairāki:
apmācību kursi, kuri ir obligāti, piemēram, darba ētikas, digitālās drošības jomā, tāpat speciālistam ir nepieciešams sertifikāts (vai sertifikāti), ņemot vērā amatu un tehnoloģiju virzienu;
ja ir vēlme padziļināti pilnveidot zināšanas, piemēram, konsultants vēlas apgūt arī programmēšanu vai apgūt jaunu tehnoloģiju, viņš pārrunā attīstības iespējas ar tiešo vadītāju, mentoru vai karjeras kouču, lai vienotos un izveidotu labāko ceļu mērķa sasniegšanai.
"Strādājot "Accenture", darbiniekam ir ļoti plašas apmācību iespējas, kā pilnveidot kvalifikāciju, iegūt nozarē atzītus sertifikātus un ikdienā strādāt ar savas jomas profesionāļiem. Ņemot vērā to, ka aizvien vairāk cilvēku no citām nozarēm uzsāk karjeru IT, uzņēmumā ir ieviesta arī pārkvalifikācijas programma, lai jaunie speciālisti stiprinātu savas akadēmiskās zināšanas. Tās dalībnieki paralēli darbam turpina studijas universitātē. "Accenture" pieredze liecina, ka, pārnākot no citām nozarēm, vieglāk apgūt IT prasmes ir cilvēkiem, kuriem bijusi darba pieredze kādā no STEM virzieniem vai iegūta STEM izglītība," stāsta Atholde.
Kā novērtēt, kādā apmācību virzienā doties?
"Accenture" talantu attīstības un dažādības vadītāja Baltijā Liene Atholde. Foto: Publicitātes
"Cilvēki un viņu kapacitāte, dzīves cikla posmi ir dažādi, tāpēc ikvienam ir svarīgi apstāties un apdomāt, kas viņam dzīvē šobrīd ir svarīgs, kādā dzīves posmā viņš atrodas, vai viņš ir mentāli sagatavojies uzsākt jaunu apmācību virzienu vai studiju kursu. Plānojot attīstības ceļu, nedrīkst aizmirst par atbalsta punktiem jeb cilvēkiem, kuri speciālistam sniegs padomus un atbalstu viņa attīstībā, tai skaitā saskaroties ar dažādiem izaicinājumiem. Vērtīgi apdomāt, kur cilvēks meklēs resursus un spēku nepadoties. Tā ir cilvēka apzināta izvēle turpināt pilnveidot savas zināšanas, un ir jāpieņem, ka būs arī izaicinoši mirkļi. Attālinātais darbs, digitālo tehnoloģiju attīstība sniedz fleksibilitāti arī šajā jomā, jo cilvēks var izvēlēties un atrast labāko laiku zināšanu apguvei, kas ir piemērots tieši viņam, izvērtējot prioritātes, dienas ritmu utt.," skaidro Atholde.

Viņa arīdzan atklāj – IT nozarē cilvēkiem patīk mācīties tehnoloģijas pēc piederības, proti, padziļināt zināšanas jomā, kurā ikdienā viņi strādā: "IT speciālistam ir svarīgi apzināties un redzēt jēgu, kur viņam iegūtās jaunās zināšanas palīdzēs. Šobrīd nozares profesionāļi papildina ne tikai tehnoloģiju zināšanas, bet arī apzinās, ka noderīgas ir citas iemaņas, piemēram, komunikācijas, mentālās veselības jomā, plānošanā, balansa noturēšanā utt. Nākotnē attālinātais darbs nekur nepazudīs, tāpēc ir palielinājusies emocionālās inteliģences loma un nozīme, kas ietver dažādas prasmes – veidot komunikāciju attālināti, izmantot dažādus digitālos rīkus, strādāt hibrīdkomandās, saglabāt motivāciju un vēlmi pilnveidoties."
