IT nozare sniedz izdevību strādāt no jebkuras vietas Latvijā
Darīt lokāli, aizsniegt globāli
Attālināta strādāšana, šķiet, nu jau vairs nevienam neizraisa jautājumus, jo pandēmijas ēnā tā kļuvusi par pašsaprotamu darba organizācijas modeli, un arī IT uzņēmuma "Accenture" un SKDS pērn veiktais pētījums liecina – strādāt attālināti nākotnē vēlētos turpināt 72% respondentu.
Protams, ir nozares un profesijas, kur attālināti strādāt nav iespējams, taču ir jomas, kur attālinātā darba modelis tika praktizēts jau pirms pandēmijas, tāpēc nesagādāja nekādas problēmas pārslēgties pilnībā attālinātā režīmā, kad tas bija nepieciešams, turklāt darboties ar uzviju. Viena no jomām, kas sniedz iespēju strādāt attālināti no jebkuras vietas Latvijā un arī pasaulē, ir IT nozare, turklāt krietni stimulējot ekonomiku un dodot pienesumu visai tautsaimniecībai.
Globāla tendence un paradigmas maiņa
"Accenture" darba vides un nekustamā īpašuma vadītāja Baltijā Inga Zvaigzne. Foto: Accenture
"Accenture" darba vides un nekustamā īpašuma vadītāja Baltijā Inga Zvaigzne atklāj, ka jau nepilnus divus gadus aptuveni 95% "Accenture" darbinieku Baltijā strādā no mājām.
Šobrīd biroja loma ir mainījusies par 180 grādiem. Tā ir virtuālā vide, un labā ziņa ir tāda, ka attālums un ekrāns nav šķērslis idejām, domu lidojumam, sadarbībai un veiksmīgai darba organizācijai. Pandēmijas laikā esam iemācījušies strādāt pilnīgi digitalizētā vidē, kas ietver gan jaunu komandu izveidi, gan jaunu projektu uzsākšanu virtuālajā vidē. Šajā laikā esam iemācījušies kontrolēt darba efektivitāti un produktivitāti, esam apguvuši spēju sadarboties un digitālajā vidē veikt ļoti radošas un inovatīvas aktivitātes, izmantojot dažādus rīkus.
Inga Zvaigzne, "Accenture" darba vides un nekustamā īpašuma vadītāja Baltijā
Viņa atzīst, ka viens no lielākajiem atklājumiem pandēmijas laikā ir bijusi atskārsme, ka distance nav šķērslis domu un ideju lidojumam, turklāt ir lietas, kuras digitālajā vidē var veikt produktīvāk nekā klātienē.

"Piemēram, organizēt sapulces, kurās piedalās 15 un vairāk dalībnieku, rīkot dažādus atklāšanas pasākumus. Ja klātienē uz tiem parasti ieradās ap 50 cilvēkiem, tad digitālajā vidē dalībnieku skaits ir pat trīs līdz četras reizes lielāks. Manuprāt, attiecīgie rādītāji un paradigmas maiņa būtu katram jāpārvērtē un nevajadzētu censties atgriezties pie iepriekšējiem ieradumiem, kas bija aktuāli pirms pandēmijas. Uzņēmumā esam veikuši četras aptaujas par attālināto darbu. Tajās uzskatāmi iezīmējas gan šī brīža situācija, gan nākotnes tendences. Piemēram, uz jautājumu, cik dienu nedēļā cilvēks vēlēsies strādāt no biroja, noskaidrojām, ka darbinieks vidēji divas dienas nedēļā plāno strādāt no biroja, bet trīs dienas no mājām," stāsta Zvaigzne.

Turklāt šāda tendence ir raksturīga ne tikai Latvijā un konkrēti IT uzņēmumā "Accenture", bet arī starptautiskā mērogā, ko apliecina dažādi pētījumi.

