Foto: stock.xchng

Modernā medicīna turpina savu straujo attīstību, un nesen zinātnieki izstrādājuši testu, kas ļaus mazuļa dzimumu noteikt jau grūtniecības septītajā nedēļā, ziņo britu izdevums The Daily Mail.

Ģenētiķu izveidotais asinsanalīžu tests topošajiem vecākiem gaidāmā bērna dzimumu ļaus uzzināt krietni ātrāk, nekā tas bija iespējams līdz šim, kad, lai uzzinātu bērniņa dzimumu, bija nepieciešams gaidīt gandrīz piecus mēnešus kopš mazuļa ieņemšanas.

Līdz šim mazuļa dzimumu varēja noteikt ultrasonogrāfijā, un tieši šī iemesla dēļ bija jāgaida vismaz 20 nedēļas no grūtniecības iestāšanās, jo tikai tad embrijam izveidojas dzimumorgāni.

Jaunievedums ļaus bērna dzimumu noteikt pēc asinsanalīzēm - ja augļa DNS tiks atrastas Y hromosomas, skaidrs, ka gaidām puisēns, jo sieviešu DNS ir tikai XX hromosomas.

Lai noteiktu augļa DNS, nepieciešamas mātes asinis, un līdz šim veiktie eksperimenti pierādījuši, ka tests darbojas ar 99% precizitāti, kas ļāvis testu praktiski pielietot gan ASV, gan Lielbritānijā un Izraēlā, gan citās valstīs.

Tiesa, daži ārsti jaunatklājumam pamanījuši kādu būtisku trūkumu - lai gan asinsanalīžu nodošana nevar kaitēt ne topošajai māmiņai, ne embrijam, mediķi izteikuši bažas, ka tas varētu palielināt abortu skaitu.

Šādas bažas speciālistiem radušās, jo situācijās, kad māte vai abi vecāki plānojuši ieņemt, piemēram, puisēnu, bet pieteikusies meitenīte, vecāki varētu izšķirties par labu grūtniecības pārtraukšanai, lai mēģinātu vēlreiz ieņemt "vajadzīgā" dzimuma bērniņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!