Foto: F64

Tuvojoties gada īsākajai naktij, ko visa Latvijas tauta svin dažnedažādākajos veidos, arī izklaides portāls Mango nolēma noskaidrot, kā daži no Latvijas sabiedrībā pazīstamajiem Jāņiem atzīmē Līgo svētkus un savu vārdadienu.

Piemēram, pretrunīgi vērtētais politiķis Jānis Jurkāns šogad Jāņus svinēs tautiski modernā garā. "Līgo nakti svinēšu pie dēla Vangažos, kur būs gan ugunskurs, gan pirtiņa un dīķis. Bet mūzika gan jau būs arī modernā," stāsta Jurkāns.

Alu gan Jurkāns dzeršot ar mēru. "Godīgi jāsaka, ka šobrīd es atturos no jebkura alkohola, arī no alus. Lai gan, protams, kādas pāris plastmasas glāzes izdzeršu. Mēs tādi mierīgāki cilvēki esam," smejas Jurkāns.

"Nopeldēties gan varētu ūdeņos. Esmu arī peldējies pa pliko, un nav nekāda vaina. Neesmu nūdists, bet cilvēks jau nav radīts, lai būtu tā satuntuļojies. Mūsu kauna jūtas jau nāk no kultūras," filozofē Jurkāns. No odu uzbrukumiem peldēt gribētājs gan nebaidoties. "Ar ugunskuriem, ar dūmiem, ar vicām, stibām, lamuvārdiem, pļaukām, kniebieniem," viņš izklāsta savu odu atbaidīšanas arsenālu.

Jautāts, vai varētu arī pameklēt papardes ziedu daiļas dāmas sabiedrībā, Jurkāns tikai nosmej: "Papardes zieds jau ir atrasts, bet klaiņot pa mežiem un pļavām - tā man ir liela bauda. Kā teicis Omārs Haijams, pasaulē viss ir skaists, bet nekas nav skaistāks par sievieti!"

Arī motosportists Jānis Vinters svētkus pavadīs tuvāko cilvēku lokā. "Svinam tautiski modernā garā. Vairāk gan tautiskā, jo lielākie dziedātāji mums ir māte ar tēvu - tautisko dziesmu pašdarbnieki. Kam vārdus atceros, to pats arī dziedu, un mana mīļākā Jāņu dziesma ir Līgosim mēs šo naksniņu, kamēr rīta saule leks," nodzied muzikālā šova uzvarētājs.

Vinteram Jāņi un alus ir nedalāmi jēdzieni. "Ja ir kāds cilvēks, kurš Jāņos nedzer alu, tad viņš nesvin Jāņus. Protams, nerunājam tikai par alkoholiskiem aliem, ali jau ir visādi," viņš skaidro. Vinters arī zina ideālo alus daudzumu, kāds jāizdzer: "Vienos Jāņos sanāk tā pamatīgi iedzert, vienos atkal tā vienkārši, bet nu, protams, vislabāk ir iedzert tieši tā, lai būtu jautrs gars."

Arī papardes zieda meklēšanai Vinteram jau izstrādāts pamatīgs plāns: "Lai vieglāk to atrast, mēs ar draudzeni pie savas Jāņu svinēšanas vietas kopā iestādījām papardes. Tagad tikai gaidām, kad ziedēs. Ir solīts, ka tas notiks 23. datumā."

"Foršākā dāvana, ko varētu saņemt rītā pēc kārtīgas jāņošanas? Domāju, ka mazsālīts gurķītis," ne bez kārtīgas apdomas atklāj Vinters.

Savukārt dziedātājam Jānim Stībelim vasaras saulgrieži ir vieni no retajiem svētkiem, kurus svinēt privāti. Viņš šajos svētkos pat neceļot telefonu, bet tas nenozīmē, ka trūktu apsveicēju. "Nākamajā dienā, kaut kur braucot, vienmēr atveru ziņojumus, un tur ir ārprātīgs daudzums apsveikumu ar visādiem pantiņiem sasūtīti. Dāvanas arī, protams, dāvina. Labākā dāvana man ir kaut kas tautisks," savas vēlmes atklāj Stībelis.

Dziedātājs Jāņus svin ļoti tradicionāli. "Dosimies prom no pilsētas Vecpiebalgas virzienā. Tur draugiem ir lauku mājas, un svinības notiek ļoti folklorizēti. Būs jau arī dejas un dziesmas, bet es gan droši vien atkal visu vakaru dabūšu spēlēt akordeonu," klāsta mūziķis.

"Parasti tiek ņemtas dziesmu grāmatas, pēc kurām dziedam. Ar tautasdziesmām ir tā, ka pirmie pāris pantiņi ir no grāmatas, bet tālāk jau aiziet apdziedāšanās un apkārtējo pavilkšana uz zoba," māksliniecisko garu pauž Stībelis.

Papardes zieda meklēšanu gan mūziķis nav ieplānojis. "Tur ir jābūt vairākiem apstākļiem, piemēram, labam laikam," savas naksnīgās izklaides iespējas apcer Stībelis. Jautāts, vai tad slapjš laiks var patraucēt iešanu papardēs, viņš tikai atsmej: "Zināt, par vecu jau esmu - arī komfortu gribas!"

Aktierim Jānim Skanim šogad ģimenes apstākļu dēļ vārdadienu būs jāsvin Rīgā, tomēr bez ugunskura kurināšanas gan neiztiks. "Protams, ka kurināšu! Man mājās Čiekurkalnā ir liels dārzs, kur to darīt," viņš skaidro.

Atšķirībā no pārējiem Mango aptaujātajiem Jāņiem Skani ar dāvanām vārdadienā apsveicot vien retais. "Ģimenes locekļi atceras, bet tikai ar grūtībām. Man dēls ir dzimis Jāņos, un tad jau kaut kā sanāk," stāsta Skanis.

Labākā dāvana, ko aktieris Jāņos saņēmis, esot skaists akmentiņš ar caurumiņu sānos. "Laikam jūrmalā atrasta, bet ļoti sirsnīga dāvana. Ģimenes lokā mēs zinām viens otra vajadzības un mēģinām dāvināt tieši to, kas ir vajadzīgs," noslēpumaini izsakās Skanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!