"Ja vērtējam padziļināti, tad tikai 5% cilvēku vēlētos strādāt tikai no biroja, 25% cilvēku vēlētos strādāt no mājām piecas dienas nedēļā, četras dienas – 21%, trīs dienas – 27%, divas dienas – 14%, bet vienu dienu – 8%. Nākotnē uz biroju darbinieki nāks ar mērķi veikt konkrētu uzdevumu, pretējā gadījumā cilvēki izvēlēsies taupīt laiku un naudu, ko patērē ceļā. Mājās tiks veikti darbi, kas prasa individuālu fokusēšanos vai arī var tikt saskaņoti digitāli, savukārt birojā – uzdevumi, kas prasa nedalītu komandas uzmanību, kā arī sadarbību," pauž Zvaigzne.
Pandēmijas laiks un darbs no mājām atrisināja vienu mūsdienu problēmu birojos. Proti, ja atvērtā tipa birojos cilvēki bieži vien sūdzējās par grūtībām fokusēties, tad šobrīd redzam, ka attālināti varam efektīvāk organizēt darbu, kas prasa individuālu fokusēšanos.
Inga Zvaigzne, "Accenture" darba vides un nekustamā īpašuma vadītāja Baltijā
IT nozare – viena no labāk atalgotajām
"Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš. Foto: LETA
"Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš atklāj, ka IT pakalpojumu eksporta apjoms strauji aug: "Pērnā gada pirmajos trīs ceturkšņos tas auga par 14%. Tas ir vairāk nekā divkāršojies attiecībā pret 2016. gadu. Kopš 2000. gada IT pakalpojumu eksports caurmērā gada laikā audzis par piektdaļu, un šis temps ir bijis apbrīnojami noturīgs. Līdz ar to kopumā kopš 2000. gada programmēšanas eksports audzis gandrīz 40 reižu. 2021. gadā IT pakalpojumi veidoja ap 15% no kopējā pakalpojumu eksporta jeb ap 3% no kopējā preču un pakalpojumu eksporta. IT pakalpojumi veido daļu no parādības, ko kopumā dēvē par balto apkaklīšu pakalpojumiem, un tos var saukt arī par augstas pievienotās vērtības pakalpojumiem."

Saskaņā ar Strautiņa sniegto informāciju to eksporta summa pērn veidoja ap 2,5 miljardiem eiro. "Lielākā sadaļa šeit ir dažādi biznesa pakalpojumi, kurus maksājumu bilancē apvieno pozīcijā "Citi saimnieciskās darbības pakalpojumi", to summa bija ap 1,3 miljardiem. Robeža starp šiem un IT pakalpojumiem reālajā dzīvē ir nosacīta, nereti IT pakalpojumi veido daļu no plašāka piedāvājuma. Tātad arī biznesa pakalpojumu sniegšana ir atkarīga no IT prasmēm," skaidro ekonomists.

IT nozare ir viena no labāk atalgotajām – vidējais algu līmenis sasniedzis gandrīz divarpus tūkstošus eiro mēnesī, tāpēc tās pienesums tautsaimniecībai nav apšaubāms.

"Tik tikko – pērnā gada 3. ceturksnī – programmētāju algas pirmo reizi pārsniedza banku darbinieku algas, jo aug daudz straujāk – par 13% gadā. Viņi tērē šo naudu Latvijā, arvien vairāk iegulda arī nekustamajos īpašumos. Pārējā ekonomika no programmēšanas nozares ir atkarīga arī tehniskā ziņā – citas nozares arvien vairāk izmanto, piemēram, datorprogrammējamas iekārtas, to apkalpošanai vajag vietējās tehniskās zināšanas," skaidro ekonomists.

Arī pandēmija šo progresu neapturēja, vien nedaudz piebremzēja – arī 2020. gadā IT pakalpojumu eksports auga par 3,3%. "Pašā pandēmijas sākumā nozarē bija satraukums, jo uzņēmumi mēdz samazināt dažāda veida investīcijas lielas nenoteiktības brīžos. Taču izrādījās, ka pandēmija šai nozarei lielā mērā nāk arī par labu, jo informācijas tehnoloģiju pielietojums strauji pieauga," atklāj Strautiņš.
