Startē 'Zelta Zivtiņas Čempionāts'! Uzzini, kāpēc Matīss piedalījās astoņas sezonas pēc kārtas, kā skolotāja Līga motivē savu klasi un ko skolotāja Dace visvairāk novērtē čempionātā.
Pēc divu gadu pārtraukuma šopavasar beidzot atkal klātienē notiks Eiropā lielākās skolēnu sporta un prāta spēles "Zelta Zivtiņas Čempionāts". Latvijas bērnu un jauniešu iemīļotais festivāls, kas ik pavasari ir viens no visvairāk gaidītajiem notikumiem, risināsies jau 16. reizi, un jaunās sezonas moto "Ko nevar viens, var visa klase!" simbolizē to, cik būtiska ilgtspējīgas sabiedrības attīstībā ir līdzdalība, vienotība un iestāšanās par nozīmīgiem sociālajiem un politiskajiem procesiem.
"Pandēmijas dēļ pēdējie divi "Zelta Zivtiņas Čempionāti" norisinājās citādā formātā, īpašu vērību pievēršot ģimeņu stiprināšanai un vienotībai. Šogad ar prieku atgriežamies pie čempionāta, kādu to iepazina vairāk nekā viens miljons skolēnu, skolotāju, vecāku, atbalstītāju un organizatoru čempionāta iepriekšējos piecpadsmit norises gados.

"Zelta Zivtiņas Čempionāts" ir "Tele2" vērienīgākā sociālā iniciatīva ar ilggadēju vēsturi, tā ir lieliska platforma, kurā bērniem un jauniešiem parādīt, cik svarīga ir vienota un saliedēta komanda, cik būtiski ir veicināt un attīstīt līderu prasmes, kā arī stiprināt tās vērtības, kas svarīgas demokrātiskai un ilgtspējīgai sabiedrībai. Iedrošināt jauniešus domāt un iestāties par šīm vērtībām un apzināties spēcīgas, vienotas komandas lomu ir īpaši būtiski pašreizējos apstākļos," saka "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.
Pieteikšanās čempionātam noslēdzās 4. aprīlī. Savukārt spēļu fināls šogad norisināsies trīs nedēļu garumā no 9. līdz 27. maijam Siguldas Svētku laukumā, kur tiks uzbūvēta unikāla "Zelta Zivtiņas Čempionāta" pilsētiņa.

Finālā pulcēsies ap 3600 skolēnu jeb 120 spēcīgākās un radošākās klases no visas Latvijas, un sacensības norisināsies starp komandām 5.–6., 7.–9. un 10.–12. klašu grupā. Katra finālā iekļuvusī klase Siguldā ieradīsies iepriekš noteiktā laikā, lai pierādītu klases vienotību un vērtību izpratni, risinot dažādus uzdevumus.
Vērienīgo sporta un prāta spēļu pirmsākumi meklējami 2007. gadā, un laika gaitā ievērojami augusi ne tikai pasākuma popularitāte, bet arī dalībnieku skaits. Piemēram, čempionāts pēdējoreiz ierastajā formātā norisinājās 2019. gadā, un toreiz tas pulcēja vairāk nekā 30 tūkstošus dalībnieku no visiem Latvijas novadiem. Daudzām skolām dalība čempionātā kļuvusi par mācību gada noslēguma pievienoto vērtību – tā ir kā salda šokolādes medaļa, kas pirms vasaras brīvlaika tiek pasniegta par uzcītību un darbu.

Katram, kurš kaut reizi piedalījies čempionātā, ir savs stāsts par piedzīvoto un paveikto. Kādam atmiņā visspilgtāk iespiedušās tā brīža emocijas un atmosfēra, citam – neaprakstāmā kopības sajūta, kas vienojusi klasi ceļā uz mērķu sasniegšanu. Sportiskās un attīstību veicinošās aktivitātes daudzas klases saliedējušas un padarījušas par spēcīgām komandām, kas arī ikdienas mācību procesā tiecas pēc augstākiem rezultātiem un atzinības.

