Foto: Mango

Latvijas šovbiznesā ir virkne cilvēku, kuri savu popularitāti spodrina, regulāri apmeklējot dažādus vairāk un mazāk svarīgus pasākumus. Šajā sakarā izklaides portāls Mango aptaujāja dažus cilvēku uzvedības speciālistus, lai noskaidrotu, kas tad ir tas iemesls šai vēlmei apgrozīties publiskos burziņos.

Psiholoģe un savulaik populārā sarunu raidījuma Ainas šovs vadītāja Aina Poiša sarunā ar portālu Mango atsevišķu cilvēku pārmērīgi biežo "atrādīšanos" skaidro ar zemu pašnovērtējumu.

"Tie, kuriem trūkst pašapziņas un kuri sevi nav pietiekami realizējuši, vēlas būt tuvāk tam Olimpa kalnam - ja esi tur, tad esi tuvāk dieviem," cilvēku vēlmi apmeklēt dažādas prezentācijas un citus ne vienmēr svarīgus pasākumus vērtē Poiša.

"Acīmredzot, viņiem savā dzīvē laikam īsti nav ko darīt, nav, ar ko aizpildīt laiku, un tādos gadījumos - kāpēc gan neaiziet uz kādu pasākumu, kur ir saklāti galdi un var par brīvu paēst, iedzert, fotografēties un pēc tam vēl tikt medijos. Tāda tukša grozīšanās jau neko nedod, bet viņiem laikam vienkārši nav pietiekami interesanti ar sevi," atzīst psiholoģe.

Poiša piekrīt, ka liela nozīme ir arī cilvēku vēlmei pēc popularitātes, tāpēc publiskos pasākumos bieži ir manāmi jauni censoņi, kuri tādejādi vēlas gūt atpazīstamību, kā arī tie, kuri gluži vai slimīgi baidās no aprites izkrist.

"Ir daudzi cilvēki, kuri publisko tēlu veido nevis ar darbiem, bet ar menedžmentu. Viņiem ambīcijas ir pirmajā vietā, un viņi vadās pēc principa, ka panākumus nodrošina nepārtraukta atrašanās apritē, ko viņi panāk, publiski gozējoties gan pasākumos, gan medijos," vērtē Poiša.

Kā īpaši "interesantas sievietes" Latvijas publiskajā telpā psiholoģe min par "jogas speciālisti" dēvēto Elitu Drāki un aktrisi Agnesi Zeltiņu (attēlā) , kuras regulāri bez acīmredzama iemesla ierodas dažādos pasākumos. "Viņas manī izraisa smaidu, bet gan Drāke, gan Zeltiņa pašas šo ceļu ir izvēlējušās un - lai tik rullē tālāk!"

Savukārt sociologs Arnis Kaktiņš tā saucamo "zīmuļu" biežo atrādīšanos sabiedrībai skaidro ar cilvēku vēlmi apliecināt savu statusu sabiedrībā. "Ielūgumus uz šādiem pasākumiem jau nesaņem kurš katrs, piemēram, daudzbērnu ģimenes tur neaicina. Fakts, ka daži ir to izredzēto vidū, kas ielūgumu saņēmuši, liecina par viņu statusu un pierāda viņu nozīmību," skaidro sociologs.

"Tas, cik bieži cilvēks izvēlas atsaukties ielūgumam, ir stāsts par viņa ego un to, cik būtiski viņam ir atzīmēties," vērtē Kaktiņš, bet arī uzsver, ka nekā nosodāma tajā nav, jo brīvā valstī katrs var izpausties, kā vien vēlas.

Sociologs atzīst, ka pietiekami bieža parādīšanās masu medijos ļauj "parastajam vidēji statistiskajam latvietim" iepazīt šo "izredzēto" dzīvi, un tas, dabiski, rada skaudību. "Liela daļa no sabiedrības vēlētos būt viņu vietā, un, iespējams, tieši šis sabiedrības noskaņojums arī motivē atsevišķus indivīdus apmeklēt pasākumus," uzskata sociologs, tomēr piebilst, ka daļa sabiedrības pārmērīgi biežu cilvēka parādīšanos pasākumos un līdz ar to arī masu medijos vērtē negatīvi. 

Psihoterapeite Solvita Vektere atzīst, ka psihologi pārmērīgi biežu publisku pasākumu apmeklēšanu, lai gūtu atpazīstamību sabiedrībā, skaidro ar mēģinājumu kompensēt kompleksus.

"Ir veselīgais narcisms - normāla vajadzība pēc cieņas, atpazīstamības un citām lietām, ko var nodrošināt sabiedrība, bet ir jāuzmanās, lai tas nekļūtu pārmērīgi un nebojātu publisko tēlu," tā sauktos "zīmuļus" brīdina psihoterapeite.

"Cilvēki bieži vien nejūt, ka viņi šauj pār strīpu, jo neviens to viņiem nepasaka. Vairums nav pietiekami paškritiski, jo popularitāte rada laimes un eiforijas sajūtu, un zūd viņu saikne ar realitāti," atzīst Vektere un brīdina visus "zīmuļus" uzmanīties no apkārt esošajiem "lišķiem", kuri savās interesēs slēpj no "zvaigznēm" to, ka viņas kļūst smieklīgas, pārmērīgi bieži parādoties vietējos preses izdevumos.

Ieskatam Mango piedāvā galeriju no ceturtdien, 11. martā, notikušās kārtējās jauna restorāna atklāšanas ballītes, kurā  jau atkal klāt bija gan dziedātājs un modelis Markus Riva, gan "Mis Latvija" skaistumkonkursa pārstāve Inta Fogele, gan Triānas parka līdere Agnese Rakovska, gan citi "sabiedībā populāri cilvēki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!