Foto: stock.xchng

No lasītājas Ivetas izklaides portāla Mango redakcija saņēma šādu vēstuli: "Esmu 15 gadus veca un man jau divus gadus ir puisis. Bet mēs vēl neesam darījuši TO, jo es baidos, ka var notikt kaut kas slikts. Vai jūs nevarētu pateikt, kāds ir pareizais vecums, lai sāktu nodarboties ar seksu?"

Šajā jautājumā speciālistu domas dalās: daži uzskata, ka vairumā gadījumu organisms pats dod ziņu, kad būtu īstais laiks sākt nodarboties ar seksu, turpretī citi ir izskaitļojuši visai precīzu laiku, kad būtu optimālākais laiks šķirties no nevainības.

Tā kā sievietes veselībai ir vistiešākais sakars ar viņas vecumu, pēdējo desmit gadu pētījumi liecina, ka piemērotākais vecums nevainības zaudēšanai ir 18 vai 19 gadi. Ja sieviete ar seksu sāk nodarboties ievērojami agrāk vai vēlāk, pastāv risks, ka var attīstīties ar dzimumdzīvi saistītas saslimšanas.

Jebkurā gadījumā eksperti iesaka mīlēšanās priekus sākt izbaudīt pirms 22 gadu vecuma sasniegšanas, jo šis vecums ir īpaši kritisks, lai traumētu hormonālo sistēmu un dzimumorgānu audu struktūru.

Savukārt, runājot par vecumu, kas ir optimāls pirmā bērniņa dzemdēšanai, Teksasas universitātes profesors Džons Mirovskis nonācis pie secinājuma, ka vislabāk to darīt 34 gadu vecumā, jo tieši šajā periodā sievietes veselības un finansiālais stāvoklis ir vispiemērotākais šāda atbildīga soļa speršanai.

Izanalizējot 2200 sieviešu medicīniskos rādītājus, Mirovskis secinājis, ka ģimenes veidošanas un bērniņa dzemdēšanas novilcināšanai (salīdzinājumā ar tradicionāli pieņemtajiem uzskatiem) ir ļoti racionāls pamatojums.

Proti, nopietnākās sieviešu veselības problēmas sāk mazināties aptuveni 22 gadu vecumā, bet 34 gadu vecumā to ir vismazāk. Savukārt no 35 gadu vecuma tiek novērots pretējs process. Līdz ar to eksperts ar pārliecību apgalvo, ka sievietes veselības stāvoklis 20 un 34 gadu vecumā ir identisks, un tieši tāpēc ar bērnu dzemdēšanu nebūt nav jāsteidzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!