Čempionāts ne tikai palīdzējis veidoties jaunām draudzībām, bet ar to kopā arī izaugusi vesela paaudze – daudzi spēļu bijušie dalībnieki nu jau ir pieauguši un tagad sacensībās piedalās viņu bērni. "Zelta Zivtiņas Čempionāts" nav stāsts tikai par sacensībām un balvām. Tie ir piedzīvojumi, atmiņas un sajūtas, kuras nav iespējams nopirkt par naudu.
Matīss "Zelta Zivtiņas Čempionātā" 2016. gadā
Matīss Kataņenko, kurš šobrīd studē, skolas gados ne vienu reizi vien startējis "Zelta Zivtiņas Čempionātā". Ja vēlamies būt precīzi – viņš kopā ar klasesbiedriem izmēģinājis spēkus astoņās sezonās. Visas šīs reizes ne tikai pabūts finālā, bet divreiz arī iegūta otrā vieta.

""Zelta Zivtiņas Čempionātam" bija ļoti liela ietekme gan uz mani, gan manu klasi. Līdz desmitajai klasei mācījos Bauskas Valsts ģimnāzijā, un kopš ceturtās klases piedalījāmies katru gadu. Bija interesanti vērot, kā mūsu klase saliedējās čempionātos. Mūsu klase kļuva par vienu no spilgtākajām skolā. Šis čempionāts mūs saliedēja tik ļoti, ka arī pēc skolas absolvēšanas mēs joprojām tiekamies. Mums joprojām ir kopības sajūta. Kad satiekamies ar klasi, dodamies ciemos arī pie skolotājas.

Dalība čempionātā mūs arī padarīja ambiciozākus, raisīja vēlmi mērķēt augstāk. Tas padarīja mūsu klasi labāku. Toreiz bija sajūta – ja mēs varam pierādīt, ka čempionātā esam labākie, tad varam arī parādīt, ka visur citur esam labākie, tostarp arī mācībās. Tas mūs visus ļoti apvienoja. Manuprāt, dalība "Zelta Zivtiņas Čempionātā" ir lieliska pievienotā vērtība mācībām un izglītības sistēmai kopumā. Piedalīšanās kopā ar klasi ļoti ietekmē arī katru skolēnu individuāli – viņa potenciālu turpmākajā dzīvē," stāsta Matīss.
"Man ļoti spilgti iespiedies atmiņā viens no fināliem, kas notika Jūrmalā. Visapkārt bija smiltis, spīdēja saule, visa diena tika pavadīta pie jūras. Vakarā gaidījām rezultātus, un, kad izsauca otro vietu, katrs no mūsu klases meklēja ātrāko ceļu, kā nokļūt līdz skatuvei. Tu atrodies uz skatuves, visi uz tevi skatās, apkārt skan mūzika. Tas ir stāsts par procesu un emocijām. Tas bija skaists un vārdos grūti aprakstāms mirklis," atmiņās dalās Matīss.
Skolotāja Līga Bužere kopā ar klasi. Foto: privātais arhīvs
Ogres sākumskolas angļu valodas skolotāja Līga Bužere ar audzināmo klasi vairākkārt piedalījusies "Zelta Zivtiņas Čempionātā", un 2019. gadā kopā ar 6. B klasi arī tika plūkti uzvaras lauri 5.–6. klašu grupā.