Motivācija un līdzsvars ar privāto dzīvi
"Tas, ka IT joma ir plaša, daudzveidīga un tendēta uz nepārtrauktu attīstību, manuprāt, ir viens no galvenajiem motivējošajiem faktoriem, jo nekad nav garlaicīgi, nekad nerodas sajūta, ka esmu sasniegusi savas attīstības griestus, ka vairs nav, kur augt. Tehnoloģijas attīstās visu laiku, katru dienu parādās kaut kas jauns, un arī uzņēmumi šobrīd ir sapratuši, ka ikdienas darbā ir jāparedz laiks jaunu zināšanu apgūšanai. Ja pusgadu mēs neko jaunu neapgūsim un strādāsim tikai ar to, ko zinām, tad jau būsim atpalikuši no nozares. Ļoti daudz informācijas ir pieejams arī interneta vidē, ko pats var lasīt, skatīties un klausīties. IT jomā strādājošie cilvēki noteikti ir uz pašattīstību tendēti, tāpēc arī ir motivēti palikt un attīstīties tālāk," stāsta "Riga TechGirls" vadītāja Anna Andersone.

Viņa arīdzan novērojusi, ka bieži vien attīstība IT nozarē notiek nevis vertikāli, kā ierasts citās profesijās, kāpjot pa karjeras kāpnēm augšup, bet gan horizontāli. Proti, darbinieki, apgūstot jaunas zināšanas, maina savu lomu, nevis dodas dziļāk līdzšinējā. Piemēram, no lietotāju pieredzes speciālista amata pārkvalificējas uz produktu vadītāja amatu.
IT joma nav tikai programmēšana – tajā ir ļoti daudz profesiju un lomu, un, gūstot pieredzi un apgūstot papildu zināšanas, mēs varam lomas mainīt. Piemēram, sievietes bieži vien uzsāk karjeru kā testētājas vai klientu atbalsta speciālistes tehniskajā jomā, bet pēc tam piemācās klāt, aug un attīstās citos virzienos.
Anna Andersone, "Riga TechGirls" vadītāja
Tā kā IT darba vide ir dinamiska, īpaši tiek domāts par darba un privātās dzīves līdzsvaru, jo IT jomā cilvēks rada pievienoto vērtību. "Ir ļoti svarīgi, lai cilvēks neizdeg, lai ir motivēts, priecīgs, lai darbi labi sokas. Tā kā šajā jomā ir liela izaugsme un uzņēmumi dzīvo finansiāli pārtikušu dzīvi, tad var atļauties domāt par saviem darbiniekiem vairāk nekā citi uzņēmumi. Ļoti pievērš uzmanību tam, lai darba laiks tiktu izmantots maksimāli efektīvi, lai cilvēki nepārstrādājas, lai piekopj veselīgu dzīvesveidu, lai atliek laiks gan ģimenei, gan sportošanai. Nu jau tas ir pierādījies, ka cilvēki, kas jūtas labi ikdienā, kam ir laiks ģimenes dzīvei un iemīļotajām nodarbēm ārpus darba, ir arī daudz produktīvāki darbā. IT joma šajā ziņā ir celmlauzis, rūpējoties par darbinieku labklājību," stāsta Andersone.

Turklāt darbs IT nozarē var būt ļoti elastīgs un darba laiks pielāgojams savām individuālajām vajadzībām un dzīvesstila īpatnībām. "To mēs uzsveram, kad runājam ar sievietēm, jo īpaši mammām, proti, ja ir jābrauc pakaļ bērniņam uz bērnudārzu vai darba laikā jāvelta uzmanība ģimenei, tad to visu var kompensēt un vienoties par citu darba laiku. Mums, piemēram, ir sievietes ar maziem bērniņiem, kas darbam dažas stundas velta agrāk no rīta vai vēlāk vakarā. Tāpat var strādāt arī attālināti. IT joma sniedz daudz iespēju, ko citas jomas nepiedāvā," uzsver Andersone.
