Foto: Mango

Sestdien Rīgā notikušais konkurss Baltic Beauty Contest, kurā uzvaru guva 14 gadus veca latviešu meitene Paula (attēlā), sabiedrībā aizsācis diskusiju par to, vai ir pieļaujama nepilngadīgu meiteņu defilēšana peldkostīmos.

Viens no kaismīgākajiem mazgadīgu modeļu izmantošanas pretiniekiem ir pašmāju dizaineris Gints Bude - sarunā ar izklaides portālu Mango viņš pauž pārliecību, ka nepilngadīgu meiteņu defilēšana peldkostīmos ļaužu pārpildītā zālē Itālijas modeļu aģentūras JOY rīkotā modeļu konkursa ietvaros nav pieņemama.

"Tas bija seksuālas dabas šovs, kuram ar modi un modes demonstrēšanu nebija nekāda sakara. Tā bija miesas, nevis modeles personības vai citu kritēriju vērtēšana. Tā kā tie arī nebija peldkostīmi no jaunākajām kolekcijām, tā bija vienkārši plikas miesiņas aplūkošana," kritiski Sapņu fabrikā notikušo šovu vērtē Bude.

"Kad modeļu atlases aģenti strādā ar meitenēm un izvēlas modeles, iznāciens peldkostīmos ir ļoti intīms un slēgts pasākums, kurā piedalās arī meiteņu vecāki. Tas tiek darīts, lai novērtētu, vai uz meitenes auguma nav rētas, kāds ir ādas stāvoklis un kaulu uzbūve, bet nekur tas nenotiek neskaitāmu cilvēku acu priekšā," skaidro modes mākslinieks. 

"Normālās valstīs šādas lietas nenotiek. Tas ir iespējams tikai trešās pasaules valstīs, kur svarīgākā ir miesa un kur tā tiek uztverta kā prece, kuru iespējams pārdot. Piemēram, Krievijā tādi šovi notiek katrā pilsētā, bet Anglijā, Skandināvijā un citās civilizētās valstīs tas nav iedomājams," pārliecināts ir Bude.

Viņš kā tērpu mākslinieks norādīja uz to, ka lielākajai daļai gan pašmāju, gan ārvalstu dizaineru, izvēloties modeles, nav nepieciešams redzēt šo meiteni veļā vai peldkostīmā.

"Tas būtu tas pats, ja kāda komanda, izvēloties hokejistus, liktu viņiem uz laukuma doties peldbiksēs, vai visām dejotājām obligāti būtu jādejo ap stieni apakšveļā. Tās taču ir pilnīgas muļķības," pārliecību pauda Bude.

"Mani skumdina tas, ka šādi pasākumi maldina sabiedrību un rada priekšstatu, ka, ja tu vēlies kļūt par modeli, tev 14 gadu vecumā jāizmetas peldkostīmā un jālēkā pa skatuvi, bet tā tas nenotiek - lai būtu modele, nav jāstaigā puskailai ļaužu pilnā zālē. Modes demonstrēšanā nav vajadzības pēc seksuālas dabas motīviem," rezumē Bude. 

Galerijā: ieskats modeļu konkursa Baltic Beauty Contest iznācienos peldkostīmos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!