Nebaidīties, nepadoties un sekot saviem sapņiem
Patlaban attālinātais darbs sniedz iespēju IT speciālistiem dzīvot dažādos Latvijas reģionos, un saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šobrīd Latvijā ir nodarbināti teju 40 tūkstoši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju speciālistu. Katram cilvēkam ir savs stāsts, un piedāvājam iepazīties ar dažiem no tiem.
Guntis Čoders
"Accenture" Kurzemes reģiona vadītājs
Esmu uzaudzis Allažos, bet pēc vidusskolas pusotru gadu pavadīju Lielbritānijā. Atvaļinājuma laikā iesniedzu dokumentus Ventspils Augstskolā, tiku budžeta vietā un ieguvu stipendiju. Tas bija iemesls, kāpēc atgriezos studēt Latvijā, kur satiku savu sievu. Pēc studijām ar sievu pārcēlāmies uz Rīgu, kur nodzīvojām 10 gadus, kuru laikā piedzima mūsu trīs bērni. Zinot, ka ģimenes dzīve Ventspilī būs ērtāka, mierīgāka un bērni varēs apmeklēt dažādus pulciņus, kā arī profesionālajā ziņā ir iespējams strādāt efektīvāk un mierīgāk, tādējādi ietaupot pašu vērtīgāko – veselību un laiku, nolēmām atgriezties Ventspilī. 2019. gada pavasarī sāku strādāt "Accenture", iepriekš man bijusi pieredze vairākās jomās, tai skaitā jaunuzņēmumu un IT virzienā, tāpēc vēlējos arī turpmāk strādāt inovatīvā un starptautiskā vidē. Redzot potenciālu, atalgojuma un izaugsmes iespējas, ko sniedz IT nozare, vēlos palīdzēt un iedvesmot arī citus cilvēkus Kurzemes reģionā apsvērt un sākt darba gaitas nozarē. Arī pandēmijas laikā IT speciālisti ir ļoti pieprasīti, un arī Kurzemē "Accenture" vēlas palielināt darbinieku skaitu, tāpēc regulāri piedalos un ar kolēģiem īstenojam dažādas izglītības aktivitātes. Augstas pievienotās vērtības darba iespējas reģionos ir aktuāls jautājums, tāpēc sadarbība ekosistēmas ietvaros ir būtiska, lai reģioni attīstītos, cilvēki varētu atrast labu darbavietu un varētu palikt vai atgriezties dzīvot savā dzimtajā pusē.
Aigars
"Accenture" projektu vadītājs Baltijā
Pirms 11 gadiem sievai piedāvāja darbu Liepājas reģionālajā slimnīcā – un mēs nolēmām pārcelties. Liepāja man ļoti patīk. Pilsētā ir sakārtota infrastruktūra – visur var aiziet ar kājām vai aizbraukt ar riteni, netālu atrodas izglītības iestādes, halle, tirdzniecības centri, kino, liela pievienotā vērtība ir jūra, svaigs gaiss, dabas tuvums – viss nepieciešamais, lai dzīvotu ar ģimeni un audzinātu trīs dēlus. Liepājā var nopirkt māju par dzīvokļa cenu Bolderājā. Iepriekš pieredzi esmu uzkrājis projektu vadībā dažādās nozarēs, bet darbu "Accenture" uzsāku nesen – 2021. gada septembrī, atsaucoties ziņai "Facebook". Lai gan darba gaitas sākās ne tieši ar IT nozari saistītos darbos, tomēr vēlāk nozare aizvien vairāk ievilka sevī. Mans piemērs rāda, ka pieredzējis projektu vadītājs no citas jomas var veiksmīgi uzsākt darbu IT. Projektu vadītājam nav nepieciešams pārzināt visu no nulles, bet ir jābūt gatavam mācīties. Darbs un atalgojums IT nozarē motivē. Šobrīd esmu iesaistījies projektā, kur kolēģi ir Indijā, bet klients Kanādā. Man jau iepriekš ir bijusi attālinātā darba pieredze, bet šobrīd šī tendence iet tikai plašumā un iespējams dzīvot vietā, kura patīk, un strādāt starptautiskā vidē.
