Foto: AP/Scanpix

24. novembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā atklāta Tasmānija (1642), pār Ņujorku pārklājies lielākais smogs pilsētas vēsturē (1966), leģendārā rokgrupa The Band sniegusi savu pēdējo koncertu (1976) un miris grupas Queen līderis Fredijs Merkūrijs (1991).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1859. gada 24. novembri - dienu, kad angļu zinātnieks Čārlzs Darvins publicēja savu evolūcijas teoriju par sugu izcelšanos (grāmatu On the Origin of Species by Means of Natural Selection).

Grāmatas pirmais metiens 1250 eksemplāru tirāžā tika izķerts vienas dienas laikā, bet vairums tā laikā spožāko zinātnes prātu nebija gatavi pieņemt teoriju, ka organismu grupas (mūsdienās sauktas par populācijām) pakāpeniski attīstās, pateicoties dabiskajai atlasei, bet jo īpaši faktu, ka cilvēks cēlies no pērtiķa.

Īpašu satraukumu tas izraisīja arī klerikāļu vidū, jo tādējādi tika noliegts kreacionisms - neapsrīdamais fakts, ka visu pasauli un cilvēkus radījis Jahve.

Lai kļūtu par šīs teorijas autoru, Darvinam gan nācās ar publicēšanu pasteigties, jo pastāvēja draudi, ka līdzīgus uzskatus pirmais publiski izklāstīs cits britu zinātnieks - Alfrēds Rasels Volless.

Ņemot vērā to, ka evolūcijas teorijā ir zināmas nepilnības, arī mūsdienās satraukums par to nav rimies, bet dažās attīstītās valstīs joprojām norit cīņa par to, vai par pērtiķiem vajadzētu stāstīt skolās, ja daudz ērtāk un vienkāršāk bērniem ir izskaidrot Bībeles patiesības.

Savukārt pasaulē 24. novembris joprojām tiek dēvēts par "evolūcijas dienu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!