"Riga TechGirls" vadītāja Anna Andersone. Foto: Publicitātes
Lai vārdi saskan ar darbiem
Kāpēc darbs nav tikai darbs, un kas veido jēgpilnu karjeru, lai tā nebūtu tikai rēķinu maksāšana un obligāto stundu atsēdēšana no–līdz? Atbilde – jēga un pievienotā vērtība, kas rada arī motivāciju darboties ar lielāku jaudu.

Kā stāsta vadības trenere, koučs un psihoterapeite Katrīna Ošleja, darba motivāciju veido ārējie un iekšējie faktori. Ārējie faktori ir alga, statuss, atzinība, dažādi bonusi utt., bet iekšējie – personiskā attīstība, darīt darbu labi, palīdzēt citiem, vadīt un organizēt citus, būt ar cilvēkiem, redzēt un sajust jēgu tajā, ko dari, iespēja mainīt pasauli un iespēja ietekmēt lielākus procesus. "No savas dzīves darbam mēs veltām aptuveni ceturto daļu sava laika, tāpēc jēga un vērtības ir pats galvenais iemesls. Jo sevišķi jaunajai paaudzei ir svarīgi, lai darbs ir sava veida misija. Ko es pienesīšu sabiedrībai? Ko es došu citiem cilvēkiem? Cilvēkiem ir ļoti svarīgi sajust, ka ar savu darbu ietekmē ko lielāku," skaidro Ošleja.
Par jēgu un pievienoto vērtību runā arīdzan amerikāņu autors Daniels Pinks (Daniel H. Pink) savā "New York Times" dižpārdoklī "Drive". Saskaņā ar viņa teoriju mūsdienu sabiedrībā cilvēkus darba vidē motivē trīs lietas:
Pašnoteikšanās (autonomy) – sajūta, ka es varu ietekmēt procesus, ka manā viedoklī ieklausās, ka varu ietekmēt savu darba laiku un pats noteikt prioritātes;
Attīstība/mācīšanās (mastery) – cilvēkiem ir svarīgi caur savu darbu piedzīvot transformēšanos un mainību – ne tikai klasisko kursu, semināru utt. formā, bet arī ikdienas darbā. Proti, pats darbs rada izaicinājumus, kas liek augt un darīt to, kas iepriekš nav darīts;
Nolūks/jēga (purpose) – es nestrādāju tikai sev, bet gan ar savu darbu uzlaboju pasauli un kādam palīdzu. Uzskatāmi jēgu var redzēt ārsta un skolotāja darbā, grūtāk – bankas klerka, kurš neredz sava darba gala iznākumu. Tomēr arī tādam ir jēga, tikai jāprot to saskatīt.
Vadības trenere, koučs un psihoterapeite Katrīna Ošleja. Foto: Publicitātes
"Jēgpilns darbs rada ilgstošas un noturīgas attiecības. Cilvēkiem ir svarīgas attiecības darbā, tāpēc bieži vien viņi draudzējas arī ārpus darba. Un, ja nedraudzējas ārpus darba, tad vismaz darbā klimats ir draudzīgs. Kolīdz darbā ir regulāri konflikti vai atsalums un distance attiecībās, cilvēki pārstāj vērtēt savu darbu kā patīkamu pieredzi," skaidro Ošleja.

Tiesa, viņa arī uzsver, ka jēga nav kas tāds, ko var iemācīties kursos un iegūt savā īpašumā – tā ir jārada pašam kā jebkura cita dzīves pieredze.
Darba jēga ir stāsts par mūsu domāšanas veidu, uztveri un attieksmi. Lai iegūtu jēgu, ir jāmaina domāšanas veids, jo var būt tā, ka cilvēki, veicot vienu un to pašu darbu, to uzlūko pavisam atšķirīgi. Viens to redz kā pilnīgi bezjēdzīgu, bet cits – kā misiju. Tāpēc ir ļoti svarīgi meklēt jaunus aspektus, kā es varu savu pašreizējo darbu ieraudzīt citā gaismā. Savukārt tad, ja es mainu darbu, aizdomāties, ko vērtīgu šis jaunais darbs manā dzīvē ienesīs. Kas mainīsies? Ir svarīgi nonākt pie vērtībām, apzināties tās.