"Tā ir kopības sajūta, tas ir kolektīvs, tas ir kopā pavadīts laiks, tā ir veselība, tas ir azarts, tas ir prieks kaut ko kopā sasniegt. Čempionāta posmi ir ļoti dažādi, un bērni iemācās daudz jauna – arī pēdējos gados, kad viss notika digitāli. Šim pasākumam ir daudz pievienoto vērtību. Dalība tajā noteikti saliedē, jo tie ir kopīgi iegūti piedzīvojumi un pārdzīvojumi. Tā ir ļoti liela vērtība, kas stiprina un uzlabo arī kolektīva un skolotāja savstarpējās attiecības. Piedalīšanās "Zelta Zivtiņas Čempionātā" ir milzīga iespēja. Nevienā skolā nav iespējams organizēt to, kas notiek finālā, jo mums gluži vienkārši nav tādu tehnisko līdzekļu un resursu. Šis pasākums sniedz neaprakstāmas emocijas," stāsta atraktīvā skolotāja. Viņa arī piebilst, ka tieši bērni ir tie, kas ļoti vēlas piedalīties čempionātā. Viņas kā skolotājas uzdevums ir atbalstīt un palīdzēt.
Tas ir vesels pavasara piedzīvojums, sākot jau no pieteikšanās brīža līdz pat finālam. Mēs kopā ar bērniem esam paveikuši ļoti daudz jauku lietu, piemēram, sasnieguši dažādus klases rekordus. Tās bija kopā pavadītas pēcpusdienas, milzīgs ieguvums visam kolektīvam kopumā. Man spilgti atmiņā palikusi kopīgā klases jostas veidošana – ar bērniem uzpinām 9,15 metrus garu čempionāta jostu. Mēs to paveicām, kopā kustoties un veidojot, un šī josta joprojām rotā manu kabinetu. Kolēģi jau smejas, ka mana klase pamazām pārvēršas par "Zelta Zivtiņas Čempionāta" muzeju.
Līga Bužere, Ogres sākumskolas skolotāja
Skolotāja Dace Lielanse kopā ar klasi. Foto: privātais arhīvs
Dace Lielanse ir skolotāja Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā. Viņa var lepoties ar lielu čempionātu pieredzi, jo kopā ar skolēniem piedzīvotas vairākas sacensību sezonas. 2018. gadā viņas audzināmā klase plūca uzvaras laurus 7.–9. klašu grupā.

"Klasē parasti ir vairākas zvaigznes, un lielākais ieguvums, piedaloties šādās sacensībās, manuprāt, ir tas, ka šādos brīžos šīs zvaigznes nenobada cita citu ar saviem stariem, bet gan gluži kā zobratiņi saāķējas kopā un rīkojas. Protams, ir bijis arī tā, ka, aizbraucot uz finālu, pirms aktivitātēm sākas kaut kāda rīvēšanās, jo viens vai otrs vēlas būt līderis, bet tādos brīžos mēs vienmēr nedaudz piebremzējam, sanākam kopā izrunāties un atceramies, ka katrs no visas sirds darām to, ko varam. Pat ja kādā brīdī gribas iebilst, ir jāuzticas tam, kurš par konkrēto uzdevumu ir atbildīgs," tā skolotāja.

Tiesa, Dace neslēpj – viņa nekad nav bijusi skolotāja, kas sacensību laikā izkliedz dažādus saukļus un enerģiski izpaužas. Viņa ar lielāko prieku uzslavē skolēnus, bet tajā pašā laikā arī čempionātos rūpīgi seko līdzi tam, vai kāds nejūtas saguris un vai kādam nevajag atvilkt elpu. "Paskatījos arī senākas sarakstes ar klasi, kura savulaik uzvarēja čempionātā. Ko es rakstīju pirms brauciena: plāksteri – ir, ožamais spirts – ir, pretodu līdzeklis – ir, oglīte – arī ir, tātad esmu gatava kopā ar uzvarētājiem doties uz čempionātu," smejas skolotāja un piebilst – viņa allaž priecājas ne tikai par to, kā viņas klasēm sokas mācībās, bet arī par to, kā veidojas skolēnu savstarpējās attiecības, kā viņi viens otru uzmundrina, atbalsta un kopā cīnās.
"Zelta Zivtiņas Čempionāts" ir kā tāds brīnišķīgs mācību gada noslēgums, tas ir kā ķirsītis uz kūciņas. Čempionāts man atsauc atmiņā sajūtas no laikiem, kad pati mācījos. Tolaik bija studentu vienības un kopīgie pasākumi. Tā ir apziņa, ka tūlīt sāksies vasara, ka mācību gads ir aiz muguras un esam nopelnījuši kopīgu atpūtu un satikšanos. Šis pasākums ļauj novērtēt un redzēt arī to, kā citas klases savstarpēji satiek. Varam no citiem mācīties un reizēm arī, iespējams, saskatīt piemēru, kā kaut ko nevajadzētu darīt.
Dace Lielanse, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolotāja
Agris Rencis "Zelta Zivtiņas Čempionātā" kopā ar kolēģiem
"Čempionāts visus šos gadus ir transformējies un mainījies dažādās formās, tomēr galvenā vērtība un misija vienmēr ir bijusi palīdzēt klasēm kļūt par komandām. Spēcīga komanda vienmēr ir vērtība. Lai arī ar kādiem izaicinājumiem klase pēc tam saskarsies savā ikdienā, tā būs kļuvusi labāka un spēcīgāka. Šis, iespējams, ir tāds filozofisks aspekts, ko varbūt vairāk novērtē skolotājs, bet bērns pēc daudziem gadiem, beidzot vidusskolu, apjautīs, ka tas devis kādu papildu vērtību. Vienkārši runājot – šis ir superīgs pasākums un fantastiska pieredze. Bērns šeit var iepazīt, ieraudzīt un uzzināt daudz jauna. Aizbraukt un izbaudīt lietas, kuras pirms tam dzīvē nav mēģinājis, piemēram, uzkāpt klinšu sienā, izbraukt ar kartingu, satikt dzīvē kādu populāru mūziķi un tā tālāk," saka Agris Rencis, "Zelta Zivtiņas Čempionāta" organizators.

