14. novembris pasaules vēsturē bijis visai asiņains datums – 1666. gadā Semjuels Pepīss ziņo par pirmo asins pārliešanu vēsturē (no suņa – sunim), bet 1901. gadā Karls Landšteiners visus asins paraugus iedalījis trīs grupās (A, B un 0).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1889. gada 14. novembri, kad, lai pierādītu, ka sievietes nebūt nav sliktākas par vīriešiem un lai pārspētu Žila Verna slavenā romāna 80 dienās apkārt pasaulei rekordu, tobrīd 25 gadus vecā Ņujorkas laikraksta World žurnāliste Nellija Blaja (attēlā) uzsāka ceļojumu apkārt pasaulei.

Ceļojuma laikā Nellija, īstajā vārdā Elizabete Džeina Kohrana, apceļoja Angliju, Franciju (kur Amjēnā tikās ar pašu Žilu Vernu), Itāliju, Ēģipti, Ceilonu, Honkongu, Singapūru un Japānu.

Viņas 24 899 jūdzes garais ceļojums ilga 72 dienas, 6 stundas, 11 minūtes un 14 sekundes, kas uz to brīdi bija pasaules apceļošanas ātruma rekords (tiesa, dažus mēnešus vēlāk ar rezultātu 67 dienas to pārspēja amerikāņu biznesmenis Džordžs Freniss Treins).

Žurnālistikas vēsturē Nellija Blaja iegājusi arī citā neparastā sakarā - viņa ir pirmais zināmais cilvēks, kurš imitējis prāta aptumsumu, lai varētu nokļūt psihiatriskajā slimnīcā un pilnvērtīgi uzrakstīt par to reportāžu.

Slava pēc atgriešanās no ceļojuma viņai palīdzēja īstenos ikvienas sievietes sapni - Nellija apprecējās ar 42 gadus par sevi vecāku miljonāru, tēraudrūpniecības magnātu Robertu Sīmenu, kurš deviņus gadus vēlāk nomira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!