Inese
"Accenture" datu inženiere Baltijā Inese
Ikdienā ar ģimeni dzīvoju Līgatnē, kas ir viena no skaistākajām vietām Latvijā. Būt dabas tuvumā un apceļot Latviju manai ģimenei sagādā prieku, tāpēc novērtēju iespēju strādāt starptautiskā vidē un turpināt dzīvot vietā, kur rodu mieru un veselīgu balansu straujajā ikdienas cēlienā. Iepriekš (pirms darba "Accenture") vadīju Līgatnes kultūras un tūrisma centru, bet, sākoties Covid-19 pandēmijai, tūrisma nozarē sākās lejupslīde, un es sāku interesēties par citām karjeras iespējām. Esmu trīs bērnu mamma, tāpēc man ir vajadzīga laba darbavieta, kā arī manai ģimenei ļoti patīk dzīvot Līgatnē, tāpēc negribēju mainīt savu dzīvesvietu. Esmu dzīves posmā 40+, tāpēc sākotnēji likās mazliet nereāli sākt darbu IT jomā, bet, ņemot vērā to, ka loģiskā domāšana un cipari ir mana stiprā puse, un pamanot "Facebook" apmācību piedāvājumu, nolēmu pamēģināt un pieteikties. Pieņemto lēmumu nenožēloju, jo pēc pusgadu ilgām mācībām šobrīd darba procesā "Accenture" turpinu papildināt iegūtās datu inženiera prasmes, kā arī mana ģimene novērtē to, ka ikdienā visi esam kopā un dzīvojam Līgatnē.
Mārtiņš
"Accenture" Java Bootcamp vadītājs Baltijā Mārtiņš
Esmu līvānietis, kurš jau divus gadus ir atgriezies savā dzimtajā novadā. Skolas laikā man patika matemātika un datori, tāpēc pēc vidusskolas devos uz Rīgu un iestājos Latvijas Universitātes Datorikas fakultātē. Pēc studijām strādāju vairākās pilsētās – Rīgā, Londonā, Parīzē, Milānā, Briselē un citviet. Arī IT nozarē esmu izmēģinājis vairākas profesijas. Esmu bijis programmētājs, testētājs, atbalsta speciālists utt. Šobrīd esmu pievērsies izglītības virzienam. Palīdzu interesentiem apgūt iemaņas, prasmes, kas vajadzīgas IT nozarē. Pirms četriem gadiem biju atbraucis uz Līvāniem, paziņa man parādīja savas sēņu vietas un izteicās, ka man tās var rādīt, jo es nekad Līvānos nedzīvošu. Tomēr tagad dzīvoju. Šādu iespēju pavēra pandēmija un attālinātā darba iespējas. Šo gadu laikā pilsēta ir attīstījusies, kā arī novērtēju dabas pieejamību, tīro gaisu, mieru, infrastruktūru, kā arī Līvānos dzīvot ir ekonomiskāk nekā Rīgā. Iedzīvotājiem, dzīvojot reģionos, ir jābūt atvērtiem un jāpielāgojas pārmaiņām, lai spētu izmantot iespējas. Esmu dzīves posmā, kad vēlos savas zināšanas nodot tālāk, tāpēc ceru, ka esmu labs piemērs arī citiem apkārtnes iedzīvotājiem.
