Foto: stock.xchng
Lai palēninātu straujo AIDS izplatību valstī, ASV medicīnas dienestu oficiālie pārstāvji ierosinājuši visiem jaundzimušajiem zēniem veikt obligātu priekšādiņas apgraizīšanu, ziņo ārvalstu prese.

Lai gan runas par šāda veida preventīvu metodi ASV cirkulējušas jau sen, zinātnieku grupa pirmo reizi ar šo priekšlikumu vērsusies pie Amerikas varas iestādēm. Tāpat apgraizīšana kļūs par galveno tēmu Nacionālajā HIV izplatīšanās novēršanas konferencē, kas šonedēļ norisināsies Atlantā.

Vienlaikus ar konferenci pilsētā notiks arī vērienīgas protesta akcijas - grupa amerikāņu, kas ir negatīvi noskaņoti pret zīdaiņu apgraizīšanu, aģitēs par aktīvāku prezervatīvu izmantošanu un ASV veselības aprūpes stratēģijas pārskatīšanu kopumā.

Kā galveno argumentu apgraizīšanas procedūrai mediķi min pozitīvo piemēru virknē Āfrikas valstu un Austrālijā, kur pēdējos gados samazinājusies infekcijas izplatība. Izanalizējot statistikas datus, atklājies, ka Āfrikā priekšādiņas apgraizīšana izrādījusies tik efektīva, ka iespēja saķert vīrusu no slimību pārnēsājošās sievietēm samazinājusies par 50 procentiem.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka dzimumlocekļa galviņas ādas virsma ir visuzņēmīgākā pret vīrusu, jo tur atrodas tā sauktās Lengerhansa šūnas, kas absorbē HIV vīrusu.

Savukārt apgraizīšanas procedūras pretiniekiem Amerikā ir savi argumenti: pirmkārt, riska grupa šajā valstī ir homoseksuāļi, taču viņu vidū speciāli pētījumi nav veikti; otrkārt, ārkārtīgi daudz ASV vīriešu jau tagad ir apgraizīti, lai gan viņu skaits mazinās; treškārt, ķirurģiskas operācijas veikšana zīdaiņiem bez viņu pašu rakstiskas piekrišanas esot cilvēktiesību pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!