Foto: Vida Press

1. decembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā vienu dienu pirms kļūšanas par imperatoriem salaulājušies Napoleons un Žozefīne (1804), nošauts Sergejs Kirovs (1934), dzimusi Vaira Vīķe-Freiberga (1937), bet Sex Pistols puiši izraisījuši skandālu, tiešajā ēterā pasakot vārdu "fucker" (1976).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1891. gada 1. decembri, kad Masačūsetsas štata Springfīldas pilsētas koledžas fizkultūras pasniedzējs Džeimss Neismits saviem audzēkņiem izdomāja jaunu spēli - basketbolu.

Neismits zēnus trenēja amerikāņu futbolā, tomēr ziemā sporta zāles izmērs neļāva šo nodarbi turpināt, tāpēc viņš piedāvāja citu variantu. Katrā zāles pusē piestiprinājis pa persiku grozam, viņš skolēniem iedeva bumbu un paskaidroja, ka tā jāiemet grozā.

Sākotnēji tā bija tīra improvizācija, bet drīz vien pasniedzējs noformulēja noteikumus un izveidoja pirmās komandas. Pirmajās komandās bija pa deviņiem spēlētājiem, un bumbu viens otram nodeva no rokas rokā.

Spēles nosaukumu piedāvāja viens no skolēniem, un, tā kā vārdi "basket" un "ball" atspoguļoja spēles būtību, nosaukums ātri iegājās. Tika piedāvāts arī tāds variants kā neismitbols, bet izgudrotājs no šī goda atteicās.

Pirmā oficiālā spēle notika nākamā gada 20. janvārī, un tā beidzās ar rezultātu 1:0.

1898. gadā spēlētāju skaitu komandās samazināja līdz pieciem, bet starptautiskā līmenī basketbolu atzina tikai 1932. gadā. Piecdesmitajos gados Nacionālajai basketbola līgai pievienojās arī nēģeri, bet oranžas krāsas bumbu ieviesa vēl desmit gadus vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!