Foto: F64
Plašas diskusijas izraisījušas Lībijas diktatora Muamara Kadafi nāves fotogrāfijas, kuras lielā skaitā ikvienam iespējams aplūkot internetā. Savukārt pazīstamo modes dizaineri Dāvidu (attēlā) vairāk par bilžu pieejamību šokē sabiedrības slimīgā interese par tām.

"Tā ir linča tiesa tirgus laukumā - atgriežas viduslaiki, kad uz sārta dedzināja raganas, cilvēki nolūkojās un tīksminājās. Un šis nav pirmais gadījums - līdzīgi notika ar Sadamu Huseinu. Nebrīnīšos, ja tepat Rīgā, Doma laukumā, drīzumā kādu publiski pakārs, un cilvēki nāks par to tīksmināties," savu sašutumu par notiekošo portālam Mango pauž modes mākslinieks.

Viņš uzskata, ka latviešiem nav nekādu tiesību jaukties notikumos, kas notiek Lībijā, vēl jo vairāk tāpēc, ka diez vai daudzi, kuri kāri pēta Kadafi līķa fotogrāfijas, vispār zina, kas viņš īsti bijis un ko izdarījis.

"Man šādu fotogrāfiju publicēšana medijos nav pieņemama, un es neesmu tās skatījies," skaidro Dāvids, piebilstot, ka vispār distancējas no negatīva rakstura informācijas medijos, bet gļēvos latviešus šīs bildes visdrīzāk uzrunā tāpēc, ka mums patīk it kā saņemt gandarījumu par kādu pāridarījumu, lai gan tas mūs pašus īsti neskar.

"Man ir žēl Kadafi, tāpat kā man bija žēl Huseina. Man vispār ir žēl cilvēkus, kas mirst, un man vienalga, ko viņi izdarījuši un kādi diktatori bijuši," savu nostāju pauž dizaineris.

Viņš gan neuzskata, ka Latvijas presei vajadzētu distancēties no notikumiem pasaulē un spītīgi nepublicēt Kadafi nāves attēlus - problēma ir nevis presē, bet gan cilvēku slimīgajā interesē par līķa attēliem.

"No vienas puses, tas ir kliedzošs gadījums, kas jāatspoguļo. No otras puses, tas nav nekas jauns - jau gadiem cilvēki Sarkanajā laukumā iet skatīties uz Ļeņina līķi. Varbūt viņi par to pat maksā naudu? Nezinu, pats uz līķiem skatīties neeju, bet vispār cilvēkiem ļoti patīk līķi! Tā ir cilvēku ziņkāre.

Daudziem tiem, kas pēta Kadafi nāves bildes, nemaz nav tik daudz saprāta, lai spriestu par to, kas tas vispār ir - viņus vienkārši piesaista mironis. Es pats tās bildes neskatos, jo man nepatīk, ka cilvēki tīksminās par nāvi. Lai kāds šis Kadafi būtu bijis, viņš ir vadījis valsti kādus 40 gadus, un par to visdrīzāk neko nezina tie, kuri kāri pēta viņa līķa bildes," savu vērtējumu izsaka Dāvids.

Arī tiešraides un reportāžas no populāru cilvēku bērēm viņš uzskata par klaju necieņas izrādīšanu mirušajam, kas tikai parāda to, kādi mežoņi ir mūsdienu cilvēki.

"Cilvēka nāve ir intīms brīdis, tāpat kā piedzimšana, un nevienā no šiem brīžiem apkārt nav jāstāv pūlim un jāblenž. Es neskatos translācijas no bērēm. Bēres domātas nevis lielām ļaužu masām, bet gan tāpēc, lai tuvākie cilvēki varētu intīmi atvadīties no mirušā," uzskata Dāvids.

Galerijā: dažas fotogrāfijas, ko tik kāri apbrīno ziņu lasītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!