— Katrīna Ošleja, vadības trenere, koučs un psihoterapeite
"Šobrīd pētījumi pierāda, ka darbiniekiem iespēja veikt jēgpilnu darbu šķiet svarīgāka par algu, darba apstākļiem vai karjeras izaugsmi. Pamatvajadzības visiem ir vienas, un tās ar darbu vairāk vai mazāk var apmierināt, savukārt jēga un vērtības katram ir atšķirīgas. Turklāt pētījumi pierāda, ka laime seko jēgai, nevis otrādi. No sākuma ir jārada jēga, un tad arī atnāks laime," skaidro eksperte.

Kā to panākt? "Būtībā darba devējam ir jāsniedz autonomija, taču to var izdarīt, ja darbiniekam ir augstas kompetences. Tāpēc vispirms ir jāceļ darbinieka kompetences, lai viņš augtu un attīstītos. Un, ja darba devējs sarunu ceļā palīdz ieraudzīt jēgu, tad būs arī motivācija! Darbinieki ļoti bieži iet prom no darba tieši attiecību dēļ ar tiešo vadītāju vai tad, ja viņi darba vidē piedzīvo, ka tas, par ko runā, nesakrīt ar to, ko dara. Ja vērtības ir tikai skaisti, bet tukši vārdi, tad motivācija noplok," rezumē Ošleja.

IT speciālisti ir dažādi, un arī viņu motivācija mēdz būt atšķirīga. To ietekmē cilvēka personība, ģimenes stāvoklis, ambīcijas, karjeras, izaugsmes plāni un citi apstākļi. Tomēr cilvēku pieredzes stāsti apliecina, ka cilvēks, kuram ir motivācija un vēlme virzīties uz priekšu, spēj apgūt jaunas lietas, gūt prieku un sasniegt izvirzītos mērķus. Pieredzes stāsti ir dažādi, un te ir iespēja iepazīties ar dažiem no tiem!
Anna
"Accenture" Oracle funkcionālā analītiķe un konsultante Baltijā
IT nozarē strādāju aptuveni 15 gadus, pirms tam pieredzi biju uzkrājusi finanšu pakalpojumu nozarē. Laikā, kad raudzījos pēc jauniem profesionālajiem izaicinājumiem, ievietoju savu CV internetā, kur to pamanīja "Accenture" pārstāvis, uzaicināja mani uz pārrunām un piedāvāja finanšu konsultanta amatu. Tolaik nebiju apsvērusi iespēju strādāt IT nozarē, bet uzņēmuma piedāvājums likās interesants, tāpēc tam piekritu. Sākotnēji saņēmu uzaicinājumu pievienoties SAP konsultantu grupai, bet tolaik man bija mazs bērns, līdz ar to nevarēju daudz laika pavadīt komandējumos, tāpēc vēlāk man piedāvāja pozīciju Oracle. Iegūtā pieredze finanšu jomā man noderēja darbā IT, jo iepriekš ikdienā strādāju ar 5–7 dažādām programmām, bija uzkrāta pamatīga pieredze. Atšķirība bija tajā, ka, uzsākot darbu "Accenture", programmas bija jāpielāgo, ņemot vērā klientu vajadzības un vēlmes. Tas piesaistīja manu uzmanību, likās interesanti, ka sistēmas varu izmantot ne tikai kā lietotājs, bet tās varu pielāgot un ieviest tajās dažādas izmaiņas, tādējādi atvieglojot klientam ikdienas pienākumu veikšanu. Sākotnēji man bija izaicinājums iemācīties Oracle programmēšanas valodu līdz līmenim, lai varu uzrakstīt darba pieprasījumus par nepieciešamajām izmaiņām sistēmā, ko nodot tehniskajai komandai. Ikdienā, strādājot par konsultantu, savas zināšanas var pilnveidot nepārtraukti, meklējot jaunas pieejas un risinājumus. Piemēram, ja klientam rodas sarežģījumi darbā ar sistēmu, tad konsultants meklē iespējamo risinājumu sarunās ar kolēģiem, forumos, pie ražotāja un citos kanālos. Šo gadu laikā esmu profesionāli pilnveidojusies un redzējusi arī Oracle sistēmu attīstību. Piemēram, šobrīd aktuālas ir mākoņtehnoloģijas, kas ir diezgan liela atšķirība no tā, kā sistēmas strādāja iepriekš. "Accenture" sniedz plašas apmācību iespējas, kas ietver sadarbību ar Oracle, lai varam bez maksas pabeigt dažādus kursus, kārtot eksāmenus un atjaunot