Foto: Publicitātes foto
Ziemassvētku vecītis, kuru mēs visi pazīstam kā lielu, jautru vīreli sarkanā uzvalkā ar baltu bārdu, ne vienmēr tā izskatījās. Patiesībā, daudzi cilvēki ir pārsteigti, uzzinot, ka pirms 1931. gada Ziemassvētku vecītim bija dažādi izskati – sākot no gara auguma vīrieša līdz spocīga izskata elfam. Viņam mugurā ir bijis pat bīskapa tērps un skandināvu nomedīto dzīvnieku āda. Patiesībā, kad karikatūrists Tomass Nasts (Thomas Nast) 1862. gadā zīmēja Ziemassvētku vecīti, tas izskatījās kā maza elfveidīga figūra. Nasts 30 gadus turpināja zīmēt Ziemassvētku vecīti, mainot viņa mēteļa krāsu no gaiši brūna toņa līdz mūsdienās pazīstamo sarkano.

Šeit ir dažas citas lietas, kuras, iespējams, nezinājāt par jautro vīreli sarkanajā tērpā.

1. Ziemassvētku vecītis ir redzams "Coca-Cola" reklāmās kopš 20. gadsimta 20. gadiem

"The Coca-Cola Company" savu pirmo Ziemassvētku reklāmas kampaņu sāka 20.gs. 20.gados. Pirmajās Ziemassvētku vecīša reklāmās tika izmantots stingra izskata vecītis Tomasa Nasta izpildījumā. 1930. gadā mākslinieks Freds Maizens (Fred Mizen) uzgleznoja Ziemassvētku vecīti universālveikala pūlī dzerot "Coca-Cola". Reklāmā bija redzama pasaulē lielākā limonādes strūklaka, kas atradās universālveikalā "Famous Barr Co." ASV.

2. "Coca-Cola" palīdzēja veidot Ziemassvētku vecīša tēlu

1931. gadā uzņēmums sāka izvietot "Coca-Cola" reklāmas populāros žurnālos. Izskanēja vēlme, lai kampaņa parādītu pilnvērtīgu Ziemassvētku vecīti, kas ir reālistisks un simbolisks. Tāpēc, "Coca-Cola" uzdeva ilustratoram Hadonam Sandblomam (Haddon Sunblom) izstrādāt reklāmas attēlus, parādot pašu Ziemassvētku vecīti, nevis vīrieti, kurš bija pārģērbies par Ziemassvētku vecīti.

Sandbloms iedvesmu guva no Klementa Klārka Mūra (Clement Clark Moore) dzejoļa "Vakars pirms Ziemassvētkiem". K. K. Mūra aprakstītais Svētais Niks radīja silta, draudzīga un omulīga Ziemassvētku vecīša tēlu. Laika posmā no 1931. gada līdz 1964. gadam "Coca-Cola" reklāmās Ziemassvētku vecīti parādīja, piegādājam rotaļlietas un rotaļājoties, apstājoties, lai lasītu vēstuli un baudītu "Coca-Cola" dzērienu, apciemojot bērnus, kuri palikuši nomodā, lai viņus pasveicinātu, un izrakņājot ledusskapja saturu vairāku cilvēku mājās.

Savu pēdējo Ziemassvētku vecīša versiju Sandbloms izveidoja 1964. gadā, bet, vairākām desmitgadēm ejot, "Coca-Cola" reklāmas kampaņās tika rādīti Ziemassvētku vecīša attēli, kuru pamatā bija Sandbloma oriģināldarbi. Šīs gleznas ir vieni no visdārgākajiem mākslas kolekcijas priekšmetiem uzņēmuma arhīvu departamentā. Daudzas oriģinālās gleznas var redzēt izstādē "World of Coca-Cola" Atlantā, ASV.

3. Jaunā Ziemassvētku vecīša izskata pamatā bija pārdevējs

Sākumā Sandbloms gleznoja Ziemassvētku vecīša tēlu, izmantojot dzīvu modeli – savu draugu Lū Prentisu (Lou Prentiss), pensionētu pārdevēju. Kad Prentiss aizgāja mūžībā, Sandbloms izmantoja sevi kā modeli, gleznojot, kamēr skatoties spogulī. Bērni, kuri parādās kopā ar Ziemassvētku vecīti Sandbloma gleznās, bija atveidoti pēc paša gleznotāja kaimiņienēm – divām mazām meitenēm, bet savās gleznās pārveidoja vienu par zēnu.

Cilvēki mīlēja "Coca-Cola" Ziemassvētku vecīša attēlus un pievērsa tiem tik lielu uzmanību, ka, kad kaut kas mainījās, viņi sūtīja vēstules uzņēmumam. Vienu gadu Ziemassvētku vecīša lielā josta bija otrādi. Citu gadu Ziemassvētku vecītis parādījās bez laulību gredzena, liekot faniem jautāt, kas notika ar Ziemassvētku vecīša kundzi.

4. 1942. gadā Ziemassvētku vecītis ieguva jaunu draugu

1942. gadā "Coca-Cola" iepazīstināja ar "Sprite Boy" – varoni, kurš kopā ar Ziemassvētku vecīti parādījās "Coca-Cola" reklāmās 20. gadsimta 40. un 50. gados. "Sprite Boy", kuru arī radīja Sandbloms, savu vārdu ieguva tāpēc, ka viņš bija meža gars jeb elfs. Sākotnēji tam nebija saistība ar populāro dzērienu "Sprite", jo tas tika ieviests tikai 60. gados.

5. Ziemassvētku vecītis kļuva par animāciju 2001. gadā.

2001. gadā Sandbloma 1963. gada glezna bija pamats animētai televīzijas reklāmai ar "Coca-Cola" Ziemassvētku vecīti galvenajā lomā. Reklāmu izveidoja akadēmijas balvu ieguvušais animators Aleksandrs Petrovs (Alexandre Petrov).

Tradīcijas turpinās, un Ziemassvētku vecītis ar "Coca-Cola" kopā ir jau 100 gadus! Lai uzzinātu vairāk par "Coca-Cola" vēsturi Ziemassvētkos, seko līdzi jauniem rakstiem jau pavisam drīz un apmeklē mājaslapu www.coca-cola.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!