Foto: DELFI

Viens no šobrīd bērnu un jauniešu vidū tik populārā šova Okartes skatuve 2 dalībniekiem Kašers (attēlā) publiskos pasākumos gandrīz vienmēr pozē ar izkārtu mēli, bet speciālisti šādu 25 gadus vecā puiša rīcību par īsti atbilstošu vecumam neuzskata.

Psihoterapeite un narokoloģe Ināra Vārpa, kuru vērīgāki televīzijas skatītāji pamanījuši arī raidījumā Šeit un tagad, regulāru mēles izkāršanu publiskās vietās un pozējot fotogrāfiem vērtē kritiski, norādot uz vairākiem iemesliem, kas cilvēku varētu mudināt tā rīkoties.

Daktere skaidro, ka mute un mēle dominē orālajā personības attīstības stadijā, kad bērns zīž mātes krūti, bet vēlāk izzina pasauli, visu bāžot mutē.

"Ja cilvēks tā rīkojas pieaugušā vecumā, jādomā, ka attīstība ir stipri aizkavējusies un persona ir iestrēgusi šajā agrīnajā attīstības posmā, kas parasti beidzas divu līdz trīs gadu vecumā," atzīst Vārpa.

Mēdīšanās uzskatāma arī par vienu no spilgtākajiem uzmanības pievēršanas veidiem, kas arī galvenokārt raksturīga bērniem - ja tuvumā ir pieaugušais, mazulis izbāž mēli, tādējādi cerot piesaistīt uzmanību.

"Lielākā daļa no cilvēkiem, kuri piedalās šāda veida šovos, cieš no uzmanības deficīta vai narcisisma. Iespējams, bērnībā cilvēkam ir pievērsta pastiprināta uzmanība un vecāki rūpējušies, lai mazajam ķēniņam nekā netrūktu, bet tāpat pastāv iespēja, ka bērnu dienās viņš cietis no uzmanības trūkuma, ko tagad cenšas kompensēt," stāsta daktere.

Vārpa pieļauj, ka, iespējams, pats cilvēks nejūt, ka viņš izbāž mēli - viņš to dara impulsīvi, kas liecina par ļaušanos dzīvnieciskiem instinktiem.

"Mentāli pieskaitāms, nobriedis un pieaudzis cilvēks tā nedara. Tas ir dzīvniecisks instinkts, bet psihiski pieskaitāms cilvēks spēj kritiski izvērtēt, ko viņš dara. Mēles izbāšana ir instinktīva reakcija, kas mudina izvērtēt, vai cilvēks ir psihiski vesels.

Regulāra mēles izbāšana nav augstas inteliģences apliecinājums, un psihiski pieskaitāms un vesels cilvēks tā nekad nedarīs. Svarīgi, kādus talantu apliecinām un citiem rādām šovā, un ir jautājums, vai mēles izbāšana ir talants un personības augstas raudzes zīme," analizē Vārpa.

Tiesa, šāda parādība talantu šovā Vārpu neizbrīna, jo daudzi no dažādu šovu dalībniekiem ir dziļi traumēti.

"Publiskošanās par katru cenu un vēlme nonākt rampu gaismā bieži vien ir signāls tam, ka ģimenē šie cilvēki ir piedzīvojuši kādu traumējumu, cieš no iekšējā uzmanības deficīta, nevērtības sajūtas, ir par sevi nepārliecināti," ieskicē Vārpa.

Arī etiķetes eksperte Aija Strautmane Kašeram un citiem jauniešiem iesaka mēli censties paturēt mutē.

"Mēli nevajag vienmēr rādīt, jo der atcerēties, ka mēles izkāršana dažādās kultūrās tiek uztverta kā divdomīga izpausme. Protams, kādreiz pa jokam to var izdarīt, bet ne biežāk kā reizi gadā un rūpīgi izvērtējot situāciju, kādā tas tiek darīts," uzskata Strautmane.

Viņa skaidro, ka senos laikos bija kultūras, kurās mēles izbāšana tika izmantota kā sasveicināšanās, tomēr tagad, XXI gadsimtā, cilvēkiem derētu atcerēties, ka šāds sasveicināšanās veids no modes ir izgājis.

Strautmane šādu puiša rīcību skaidro ar apkārt valdošo seksa bumu. "Cilvēkam, iespējams, šķiet, ka, ja es esmu Okartes skatuvē, man ir jāizpaužas arī seksuāli," pieļauj eksperte un nosmej, ka varbūt puisim vienkārši ir tik skaista mēle, ka viņš to vēlas visiem parādīt.

"Tas, ja mēli izbāž bērni, ir normāli, bet, ja to dara pieaudzis cilvēks un vienmēr, tā jau ir patoloģija vai arī absolūta neizpratne par to, kur viņš ir atnācis un par ko cīnās," spriež Strautmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!