sertifikātus. Attīstība ir vairākos virzienos, ir pamata apmācības, kuras ir nepieciešamas ikvienam speciālistam, kā arī zināšanu pilnveide notiek darba procesā, tāpat varu zināšanas nodot tālāk – palīdzēt speciālistiem, kuri nesen ir uzsākuši darba gaitas nozarē. "Accenture" mērogojamība sniedz iespēju spēkus izmēģināt arī citās tehnoloģiju jomās, piemēram, šobrīd strādāju IT projektā, kas nav saistīts ar Oracle lietotnēm vai platformām, mēs veidojam jaunu risinājumu, tādējādi apgūstu jaunas iemaņas un turpinu profesionālo izaugsmi.
Jūlija
"Accenture" automatizētās testēšanas eksperte Baltijā
Mana ģimene strādā IT nozarē, tētis ir projektu vadītājs, līdz ar to mājās dators parādījās samērā ātri, kas manī radīja interesi par datorzinātni – padziļināti apgūt šīs jomas zināšanas. Pēc vidusskolas sāku studijas Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī vēlāk paralēli studijām sāku strādāt IT uzņēmumā. Tajā bija iespēja apgūt testēšanas iemaņas, un sāku darbu manuālās testēšanas virzienā, vēlāk paplašināju iemaņas testēšanā ar skriptiem, datubāzu tehnoloģijām. Tas bija diezgan ilgs posms, līdz brīdim, kad iepriekšējā darbavietā vairs neredzēju attīstības iespējas, tāpēc sapratu, ka ir pienācis laiks pārmaiņām. Pirms pieciem gadiem pievienojos "Accenture" komandai un biju 1000. darbiniece Latvijā. Tā bija jauna, starptautiska vide, plaša mērogojamība, cita pieredze. Man bija interesanti redzēt un mācīties, kā uzņēmumā tiek vadīts darbs, realizēti projekti, pierast pie angļu valodas, jo iepriekšējā darbavietā strādāju ar valsts projektiem, līdz ar to bija cita vide un nosacījumi. Pamazām sāku iejusties jaunajā vidē, tā man patika un saistīja. Šo gadu laikā esmu darbojusies vairākos projektos ar lieliskiem kolēģiem, no kuriem paralēli darba pienākumiem esmu mācījusies vadības iemaņas, kā ikdienā strādāt un komunicēt ar dažādiem cilvēkiem, kā vadīt projektus, kā nodot zināšanas tālāk utt. Iemācījos strādāt pie projektiem, izmantojot "Agile" principus un metodes, kas ietver gan stratēģiju, gan plānošanu un vadību utt. Paralēli sāku apgūt testēšanas automatizācijas virzienu, kurā nav nepieciešamas īpašas tehniskās zināšanas, kurā darbojos arī šobrīd. Strādāt IT nozarē ir interesanti, atceros, ka vienā projektā, kur biju koučs, man bija jāapmāca programmētāji izmantot testēšanas rīkus, bet citi kolēģi ar mani dalījās savās zināšanās, tādējādi mēs paplašinājām viens otra redzesloku un ieguvām jaunas zināšanas. Uzņēmumā mums katram ir sava attīstības "ceļa karte" un skaidrība, ko sagaida darba devējs un kas ir nepieciešams tālākai karjeras izaugsmei. Pārsvarā savas zināšanas papildinu vakaros, tomēr zinu, ka citi kolēģi mācās arī citā laikā, piemēram, agri no rīta, dienas vidū vai brīvdienās. Aizvien ilgāk esot IT nozarē, esmu secinājusi, ka nav jāslēpj savas zināšanas un nav jābaidās dalīties savā pieredzē, jo, vairāk dodot citiem, mēs arī saņemam atpakaļ. "Accenture" projektos ir dažādi cilvēki, ir tādi, no kuriem varu mācīties un iegūt kaut ko jaunu, bet ir tādi, kuriem es varu palīdzēt pilnveidot viņu zināšanas. Šobrīd ikdienā palīdzu jaunākajiem testēšanas speciālistiem papildināt viņu iemaņas, sniedzu padomus un konsultēju, ja viņiem rodas izaicinājumi atrast labāko risinājumu situācijā, kad kaut kas nestrādā. Darbs IT nozarē ir nepārtraukts sevis pilnveidošanas process, kas ietver labus nosacījumus, gandarījumu un prieku par paveikto.