"Zelta Zivtiņas Čempionāts", nenoliedzami, ir viens no daudzu skolēnu visvairāk gaidītajiem notikumiem, un pasākuma rīkotāji apzinās, ka viņiem gadu no gada jāpilnveidojas un jāaug, lai bērni un jaunieši nezaudētu interesi. Korekcijas pasākuma veidolā, protams, ieviesusi arī globālā pandēmija. Pēdējos divus gadus čempionāts noticis citādā formātā, bet šopavasar tas būs pēc iespējas pietuvināts tam, kā sacensību fināls izskatījās 2019. gadā. Tiesa, noslēguma sacensības joprojām būs nedaudz atšķirīgas, jo fināla notikumi risināsies nevis liela festivāla formātā, kur sapulcējušies daudzi dalībnieki vienkopus, bet gan būs izstiepti. Ja iepriekš festivāls norisinājās trīs dienas, tad tagad tās būs trīs nedēļas. Protams, tiks ņemti vērā arī visi ierobežojumi un kopējā situācija valstī. Organizatoru mērķis ir pielāgoties un darīt visu iespējamo, lai stiprinātu komandas garu un sniegtu jauniešiem skaistu piedzīvojumu.
"Mūsu publika ir ļoti izaicinoša un prasīga. Tie ir jaunieši, skolēni, bērni, un viņi nepiedod kļūdas, nepiedod, ja pasākums gadu no gada nemainās un nav ieguvis kādu jaunu vērtību, kļuvis vēl lielāks, grandiozāks un foršāks. Mēs cenšamies viņus nepievilt, tāpēc katru gadu attīstāmies, meklējam jaunus iemeslus, veidus, trikus, kā čempionātu padarīt par vēl labāku un lielāku notikumu.

Bērns, kurš apzinās komandas vērtību, noteikti apzinās, ka arī ģimene un sabiedrība ir komanda. Viņš apzinās to, ka viens pats ne vienmēr esi cīnītājs, kopā lietas var paveikt daudz veiksmīgāk. Čempionāta vērtības īpaši šodien kļuvušas vēl svarīgākas, jo tikai kā vienota komanda spēsim iestāties par vienotām sabiedrības interesēm, vērtībām un par to, lai rītdiena kļūtu tikai labāka," stāsta čempionāta organizators Agris.
Šajā sezonā "Zelta Zivtiņas Čempionāts" tapis plecu pie pleca ar sadarbības partneriem –
"Sadales tīklu", "SEB banku" un galveno čempionāta rīkotāju un atbalstītāju "Tele2".