Trešdien, 10. martā, amerikāņu kulta aktieris un austrumu cīņu meistars Čaks Noriss nosvinējis savu 70. dzimšanas dienu. Cīņas ainas ar Čaka Norisa līdzdalību jau sen kļuvušas par kinematogrāfa klasiku, un, lai gan leģendārais aktieris nefilmējas jau piecus gadus, televīzijas filmu dēļ viņa vārds joprojām piesaista lielu uzmanību.

Karloss Rejs Noriss dzimis 1940. gada 10. martā nelielā Oklahomas štata pilsētiņā Raienā. Viņa tēvs bija īru izcelsmes automehāniķis, bet māte cēlusies no čeroki indiāņiem. Nākamais aktieris auga nabadzīgā ģimenē, un pusaudža gados patēvs Džordžs ieaudzināja jauneklī mīlestību pret sportu. Jaunībā Karloss piestrādāja par krāvēju, bet brīvajā laikā nodarbojās ar sportu un sapņoja par policista karjeru.

Sportists

Pēc skolas beigšanas Karloss nonāca ASV armijas rindās, un 19 gadu vecumā kā aviācijas pilots nonāca Korejā. Militārajā bāzē viņu arī sāka dēvēt par Čaku. Tieši armijā Noriss sāka aizrauties ar austrumu cīņu mākslām, un pēc trim gadiem jau bija izpelnījies karatē melno jostu. Pēc demobilizācijas viņš pārcēlās uz dzīvi Losandželosā, kur dibināja karatē skolu tīklu.

1968. gadā Noriss vidējā svarā izcīnīja pasaules čempiona titulu profesionālajā karatē, ko saglabāja sešus gadus un ringu atstāja neuzvarēts. Viņš ir vienīgais cilvēks rietumu puslodē, kam izdevies iegūt Tae Kwon Do sistēmas astotās pakāpes meistara melno jostu.

Aktieris

Slavenais aktieris Stīvs Makkvīns, ar kuru Noriss iepazinās karatē skolā, aizveda jauno sportistu uz kino provēm, bet pirmā filma, kurā parādījās Čaka Norisa vārds, bija erotiskā drāma The Wrecking Crew. Savukārt pirmās nopietnās kinolomas Noriss ieguva, pateicoties savam treniņu partnerim Brūsam Lī.

Vēl līdz šim Brūsa Lī un Čaka Norisa cīņas aina filmā Drakona ceļš tiek uzskatīta par kino klasiku (skatīt šeit!), un līdz ar to jaunais aktieris tika pamanīts. Filmēties Norisam patika, tomēr pēc pāris neveiksmīgām filmām viņa karjera bija nopietni apdraudēta.

Noriss saprata, cik nopietna ir aktiera profesija, un 34 gadu vecumā sāka mācīties aktieru meistarības skolā, līdz 1977. gada filma Breaker! Breaker! viņam atnesa pirmos panākumus, un kopš tā laika Noriss sāka piedalīties vidēji vienā filmā ik gadu.

Vokers, Teksasas reindžers

Lielāko slavu Noriss guva 1993. gadā, kad sāka filmēties televīzijas kanāla CBS seriālā Vokers, Teksasas reindžers. Seriāls izrādījās tik veiksmīgs, ka Noriss šajā lomā filmējās astoņus gadus, nospēlējot 196 sērijās. Vokers no seriāla izgāja neuzvarēts, un Norisa oficiālajā mājaslapā jūs varat izlasīt aktiera atvadu vēstuli.

Kristiešu misionārs

Uzsākot nacionālā mēroga kristiešu misionāra darbību, filmēšanās Norisam palika otrajā plānā. Jau daudzus gadus Noriss ir aktīvs vairāku organizāciju aktīvists, kuru mērķis ir kristīgās reliģijas un bībelisko vērtību popularizēšana ASV un obligāta Bībeles lasīšanas ieviešana ASV skolās. 1990. gadā ar sievu Džīnu viņš nodibināja fondu KICKSTART, kas rūpējas par narkotiku izskaušanu no Amerikas ielām.

Privātā dzīve

Ar savu klasesbiedreni Daienu Holečeku Noriss apprecējās jau 18 gadu vecumā, un viņu laulība ilga 30 gadus. Savukārt ar otro sievu Džīnu O'Kelliju aktieris iepazinās Teksasas reindžera filmēšanas laukumā 1998. gadā, un ar šo aktrisi Noriss ir precējies vēl joprojām. Čakam ir pieci bērni - trīs no pirmās laulības un dvīņi no otrās.

Ironijas objekts

Čaka Norisa kino tēls kļuvis tik fundamentāls un stereotipisks, ka par to jau sen tiek sacerētas anekdotes. 2008. gadā pat tika izdota grāmata "400 fakti par Čaku Norisu", lai gan aktieris joku nesaprata un iesūdzēja izdevniecību par neslavas celšanu. Ironiju pagājušā gada nogalē nesaprata arī Rīgas domnieki, kuri atteicās Puškina ielu pārdēvēt Čaka Norisa vārdā, bet Mango lasītājiem piedāvājam dažus tipiskākos jociņus par slaveno aktieri.

  • Čaks Noriss nekad neguļ. Viņš nogaida.
  • Čaks Noriss noskaitīja līdz bezgalībai. Divreiz.
  • Kad Čaks Noriss iekrīt ūdenī, viņš nekļūst slapjš. Vienkārši ūdens kļūst čaknorisks.
  • Nemeklējiet gūglē Čaku Norisu - viņš pats jūs atradīs!
  • Ja Čaks Noriss apprecētu Kseniju Sobčaku, viņš kļūtu par Čaku Sobčaku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!