Māris
"Accenture" jaunākais lietotņu izstrādes speciālists Baltijā
Man ir pieredze IT nozarē, iepriekš strādājot par datortīklu administratoru, taču šis virziens nebija saistošs, tāpēc nolēmu pievērsties humanitāro zinātņu jomai. Studējot filozofiju maģistrantūrā, sāku pašmācības ceļā apgūt programmēšanu. Pieaugot interesei par šo disciplīnu, apmēram divu gadu laikā biju ieguvis zināšanas un pārliecību, ka vēlos atgriezties IT nozarē kā programmatūras izstrādātājs. Uzzinot par "Accenture" organizētajām "bootcamp" mācībām un konsultējoties ar cilvēkiem, kas tajās piedalījušies, nolēmu pieteikties "Java" programmēšanas "bootcamp" kursiem, jo tas ir labs veids, kā uzsākt profesionālo karjeru kā programmētājam bez iepriekšējas darba pieredzes. Pabeidzot apmācības 2021. gadā martā, ieguvu prakses iespējas "Accenture" un pēc tam arī pastāvīgu darbu uzņēmumā, strādājot ar "Salesforce" mākoņtehnoloģijām. "Bootcamp" apmācības bija labi organizētas, kursa saturs bija pietiekams, lai varētu kļūt par sākumpunktu karjerai IT arī tiem, kuriem šajā nozarē nav priekšzināšanu. Man šīs apmācības nodrošināja atgriezenisko saiti, kas ļāva pārliecināties, ka pašmācības ceļā apgūtās programmēšanas iemaņu pielietojums sakrīt ar nozares standartiem. Šobrīd esmu iesaistījies uzņēmuma organizētajā pārkvalifikācijas programmā, kas sadarbībā ar Latvijas Universitāti nodrošina jaunajiem darbiniekiem iespējas iegūt akadēmisko zināšanu bāzi datorzinātņu jomā. Pārkvalifikācijas programmas sekmīga apguve ir priekšnosacījums karjeras attīstībai, kas motivē vienu gadu sadzīvot ar lielo slodzi, apvienojot pilna laika darba dienu ar studijām, kas dažkārt norisinās arī sestdienās. "Accenture" darbiniekiem ir teju neierobežotas izglītošanās iespējas. Piedāvātie kursi un materiāli ļauj padziļināt zināšanas jomās, kas saistītas ar tiešo darba pienākumu veikšanu, iegūt profesionālo kompetenci apliecinošus sertifikātus, kā arī gūt pieredzi, strādājot starptautiskā uzņēmumā, un kļūt labāk informētam par starpkultūru komunikācijas īpatnībām.
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozare piedāvā plašas karjeras iespējas motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes. Tas ir aizraujošs ceļš tiem, kas gatavi ieguldīt laiku un pūles nākotnes profesijas apgūšanā.