Sandra
"Accenture" SAP funkcionālā konsultante un koučs Baltijā Sandra
Esmu jelgavniece, man patīk dzīvot pilsētā, kurā dzīvo mana ģimene un draugi. Patīk pilsētas atmosfēra, tas, ka blakus ir viss nepieciešamais, bet tajā pašā laikā ir mierīgāks dzīves ritms, iespēja būt tuvāk dabai. Mana pirmā izglītība ir saistīta ar medicīnu, un šajā jomā nostrādāju vairāk nekā 20 gadu. Karjerā biju sasniegusi augstāko punktu, tāpēc sāku raudzīties pēc jaunām iespējām. Laikā, kad man bija 40 gadu, pašmācības ceļā, pateicoties arī IT uzņēmuma kolēģu atbalstam, apguvu zināšanas par SAP. Šobrīd, pēc vairāk nekā 18 gadiem nozarē, esmu ne tikai SAP konsultante, bet arī "Clifton strength" koučs – palīdzu darbiniekiem pielietot viņu talantus un pārvērst tos par stiprajām pusēm. Nekad neesmu baidījusies no pārmaiņām, jo uzskatu: ja cilvēks pārāk ilgi paliek komforta zonā, izaugsme apstājas. Šobrīd pasaule pielāgojas pārmaiņām un tehnoloģijas nodrošina saziņas iespējas, tāpēc ikdienā dzīvoju un strādāju Jelgavā, bet pirms pandēmijas biežāk biju ārvalstīs pie uzņēmuma klientiem nekā Rīgas birojā. Novērtēju iespēju, ka šobrīd ģimenes Latvijā var būt vairāk kopā. Iespējams, dažām tas ir grūtāk, jo ikdienas skrējienā bijām aizmirsuši cilvēcisko saziņu, bet kopumā redzu, ka tas ir nācis par labu. Varam attīstīt jaunus paradumus, piemēram, esmu sākusi no rītiem vingrot, tāpat ir vairāk laika hobijiem.
Haralds
"Accenture" Java specialitātes komandas vadītājs
Ar ģimeni dzīvoju Ādažos, tāpēc esmu gandarīts, ka darbs IT jomā ir savienojams ar personīgo dzīvi, audzinot četrus bērnus. Attālinātais darbs reizēm sagādā izaicinājumus, tomēr visu ir iespējams paveikt un atrisināt. Esmu atradis arī veidu, kā, nepārtraucot darbu, izkustēties, noejot pāris kilometru uz trenažiera, kā arī brīvdienās patīk doties pārgājienos ar ģimeni. Pagājuši vairāk nekā septiņi gadi, kopš no pārdošanas speciālista kļuvu par programmētāju, un šobrīd vairāk pildu Java specialitātes komandas vadības pienākumus. Java programmēšanas valoda joprojām ir populārākā – pieprasījums aizvien ir liels, tāpēc aicinu arī citus nebaidīties un mācīties, ja ir vēlme sākt karjeru IT. Nolēmu apgūt IT laikā, kad strādāju e-pasta mārketinga uzņēmumā. Vakaros pašmācības ceļā mācījos, kā arī pieteicos "Accenture" "Java Bootcamp" kursā. Aizgāju no iepriekšējā darba un pieteicos bezdarbniekos, un atceros sarunu ar karjeras konsultanti. Stāstīju, ka plānoju strādāt par programmētāju, bet viņa, pētot manu pieredzi, atbildēja, ka programmētājs no manis neiznāks. "Iznāks gan," uzsvēru un daudz laika veltīju mācībām. Ar izvēli esmu apmierināts, tāpēc iedrošinu arī citus nebaidīties, nepadoties un sekot saviem sapņiem.
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv un shegoestech.lv.

IT nozare piedāvā plašas karjeras iespējas motivētiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai līdzšinējās darba pieredzes. Tas ir aizraujošs ceļš tiem, kas gatavi ieguldīt laiku un pūles nākotnes profesijas apgūšanā.