Foto: AFP/Scanpix

Nedēļas izskaņā kļuva zināms, ka par Jauno ebreju kapu apgānīšanu aizturēti trīs jaunieši, kuri pieder tā dēvētajai skinhedu jeb skūtgalvju kustībai, un šajā sakarā izklaides portāls Mango sazinājās ar pieredzes bagāto kriminologu Andreju Vilku, lai noskaidrotu, cik attīstīta un bīstama šī radikālā kustība ir Latvijā.

Kriminologs un Latvijas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes pasniedzējs Andrejs Vilks portālam Mango pastāstīja, ka Latvijā skinhedu kustība nav pārāk izplatīta - šeit ir vērojami tikai šīs kustības iedīgļi, kuru veidošanos ietekmējušas daudz aktīvākās un radikālāk noskaņotās kustības Eiropā un Krievijā.

"Latvijā skinhedi nav tie agresīvāk un vardarbīgāk tendētie, bet pieder pie mērenās kategorijas," skaidro Vilks, kura rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijā darbojas vairāki desmiti skūtgalvju.

Lai gan kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā bijuši vairāki gadījumi, kad skinhedi uzbrukuši cilvēkiem, Vilks tomēr pašmāju skūtgalvjus vērtē kā salīdzinoši miermīlīgus, jo uzbrukumi cittautiešiem lielākoties notikuši laika posmā no 2004. līdz 2007. gadam, bet pēdējo gadu laikā miesas bojājumu nodarīšanas vai nogalināšanas gadījumi Latvijā nav bijuši.

"Latvijas skinhedi uzskatāmi par mēreniem uz citu valstu fonā notiekošajām šīs kustības izpausmēm. Latviešu skūtgalvji nav galēji radikāli un ekstrēmi noskaņoti, jo, piemēram, kapu apgānīšana ir salīdzinoši viegla ideoloģiskā protesta forma," precizē Vilks un pašmāju skinhedu mērenību skaidro ar to, ka Latvijas sabiedrība pamatā nav tik agresīva kā, piemēram, Krievijas sabiedrība.

Galvenais ideoloģiskais pamats, kas vieno latviešu skinhedus, esot rasu tīrība un baltās rases pārākuma apliecināšana, kas arī var novest pie uzbrukumiem citu etnisko grupu pārstāvjiem.

Tam, ka šos puišus vieno vēlme iet ielās un ideoloģijas vārdā uzbrukt cilvēkiem, kriminologs piekrist nevēlas, norādot, ka parasti, lai pievienotos dažādiem grupējumiem, darbojas dažādu iemeslu komplekss, kurā ideoloģija ir tikai viens no dzinuļiem, bet pārējie var būt arī grupas darbības efekts un citi iemesli.

"Jauniešiem ir raksturīgs inovatīvisms, ekstrēmisms, radikālisms un vēlme atšķirties no citām sociālajām grupām. Pievienošanās skinhediem ir viens no veidiem, kā gūt iespēju pašapliecināties un apliecināt savu vērtību citu acīs - tā ir pašapliecināšanās caur ideoloģijas prizmu. Rasistiskais pamats ir bāze, uz kuras tiek veidotas struktūras un piesaistīti jauni atbalstītāji," skaidro Vilks.

Raksturojot Latvijas skinhedu kustības pārstāvjus, Vilks kā izteiktākās pazīmes min skūtu galvu, tetovējumus, kas mēdz būt plaši un daudzveidīgi un starp kuriem, visticamāk, ir arī kāškrusta simbols.

Skinhedi iecienījuši stulmzābakus, kuru purngalos bieži vien iestrādāts metāls, bikšturus, kas bieži vien tiek valkāti nolaisti, melnas vējjakas, kā arī zābakos ievērtas baltas šņores. Tāpat skinhediem raksturīgs nacistiskās Vācijas sveiciens ar paceltu roku un saucienu Heil Hitler!

"Ikdienā gan šīs kustības piekritēji var būt neatpazīstami, jo viņi darbā vai mācību iestādē iekļaujas pārējā kolektīvā, bet "uzcērtas" tikai uz konkrētiem pasākumiem vai operācijām," skaidro Vilks.

Latvijā meitenes šajā kustībā iesaistoties diezgan pasīvi - ja arī kāda jauniete ar vēlmi atšķirties no pārējā sabiedrības pievienojas skinhediem, tad viņa lielākoties darbojas tikai kā grupējumu līderu atbalstītājas un domubiedres, bet aktīvajā darbībā neiesaistās, lai gan spēcīgas ietekmes rezultātā arī meitenes varot veikt kādas pretlikumīgas darbības. Meitenēm šādos grupējumos gan vardarbība neesot raksturīga.

Raugoties nākotnē, Vilks piekrīt, ka, palielinoties citu etnisko grupu pārstāvju ieplūšanai Latvijā, var pieaugt arī skinhedu aktivitātes un uzbrukumi cittautiešiem.

"Tas ir jāņem vērā un ar to ir jārēķinās visām sabiedrībām, kas nav multikulturālas - skinhedu radikālās izpausmes var pastiprināties un kļūt smagākas, tomēr man ir liels gandarījums, ka atbildīgās institūcijas uzmana šī grupējuma pārstāvju aktivitātes un tur roku uz pulsa," mierina kriminologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!